hak: "hukukun tanıdığı yetki, koruduğu menfaat" , hukuk: "haklar". diyecek olursak kabaca bir tabirle, hukuk fakültesi öğrencilerine haklarını öğreten, bu hakların nasıl savunulacağının usulünü öğreten, yasama organınca hazırlanan kanunları ezberleten ve fakat genellikle pratik hukuk yöntemlerini öğretip, ideal hukuk dediğimiz hukuk yaratma yollarını reddeden. gelişmeye ve değişmeye kapalı, içerisinde öğretilenlerin çoğunlukla uygulamada (özellikle ceza hukuku konularında) yer bulamadığı fakültedir.
girmesi görece zordur. fakat girdikten sonra bağlı kalabilmesi daha da zordur. insana kendini sorgulatır, zeka seviyesini sorgulatır, dönem başlayalı 3 hafta olmuşken 360 sf konu işleyen hocayı ve bu hocanın "tek bir kaynak yetmez en az 5 kaynaktan daha çalışın makaleler okuyun, yargıtay kararlarını inceleyin" cümlesini sorgulatır tam olarak aynı ilgi ve alakayı bekleyen diğer 6 derse nasıl olması gerektiği gibi çalışıp bu arada tuvalete gitmek, yemek yemek, duş almak gibi ihtiyaçların karşılanacağını sorgulatır. hadi diyelim okul bir şekilde bitti, avukat olsam bu piyasada nasıl tutunacağım, başka bir avukatın yanında asgari ücretle ömür mü tüketeceğim diye sorgulatır... sorgulatır da sorgulatır. zordur, yıpratır. üstelik ülkede adalet ve hukuk kavramları içi boş birer balon olarak süzülürken bir de ordan yıpratır. idealistliği kaldırmaz. otur kitabını kanununu oku sesini çıkarma fakültesidir.
zamanında hukuk okumayıp kamu yönetimi okumayı tercih edip mba ve işletme alanında akademik kariyer yapmayı seçtim. eğer bütün bunlarla uğraşmayıp hukuk okusaydım ve bir avukatlık bürosu açmış olsaydım muhtemelen şu anda baro başkanı olmuştum. değerli gençlere tavsiyemdir eğer puanınız tutuyorsa hukuk okuyun kardeşim hukuku bitirin biraz tanınmış bir avukatın yanında staj yapın sonrada açın bir büro keyfinize bakın.
Yani bazı yargıtay kararlarını okuyorum da, gerçekten okunması en zor bölümlerden biri, hatta belki de en zoru. Türkçe zaten allahlık, senle başlayan cümleler bizle bitiyor, anlamak için taklalar atmak lazım; taaa 1970'lerden içtihatlar var kimilerinde o zamanları araştırmak gerekiyor. iş okulla da bitmiyor, kültürel ve entelektüel olarak ne olup bitiyor her zaman haberdar olmalısınız; bu kültür bizim anladığımız manada kürk mantolu madonna, tutunamayanlar veya oscar'ı alan son filmin çok ötesinde: Siyaseten, ekonomik olarak, ülkelerüzeri ilişkiler vs olabildiğince her konuda muhakkak bir şey bilmelisiniz, yetmez, onlarca yasa. bunların tadilleri, yorumlamaları, farklı yaklaşıkları şu bu her şeyden haberdar olmalısınız, dahası üstün bir analiz ve ilişkilendirme yetiniz olmalı.
iyi bir avukatın beyni gerçekten sürekli üst düzey çalışıyor olmalı. Başka türlü bu kadar yoğun bir mental bombardımanın altından kalkamaz.
Diyelim ki mesleğin doruğuna çıktın Anayasa Mahkemesi üyesi oldun, 167 kere değiştirilen ihale kanununun 168. Değişikliği önüne getirildi, iptali yönünde oy kullanıp, yapılmaya çalışılan hukuk değil kanun yoluyla birilerini devletin sırtından Zengin etmektir diye şerh düşebilecek misin? Sucukçu muhasebecisi karşısında iki büklüm olup cubbende ilik arama olayına girmeyecek misin? Sende o büzük var mı? Varsa Yolun açık olsun... Yoksa hiç girme bu toplara...
Sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde ortak olan türkçe ve matematik testleri ama esas belirleyici olan matematik zira matematik yapabilen öğrencinin analitik düşünme becerisi geliştiği varsayılır. Bu anlamda analitik düşünme becerisi gelişmiş kişiler hukuk fakültesini tercih edebilir denir. Burada kastedilen kanun metnini somut duruma uygulama becerisidir.
Örnek olay verilir ve sizden örnek olayları yorumlamanız beklenir . Mesela ceza hukuku sınavında örnek olayda suç kapsamına giren fiiler tespit edilir ve suçun unsurları acısından failler hakkında yorum yapmanız beklenir .
Bunun dışında genel kültürünüz de iyi olmalı . Az biraz felsefe tarihi sosyoloji PSiKOLOJi vs bilmelisiniz.
Okumayı sevmeyenler için felsefi arka planı olan metinleri okumak zulüm gelir.
Ulan sayısalcısın neden tm ye bulaşıyon. Çocukların hakkını yeme. Tm okusaydın. Lisede alay etmesini bilirsiniz ama tm ne olum kasiyer mi olcan. Bir tm ci olarak hakkım haram zıkkım zehir zemberek olsun.
küçükken hınzır olanların ve 'bu çocuk çok fena' veya 'dili pabuç kadar' gibi söylemlere maruz kalan çocukların büyüyünce gittiği/gitmesi gerektiği bölüm. Hiç bir şey bilmeyen avukatlar yüzünden haklı olduğum davada müebbet yemediğim kaldı.
Sözel bölüme geçmesi için sebep göremiyorum zira hukuk sayısal konuları da barındıran kısmen matematiksel hesaplamaların olduğu bir alan.
Ayrıca ezberleyerek okulu bitirmeye çalışan insanlar okulu bitirse bile başarılı hukukçu olamaz çünkü önüne gelen davaya konu olan uyuşmazlığın kavramsal arka planını ezberleyerek oturtması mümkün olmaz.
şu günlerde, ben niye hukuk okudum dedirten fakültedir. yurtdışında yaşamak isteyen insanların gitmemesi gereken fakültedir. hukuk çok lokal bir alandır ve türk hukukunu bilmek eğer yurtdışı sevdanız varsa pek de bir işe yaramayacaktır.
Toplumları doğu toplumları ve batı toplumları olarak ikiye ayırarak incelesek bizim de içinde olduğumuz ortadoğu halkları benzer kültürel aşamalardan geçmiş oldukları için birbirine daha çok benzer.
Bu anlamda yurtdışı olarak suriye ırak ve benzeri coğrafyayı tanıyorsanız konuşulan dillere hakimseniz , hukuk mezunu olarak yurtdışı anlamında şansınız batıdan fazla olabilir.