hz muhammed in sinekli hadisi

    7.
  1. "Dolu bir yemek kabının içine bir sinek düşerse, o sineği tamamen kabın içine batırıp çıkardıktan sonra kullanabilirsiniz."

    Bu tavsiye, tehlikeli olmasa da garip görünebilir.

    Halbuki Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bütün söz ve davranışlarının ilâhî bir temele dayandığını, bu yüzden onlarda hata ve yanlışlık olmayacağını bilen bir mü'min için bu hadîsin de muhakkak mantıkî açıklaması vardır. Ancak anlaşılması için belki asırlar geçmesi gerekir. Şöyleki:

    Tıbbî olarak sineğin vücudunun bazı bölümlerinde patojenleri (hastalık sebebi olan mikropları) taşıdığı bilinmektedir. Bu, XV. asır önce tecrübî tıbbî bilginin olmadığı bir dönemde Efendimiz (asv) tarafından bildirilmiştir. Yine Peygamberimiz (sav): "Ölüm ve ihtiyarlık dışında çaresinin yaratılmadığı hastalık olmadığını."da bildirmektedir.

    Bu yüzden modern zamanlarda bakteriler gibi zararlı organizmalara karşı penisilin başta olmak üzere antibiyotikler keşfedilmiş ve kullanılmaktadır. Öyleyse bu esrarlı tavsiyenin tıbbî mantığı nasıldır?

    Sinek bedenlerinde antibiyotik olduğu, bilimsel denylerle anlaşılmıştır. Bir grup Avustralyalı araştırmacı tüm çabalarını bunun üzerine harcıyor. Macquarie Üniversitesi, Biyoloji Bilimleri bölümünde bir grup araştırmacı, sineklerin çürük et, meyve ve gübre dahil olmak üzere her türlü pisliğe karşı dayanıklı olduğu teorisinden yola çıkarak sineklerin sahip oldukları bu antibakteriyal özellikleri farklı gelişim evrelerinde ortaya çıkarmak üzere çalışmalar yaptılar.

    Grubunun yeni keşfini Melbourne Mikrobiyoloji Konferansında tanıtan Ms Jonanne Clarke, "Çalışmalarının, yeni antibiyotiklerin bulunması için yapılan küresel araştırmaların ufak bir parçası olduğunu fakat kimsenin daha önce bakmayı akıllarına getirmedikleri bir yere odaklandıklarını" söylüyor. Bahsettiği bu proje aynı zamanda onun doktora tezinin bir parçası...

    Ms Clarke, mide içersinde de meydana gelen antibakteriyal özelliklerin sinek bedeni üzerinde mevcut olduğunu söylüyor ve her iki yerde de bu aktiviteleri görebileceğimizi belirtiyor ve "Sinek bedeni üstüne yoğunlaşmamızın sebebi daha kolay ayrışılabilir yapıda olmasıdır." diye ekliyor. (http://www.abc.net.au/sci...les/2002/10/01/689400.htm )

    Ayrıca Suudi Arabistan Qassim Üniversitesi, Medikal Mikrobiyoloji Bölümünde yapılan bir deneyin sonuçları, bunun bilimsel mantığını göstermiştir. Yapılan deney ve sonuçları şöyledir:

    DENEY A

    Kültürlü su örneği steril su içeren kaptan alınmıştır ve kaba sinek düşmüştür (Sinek Batırılmamıştır). Kültür deneyi için kaptan alınan suda E Coli tipi Patojenik (mikrop üreten) bakteriyel çoğalma görülmüştür.

    KAP 1- Kültürlü su örneği aynı kaynak kabından alınmıştır. Bu sefer sinek suya tamamen batırılmıştır. Kap 2'de görülen bakteriyel çoğalmanın tamamen kaybolduğu açıkça görülüyor. Kap 1'de çoğalan yeni bakteri Actinomyces (Aktinomiçes) olarak bilinir ve faydalı antibiyotikler bundan elde edilebilir. Bunun Kap 2'de bulunan bakteriyel çoğalmayı nasıl engellediği açıkça görülüyor.

    DENEY B

    Deney "A'nın aynısıdır fakat bu sefer başka bir sinek ile yapılmıştır.

    KAP 2- Kültürlü su örneği steril su içeren kaptan alınmıştır ve kaba sinek düşmüştür (Sinek Batırılmamıştır). Kültür deneyi için kaptan alınan suda Coynebacterium (Dephtheroid (Difteri Basili) tipi Patojenik (mikrop üreten) bakteriyel çoğalma görülmüştür.

    KAP 1- Kültürlü su örneği aynı kaynak kabından alınmıştır. Bu sefer sinek suya tamamen batırılmıştır. Kap 2'de görülen bakteriyel çoğalmanın tamamen kaybolduğu açıkça görülüyor. Kap 1'de çoğalan yeni bakteri Actinomyces (Aktinomiçes) olarak bilinir ve faydalı antibiyotikler (%70'den fazla) bundan elde edilebilir. Bunun Kap 2'de bulunan bakteriyel çoğalmayı nasıl engellediği açıkça görülüyor.

    DENEY C

    Daha önceki deneylerin aynısıdır fakat farklı bir sinek ile yapılmıştır.

    KAP 2- Kültürlü su örneği steril su içeren kaptan alınmıştır ve kaba sinek düşmüştür (Sinek Batırılmamıştır). Kültür deneyi için kaptan alınan suda Staphylococcus sp. (Stafilolok Tipi) Patojenik (mikrop üreten) bakteriyel çoğalma görülmüştür.

