bir tarihin daha şeriat eli gölgesinde silindiğinin kanıtı olan camidir. bizim camileri kiliseye çevirseler dünya ayağa kaldırılır, intikam yeminleri edilir ve hatta kafirler taşa tutulur. biz onların kiliselerini, müzelerini ve bilumum tarihi yapılarını camiye çevirdiğimiz zaman ses seda çıkmaz kimseden.
fethin sembolü olan istanbul daki ayasofya'nın da yeniden cami olarak ibadete açılacağı günü heyecanla bekliyoruz. orada kılınacak ilk cuma namazını şimdiden hayal ediyorum.
içimizdeki bizanslılar eksi manyağı yapmış ne diyeyim allah ıslah etsin.
iznik Ayasofya Müzesi, iznik'in tam ortasında , surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır. Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında bu kilisede toplanmıştır. Osmanlılar döneminde camiye dönüştürülmüştür. 2007 yılında yapıda restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Restorasyon öncesi minareye dönüştürülen çan kulesi çok harap ve yıkık durumdaydı.[1]Özellikle yabancı turistlerin oldukça ilgilendiği bir yapıdır.
Birinci iznik Konsili M.S. 325 yılında imparator Konstantin tarafından Roma imparatorluğu'nda resmi din olacak Hıristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanmıştır.
iznik Konsili'nin ana konusu Mesih isa'nın gerçek Tanrı olup olmaması idi. Mısır'ın iskenderiye kilisesinde başlayan anlaşmazlıkta o kilisenin bir presbüterosu (ihtiyar) olan Arius ünlü oldu. Arius'un öğretisine göre Mesih isa Dünya'nın kuruluşundan önce Tanrı tarafından yaratılmıştır. Arius'a karşi çıkanlardan en meşhur isim o zaman iskenderiye kilisesinin bir diakonu (hizmetkarı), daha sonra ise kilisenin piskoposu olan Atanasius idi. Atanasius Mesih isa'yı yaratılmamış, ezelden beri var olan Tanrı Baba ile aynı özü olan gerçek Tanrı olarak kabul etti. iki grup isa Mesih'in dünyanın tek kurtarıcısı olarak kabul etti ve incil'e dayanarak fikirlerini savunmaya çalıştılar.
iznik'te toplanan kilise önderlerin büyük çoğunluğu Mesih isa'nın gerçek Tanrı olduğu fikrini pekiştirdiler. Konsilde bu konuda onaylanan iznik inanç Bildirisi bugüne kadar Katolik, Ortodoks ve Protestan Kiliselerin ortak olarak kabul ettiği metinlerdendir.
Konsilin konuştuğu başka konulardan bazıları şunlardı: Paskalya (Diriliş) Bayramı'nın tarihi, Roma ve iskenderiye Patriklerinin özel yetkileri, piskoposların atanmasıyla ilgili bazı prosedürler ve saire [1]. incil'in içeriği bu konsilin konusu değildi.
Ardından bir çok konsil daha yapılmış, günümüz Katolik ve Ortodoks görüşlerinin temellerini oluşturan kararlar alınmış, buna uygun olan ve olmayan yazılı kaynaklar sınıflandırılmıştır.
(vikipedia'dan alıntıdır)
* Hadi biz allahsız kitapsız cahil insanlarız, bize saygınız ve tahammülünüz yok, bari aynı tanrıdan geldiğine inandığınız başka bir dine ve onun tarihine saygınız olsun.