ibadet

entry70 galeri5
    40.
  1. Bütün yeryüzünün mabet ve bütün meşru fiillerin ibadet olduğu anlamında olan kavramdır.
    1 ...
  2. 39.
  3. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1479012/+

    herkesin özgürce ibadetini yerine getirebilmesi için maltepe'de ali kılıç başkan yeni bir cemevi inşaa ediyor. işte sosyal demokrat belediyecilik anlayışı budur.
    0 ...
  4. 38.
  5. tam olarak insanların aklını mahvetmekten başka hiç bir işe yaramamaktadır.
    1 ...
  6. 37.
  7. Ritüel ve araç değil, aklı ve kalbi farkındalıkların sonucu ortaya çıkan fiili ve kalbii faaliyetler.

    En basitinden; Asansörde yöneticiye karşı yapılan toparlanma hareketi bunlardandır. Dünyevi kaygılar ile yapılıyorsa farklı, her insana duyulması gerektiği gibi tevhid üzere yapılıyorsa farklı değerde..
    1 ...
  8. 36.
  9. islamda okumak da bir ibadettir. En önemli ibadet Kuranda okumak olarak söylenir. Zaten bu yüzden müslümanlar iyi olmalıydı fakat bazıları okumayı yok sayıp sadece namazı falan ekler.

    Allah daha ilk başta okuyun demiştir. ilk başta oku diyen yaratana inanan adamlar okumuyor. Tüm islam ülkeleri toplanıp namaz kılsa ne olur ? Bunun yerine okuma ibadetini anlatsaydınız insanlara şu an islam ülkeleri süperdi dünya da.
    0 ...
  10. 35.
  11. ebu hanife ve matüridî'ye göre iman etmek mutlaka ibadet etmeyi gerektirmez.
    0 ...
  12. 35.
  13. insana fiziksel ve psikolojik (ruhsal da diyebiliriz) faydası olduğu kanıtlanmış ritüeldir. bunu herhangi bir dinin gerçekliği ile bağdaştırma amacında değilim ama inanın yeryüzünde tek bir din dahi kalmasa mabedlere ihtiyaç olacaktır. tapınaklar insanlara iyi hissettirir. kabul edin artık. namaza veya diğer dinlerin ibadetlerine saygılı olun.
    2 ...
  14. 34.
  15. Namazdır, oruçtur, zekattır, durumu olana hac ve umredir, insanlara iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya gayret etmektir.... Uzar gider aslında daha.
    3 ...
  16. 34.
  17. insana huzur veren birincil şeylerdedir. Ne için, nasıl olursa olsun.
    4 ...
  18. 33.
  19. Kalbi temiz insanlarin yapmadigi ama yapilmasi zorunlu olan allahin emirleri.
    2 ...
  20. 32.
  21. Olmazsa olmazım. Mecburum. Alemim paramparça oluyor yoksa. Tarifsiz bir yılgınlık, karabulutlar, hani mecburum yani...
    1 ...
  22. 31.
  23. atalarımız der ki \"ibadet de kabahat de gizli olmalıdır\" . kısmen doğrudur, katılıyorum.

    kabahat konusunun gizliliğine inşallah başka bir entry imde değineceğim ama ibadet kısmına burada değineyim. ibadetin gizli olması \"nafile ibadetler\" için geçerlidir, farz ibadetler için bu durum söz konusu değildir. nafile ibadet açıktan yapılırsa riya karışma tehlikesi vardır. peygamber efendimiz (s.a.v) \"sadakayı gizli vermek cennet hazinesidir\" diye buyuruyor mesela hadis-i şerifinde. salih hadis-i şeriflerden birinde de \"tenhada kılınan nafile namazın sevabı, insanların yanında kılınandan 25 kat daha fazladır\" diye buyurulur. nafile ibadetleri gizli yapmak gerekir.

    sen farz namazını kılacaksan sen farz orucunu tutacaksan bunu kimseden gizlemene gerek yoktur.
    4 ...
  24. 30.
  25. haksızlığa karşı çıkmaktır, yola tükürmemektir, aldatmamaktır, yolun ortasındaki taşı kenara koymaktır. ibadet hayatın içindedir.