    KAP 1- Kültürlü su örneği aynı kaynak kabından alınmıştır. Bu sefer sinek suya tamamen batırılmıştır. Kap 2'de görülen bakteriyel çoğalmanın tamamen kaybolduğu açıkça görülüyor. Kap 1'de çoğalan yeni bakteri Actinomyces (Aktinomiçes) olarak bilinir ve faydalı antibiyotikler bundan elde edilebilir. Bunun Kap 2'de bulunan bakteriyel çoğalmayı nasıl engellediği açıkça görülüyor.

    Salmonellas (Salmonella) + proteus sp tipi hastalık yapan başka bakteri çeşitlerinde de aynı sonuçlar alınmıştır. (http://www.islamdunktv.co...y-refuting-those-who-laug ...)

    Mikrobiyolojideki en son araştırmalar Hz Peygamberin (asm) XV. asır önce bildirdiği tavsiyenin tıbbî izahını yapmakla, âdeta Onu tasdik etmektedir.

    Sorularla ıslamıyet sayfasından alıntıdır.
    14 ...
  2. 16.
  3. Elbette ki sahte değildir.

    öncelikle buna midenin nasıl dayandığını merak edenler bilmelidir ki o zamanlar arabistan halkı zor şartlardaymış, günlerce aç kalırlarmış, sırf içine sinek düştü diye bir yemeği dökecek kadar lükse sahip değillermiş anlayacağınız.

    efendimiz de yemeğin içine sinek düşerse onu dökmeyin, iyice batırın, çünkü batan kanadında zehir diğer kanadında panzehir vardır diye buyurmuştur.

    konuyla ilgili bir makalede şöyle diyor;

    sineğin midesinin içinde parazit olarak yaşayan hücreler vardır.bu hücreler kendi üreme döngülerinin bir bölümü olarak sineğin solunum kanallarına doğru çıkıntı yapar.sinek sıvının yahut yemeğin içine tamamen batırılırsa osmotik basınç değişikliğinden ötürü hücreler çatlar.bu hücrelerin içeriği ise sineğin vücudunda taşıdığı patojenlere karşı panzehirdir.yani yemeğe düşen sineğin yaydığı mikropları sineğin tamamı batırılınca ortaya çıkan panzehir etkisiz hale getirir.

    şüphesiz ki peygamber efendimizin mucizelerindendir.
    7 ...
  4. 13.
  5. yeni duyanlar varmış. ne kadar yavaş çalışıyorsunuz beyler.

    tanım: öğrendikten sonra kendisine tekrardan hayran olmamı sağlayan hadisidir.
    4 ...
  6. 3.
  7. Sineğin bir kanadındaki zehrin panzehiri diğer kanadındadır. Bu daha 10-15 yıl önce kanıtlanmışken peygamber bundan 1400 yıl evvel bahsetmektedir.
    3 ...
  8. 12.
  9. brekin bedin sinekli bölümünden daha arabiktir.
    1 ...
  10. 17.
  11. Ünlü Sinek hadisi ile ilgili ibn Battal el-Kurtubi, Sahih el-Buhari şerhinde (9/456) yazıyor : "..... Hadisin diğer bir izahı ise şudur ki burada hastalıktan kasıt yemeye sinek düştüğünde yiyen kişinin ondan (yemekten) iğrenmesidir. Sineğin diğer kanadındaki şifa ise onun tamamını yemeye batırmakla iğrenmeyi, tekebbürü ortadan kaldırmaktır, onun yemeye düşmesine çok önem vermemektir. Çünki sineğin akan kanı yoktur, bu yüzden iğrenmenin bir anlamı yok.
    1 ...
  12. 18.
  13. Çünkü o zamanlar tıp aşırı ileri olduğu için sineğin taşıyabileceği hastalıkları ön görmemişler. Kuran'da yazmıyor muydu acaba merak ettim doğrusu.
    2 ...
  14. 1.
  15. bilimin islam ülkelerinde neden ilerlemediğinin göstergesidir.

    ayrıca;

    (bkz: yoh amuna goyim)
    2 ...
  16. 14.
  17. Arkadaşlar doğuştan mı böylesiniz yoksa sonradan mı oldu.

    Adım adım anlatıyorum;(for dummies)

    Efendim bir kase bal düşünelim,

    içine arı, sinek düştü,

    Ne yapılacak/arı çıkarılacak.

    Kanadından orasından burasından tutup çıkarsan ne olur?

    Parçalanır, parçalanmasa bile üzerindeki parçalar, kıllar, varsa pislikler balın içinde kalır.

    Ancak, arı sinek bala konup yapışıp kalınca sonra onu tamamen batırıp, yani iki kanadı da dahil olarak, sonra çıkarırsak ne olur?

    Yiyeceğimiz böcek parçaları ile dolmaz ve komple çıkarabiliriz.

    Bu bir söz söyleme sanatıdır.

    Dahi olmak gerekmiyor, çünkü anahtar paspasın altında.
    5 ...
  18. 6.
  19. sineklerin bir kanadında zehir öbür kanadında panzehir vardır.öbür kanadın batırılması zararını telafi içindir.
    yılan zehirinin panzehiride o zehirin içindedir.
    idrak etmenin yüceliğine eremiyorsanız
    bari inkar etmenin basitliğinden sıyrılın.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük