hayvanlar intihar eder mi

    18.
  1. hulki adinda bir baliğim vardi fanusta bakiyordum kendisini. balik sürekli fanustan atliyordu bir kaç kere ben ve ev ahalisi yerde kivranirken bulduk. hayvan o kadar alişmiştiki atlamaya, atlamiş çekmecenin içine düşmüş. 15 gün aradim bulamadim.

    sonra bir gece rüyama geldi ve bana dedi ki; gördüğüm en gerizekali insan sensin onlarca kez atladim fanustan anlamadin. sana, burasi bana dar özel hayatim kalmadi rahat hareket edemiyorum mesaji vermeye çaliştim ama sen mal olduğun için anlamadin" dedi.

    15 gün sonra baliğin cesedi bulup yikayip kefenledim asri mezarliğina defnettimm üç gün sonra ziyarete gittim kedi yemiş. ne bahtsiz balikmiş arkadaş.
    22 ...
  2. 1.
  3. intihar olgusu ele alındığında ister istemez hayvanlarda da davranışa rastlanıp rastlanmadığı sorusu akla gelmektedir. Eğer hayvanlarda da intihar olayları varsa, konu insanın düşünsel alanından çıkıp, sadece içgüdülerden etkileniyor diyebiliriz. Bu durumda ise insanın psikolojik yapısının ve tolumsal faktörlerin etkisiniyok saymak gerekecektir.
    Eskiden beri anlatılan hikayelerde, sahibi ölen atların geri dönmeyerek ölmeleri; küçük sahipleri yatılı okula giden köpeklerin yemek yememeleri; karnı acıkan pelıkan yavrularına annelerinin, kendi kalbinden kan vererek onları beslemeleri vb. olaylar anlatılagelmektedir.
    Günümüzde birçok gazete haberinde kıyıya vurarak ölen balina sürüleri, denize giderek boğulan geyik sürüleri gibi konular işlenmektedir. Hatta, E. Dewey’e göre “Norveç kır fareleri her 3.9 yılda bir, düzenli olarak denize üşüşür ve kendilerini yokederler”. Fakat bu tür haberler veya iddialar bu olayların nedenine hiç değinmezler.
    H. Schaefer, “Bir Fare intihar Edebilir mi?” adlı makalesinde hayvanların gerçekten intihar edip edemeyeceğini araştırmış ve bazı sonuçlar elde etmiştir.
    Schaefer, deney kutusunda yaptığı gözlemlerde fareleri kullanmıştır. Üzerinde durduğu ilk konu, bir hayvanın ölümcül ve ölümcül olmayan ortamları ayırıp ayıramadığıdır. Eğer bir hayvan, kendine ölüm getirecek ve getirmeyecek iki ortama sahipse, ölüm getirenini seçmez. Bu da, iki ortamı ayırabildiğini gösterir. Gerçekten de, ördek yavruları uçarken yanlarından geçen yabankazına aldırış bile etmezler, oysa bir şahin gördüklerinde hemen önlem almaya çalışırlar. Tüm bunlar içgüdüsel davranışlardır. Oysa ölüme ilişkin hiçbir bilgisi olmaksızın, ölümün anlamını bilmeksizin hiçbir organizma intihar girişimde bulunmaz. Bir hayvan ölümcül olan çevreyi sezebilmesine rağmen ölüm hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ölüme bir anlam veremez. Bu, sadece insana özgü düşünsel bir faaliyettir.
    Schaefer sonuçta, insanlar tarafından gerçekleştirilen intiharın dahi bir kapsamlı tanımı olmadığından, hayvanlarda da böyle bir şeyin olup olamayacağı konusunda birşey söylenemeyeceğini vurgulamaktadır.
    Hayvanların intihar etmesi konusunda peşin hükümler vererek gerçeği saptırmak yerine, gelecekte bu konuda daha kapsamlı araştırmaların yapılmasını dilemek daha doğru olacaktır. Şunu da belirtmelidir ki, insanlardaki intiharların açıklanması, hayvanlarda da bu konuya belirli bir açıklık kazandıracaktır.
    7 ...
  4. 5.
  5. Evet, muhabbet kuşum intihar etmişti. Muhabbettim ne kadar kotuyse demek.
    4 ...
  6. 19.
  7. 3.
  8. (bkz: pervane)

    örnek teşkil eder mi bilemiyorum ama olabilir. öleceğini bile bile ateşe gider pervane. bu nedenle şarkılarda çok geçer.misal özdemir erdoğan'ın pervanesi...

    --spoiler--

    ben bal arısı gibiydim senden önce

    bak pervanelere döndüm seni görünce

    yana yana kül olsam her an

    yine de senden ayrılamam

    yoluna adadım ömrümü ben

    sensiz olamam.
    2 ...
  9. 7.
  10. edenler var fakat kaza sonucu mu bilmiyorum kendi zehrini vücuduna sokan sürüngenler var.
    1 ...
  11. 6.
  12. bir videdoda bir yılan kendini götten yutmaya çalışıyordu. kanattı falan kendini. intihar mıydı bilemiyorum. link falan beklemeyin uyucam.
    2 ...
  13. 14.
  14. evet ederler. fakat intihar mektubu bırakmadıkları ya da bırakamadıkları için insanlar hala merakla intihar ederler mi diye sorar.
    1 ...
  15. 2.
  16. 10.
© 2025 uludağ sözlük