    namaz, oruç, hac bunlar birer ritüeldir. nüsuktur.
    1 ...
  26. 29.
  27. Hem fiili hem içsel olarak yapılması gerekendir. Ibadete insan muhtaçtır. Mide yemek istediği gibi, kalp ve ruh dahi maneviyatla beslenmek ister ve bunun yegane gıdası,; ibadettir.
    14 ...
  28. 28.
  29. O eski egemenlik tartışmalarının olmadığı günlerde nasıldı acaba? Anlıyorum karanlıkla, yalnızlıkla, tabiatın envai çeşit dürzülüğüyle baş edebilmek kolay değil. Yağmur yağar, fırtına olur birlikte ya da tek başına zordur bunu göğüslemesi ama nerden çıktı bu boyun eğme meselesi? Ve sonra kültürlenme, bu işi düzene bağlama ve tekrarlama işi nereden çıktı? O soruyu ilk soran çocuk iblis neden bu kadar ağır bir cezayla karşılaştı? Hepimiz tanrının evlatlarıysak acaba gerçekten bilmememiz gereken şeyler mi var? Yoksa bu zamanla evrime uğrayan bir davranış mı? Bin yıl önce piramit inşasında çalışmak da mı ibadet olarak yutturuldu insanlara ya da şimdi Tv izlemek, internete girmek, smartfonun başında saatler geçirmek ya da yeni firavunlar için daha dayanıklı, daha konforlu, daha gösterişli binalar inşa etmek de bir çeşit ibadet mi? Her koşulda bir araya gelip duygu patlamaları yaşamak istiyoruz, kendimizi anlatmak, saygı duyulan insanlar olmak istiyoruz. Bir şeyin yaşayan bir parçası olmak istiyoruz. Bununla başetmeyi öğrendik ama firavunun şcabına musa baktı, putperestliği, düşkünlüğü muhammet parçaladı. Şenlik havasıydı her yer. insanlar dediler ki allahtan başkasına eğilmeyiz. Peki şimdi ne oldu? Yani artık daha çok bir araya gelip bir şeylerin tadını paylaşmak günah mı oldu? Düşküne sahip çıkmak için daha kaç ocak yangın yerine dönecek? insan kardeşim demek için daha bize kaç firavun gerek?
    14 ...
  30. 27.
  31. varoluşsal kaygı ve çaresizlik duygularını alt etmek için insan tarafından dusunulup ritüele konulmuş bir eylem.
    0 ...
  32. 26.
  33. ''gerçek ibadet, güneşli bir pazar gününde yapılan ibadettir, fırtına çıktığında herkes yapar...''
    0 ...
  34. 25.
  35. bana kalırsa ki kalmaz ama insanın içinden gelerek yapması gereken kavramdır. örneğin namaza zorla gitmek yerine insanın hiçbir beklentisi olmadan sokak hayvanlarına yiyecek götürmesi bence daha uygundur. dinden mi çıktık lan acaba?
    1 ...
  36. 24.
  37. ibadetin gizli olma zorunluluğu yoktur.
    nafile ibadetler gizli olmak zorunda. farz ibadetler aleni gerçekleştirilebilir. (övünme içermemek kaydıyla)
    0 ...
  38. 26.
  39. Yaratıcı varlıkla iletişim halidir, iyidir, güzeldir. Mutluluktur, günahlardan arınma kaynağıdır, acayip derecede huzur vericidir. Kişinin hangi dilde, ne şekilde yapıyor olursa olsun Yaratıcı varlık ile arasında olan bir şeydir. Kimse kimsenin ibadetine karışamaz efendim, isteyen yapar istemeyen yapmaz.
    0 ...
  40. 25.
  41. dogma inanışlarla iletişim biçimdir. Çünkü ibadeti, herhangi bir dine mensup isen yapabilirsin, ve dinler dogmalardan ibarettir.
    1 ...
  42. 24.
  43. yaşamayı oyun eğlence ve bir anlamsızlıktan öte görmeyenlerin yüz çevirdiğidir.

    --spoiler--
    49. iNSAN, [hayatın] güzel [şeyler]ini isteyip aramaktan asla bıkmaz: kötü bir olayla karşılaşınca da endişeye kapılarak bütün ümitlerini kaybeder. (42)

    50. Ama başına bir bela geldikten sonra kendisine rahmetimizden tattırırsak, emin bir şekilde "Bu zaten benim hakkımdır!" der; ve devam eder, "Son Saat'in geleceğini de sanmıyorum: (43) ama eğer [gelirse ve] ben Rabbime döndürülürsem, O'nun katında beni mutlak bir güzellik bekler!" (44) Fakat hakikati (45) inkara şartlanmış olanlara [Hesap Günü] yaptıkları her şeyi apaçık gösterecek ve onlara [bu şekilde] şiddetli bir azap tattıracağız. (46)

    (43 - Yani insan, kural olarak, bu dünya sevgisi ile o kadar körleşmiştir ki onun bir gün sona ereceğini hiç aklına getirmez. Burada işaret edilen, ölümden sonraki hayatın gerçekten var olup olmadığı ve insanın mahşerde Allah tarafından gerçekten yargılanıp yargılanmayacağı konusundaki kuşkudur.

    44 - insan kendi üstünlüğüne inandığından ("bu zaten benim hakkımdır" sözlerinde ifade edildiği gibi), ölümden sonra gerçekten bir hayat varsa kendisi hakkındaki abartılı görüşünün Allah tarafından teyid edileceğine emindir.

    45 - Yani, yeniden dirilmeyi ve Allah tarafından yargılanmayı.

    46 - Yani, hayatlarının tümünü kapsayan manevî körlüğün farkına varmaları, öteki dünyada bizâtihî bir azap kaynağı olacaktır: karş. 17:72 -"bu [dünya]da [kalben] kör olan, ahirette[de] kör olacaktır".)
    --spoiler--
    2 ...
  44. 23.
  45. insanların bir şeyin önünde eğilme, tapınma, dua etme ihtiyaçlarını karşılamak için yapıp ettikleridir. yapmazlarsa cehennemde cayır cayır yanacaklarına inanırlar.
    1 ...
  46. 22.
  47. tüm hayatın gerçeği allah'ı bulma ve ibadet etmektir. ötesi yan unsurlardır, oyundur eğlencedir. inancıyla yaşayanın uyuması ibadettir, çalışması ibadettir. birde özel olarak dünya telaşı içerisinde unuttuğumuzda tekrar o'nu hatırlamak için yaptığımız türleri vardır en bilinen manasıyla. yaşam da ölüm de allah için! inancı olmayanın yaşaması ölmesi kendisi içindir özünde. ibadeti kavrayanın varlığı ibadettir.
    2 ...
  48. 21.
  49. insanların yaratıcısına olan şükrünü belirtmesidir. (#14020355)asla yalakalık değildir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük