bugün

Olması gayet yerinde olan inkilap. Yoksa böyle saçma sapan arap alfabesiyle uğraşıp duracaktık.
Cumhuriyet döneminde yapılan ilk sayıma göre (28 Ekim 1927) toplam nüfus 13.648.720 kişiydi; okuryazarlık oranı ise %10,5’tir.
okuma yazma oranı bu kadar
harf devriminden önce de cahilmiş millet sonradan cahil kalmamış
birtakım zevatın cehaletine kılıf diye geçirmeye çalıştığı inkılaptır. ben bu zevatın islamiyet'in kabulü'nden önce kullandığımız uygur alfabesi hakkındaki görüşlerini de merak etmekteyim. tabii insan yalakalığı dindarlıkla karıştırınca akla ziyan birtakım çelişkilerle düğümlenmesi de normal olduğundan aslında bu konuda pek de tatmin edici yorumlar beklemiyorum. bu inkılapla kafayı bozan cahillere sesleniyorum. siz inkılaptan önce de cahildiniz, sonra da cahilsiniz. türkler'in tarih boyunca kullandıkları alfabeleri sayamayacak kadar cahilken, sırf atatürk'ün getirip uyguladığı bir alfabe olduğu için latin alfabesi'ne bok attığınızdan dolayı cehaletinizin yanında ayrıca yavşaksınız.
Azerbaycan, harf inkılabını daha önce yaptı. Sonra Sovyetler kiril alfabesini dayattı. Sovyet sonrası latin alfabesine tekrar geçtiler. Biz onları örnek aldık. Fakat onlar "açık e" ve "x" "q" gibi harfleri de kullandılar.

Osmanlıca diye bir dil yoktur. Arap alfabesi ile yazılan Türkçe vardır. Fakat arap alfabesi dilimize farsçadan geçen" p" sesi gibi sesleri karşılamıyordu. "o" ve "ö" gibi harfler de yok.

Osmanlı Devleti arap alfabesini standartlaştıramadı. Tanzimatta bir takım mesafe alındıysa da başarısız olundu. Sonra devletin aydınları arasında alfabe değişikliği mümkün olabilir mi diye tartışmalar yaşandı. Hatta bazı Osmanlı sultanlarının hatıratlarına bakıldığında alfabe değişikliğine sıcak baktıkları görülür. Zira Sultan II. Mahmut'tan sonra klasik Osmanlı padişahları artık yoktur. Avrupalı gibi giyinen, onlar kadar nişan ve madalya takan, divanda değil, masada oturan, opera ve batı müziği dinleyen padişahlar söz konusudur. isteyenler dolmabahçe sarayındaki piyanolara bakabilirler.

Bu batılılaşmanın bir tezahürüdür. Anlaşılmayan şey şu, Osmanlı Devleti yıkılmasaydı bile batılılaşmaya devam edilecekti. Bu kaçınılmazdı. Harf devrimi eninde sonunda yapılacaktı. Gidişat onu gösteriyordu.

Objektif açıdan ele alındığında harf inkılabının olumsuz etkilerinin olduğu bir gerçek. Zira kültürde kesinti oldu. Eski harflerin yeni alfabeye kazandırılması konusunda yeterli çalışmalar gerçekleştirilemedi. Lakin aynı kültürel kesinti, Türklerin müslüman olmasıyla Uygur alfabesini bırakıp Arap alfabesini kullanmasıyla da oldu.

Belirtelim ki alfabenin kolaylığı veya zorluğu okuma yazma oranı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz. Okuma yazma oranının yükselmesi okullaşmayla ilgilidir. Cumhuriyetin başarıp da Osmanlı'nın başaramadığı şey budur.
Peki diğer milletler nasıl ? Hiçbir Yunan, eski Yunanca okuyamaz. Çince bilseniz bile Göktürk dönemi kaynaklarını okuyamazsınız. Eski çince bilmeniz şart. istisna var mı elbette var: ibranice.

Gerçekleri konuşalım. Eskiye dönerseniz o zaman 90 yılı çöpe atarsınız. Hadi Azerbaycan'ı geç. Diğer Türki Cumhuriyetler çoktan kiril alfabesini bırakıp latin alfabesine geçti. Arap alfabesini değil, Göktürk alfabesini bile kullansanız onlarla nasıl bağlantı kuracaksınız ?
bize geçmişimizi unuttular diyen adamlara geçmişinizi sikeyim demek geliyor artık içimden. her yer cilt cilt tarih kitaplarıyla, tarihi dökümanlarla dolu. osmanlıca kaynakların çoğu atatürk döneminde, kalanları da daha sonraki dönemlerde tercüme edilmiş -ki zaten o dönemde memlekette doğru düzgün bir kaynak da yok. bilimsel, felsefi, zirai, tıbbi kaynak çevirilerinin çoğu cumhuriyet döneminin.

eline alıp bir sayfa bile okumamış adamlar tarih duyarı kasıyor amk. gel de sövme işte.
tayland, kuzey kore ve güney kore gibi geçmişte çin'in egemenliği altında yaşamış bazı ülkelerin "im", "hanzı" ya da "kanji" denen çin harflerini bırakıp kendi alfabelerini oluşturmuş olduklarını bilmeyen cahiller tarafından saçma veya gereksiz, daha da kötüsü ihanet olarak görülen devrim. japonya'da hala kanji'yi bırakıp tamamen hiragana kullanımına geçilmesi gerektiği ara ara konuşulur. özellikle otomatik düzelten klavyeler yaygınlaştıkça insanlar kanjileri unutur oldular. sıradan bir japon'un en az 8-10 bin arası kanji biliyor olması gerekiyor ki bu çok fazla bir rakam. sadece gazete okuyabilmek için 2-4 bin arası kanjiyi tanımanız gerekiyor. bu da günlük hayatı zorlaştırıyor.
farklı alfabe kullanan doğu avrupa ülkelerinde tabelalarında parantez içinde latin harfleriyle yazılmış tercümeleri bulunuyor.
kazakistan ve kırgızistan kademeli olarak latin alfabesine geçme hazırlıkları yapıyor.

"bize geçmişimizi unutturdular" safsatasının ne kadar yalan olduğu zaten osmanlı'nın okuma yazma bilen kişi sayısına/oranına bakınca anlaşılıyor. kimse bir şey bilmiyormuş ki, neyi unutturmuşlar?
ne yapsaydık? araplar gibi boktan bir şekilde okuma-yazmayı ve hemen hemen her işi ters mi yapsaydık?

çalıştığım yer tam bir curcuna, öğrenciler, boş zamanını değerlendiren memurlar ve elbette her halta dahil olan mülteciler.

yanımda wpde takılıyor adam, karşıdakinin profil fotosu sağ tarafta, giden mesajlar solda ve gelenler sağda falan.. hani tamam okuma-yazma başından beri bize göre ters olabilir de teknolojik ürünlerin veya herhangi bir şeyin neden tersini yapıyorsunuz? normal halini kullansan ne olacak olum? salak mısınız siz?

bu araplar aptaldır. her şeyi ters ve yanlış yaparlar. dilleri türkçe gibi mükemmel bir dilin yanında bir hiç, genleri bozuk, müslümanlık eşittir ahlak anlayışının aksine alabildiğine ahlaksız sapık zihniyetlilerdir.

ırkçılıktan nefret ederim fakat bu arapların dünyaya faydasından çok zararları var.
Batililaşma anlaminda atilmasi gereken bir adimdi. Zira latin alfabesine adapte olmamiza ragmen hala daha diger dilleri öğrenme yüzdemiz ülke olarak çok düşük. Eğer arap alfabesiyle devam etseydi bu oran dahada yerlerde olurdu.
Okuma yazma kolay olsun diye kargacık burgacık Arap harfleri ile okuma yazma zor idi.
iyi ki olmuş diyebilecegim inkılap.
biri de dememiş ki, yüklemini al da gel öyle konuşalım. hay canına yandığımın sözlüğü be. TL'den hızlı değer kaybediyor.
Dangalak yobazın büyük bir keşif yapmasına sebep olsm sorudur.

Efendim islam ve Müslüman düşmanıymışım! islam düşmanı olduğum herkesin malumu. Diğer taraftan Müslüman değil ama yobaz düşmanı olduğum da malum. Gizliyor değilim ki...

Latin alfabesi dilimize Latin dillerine uyduğundan bile iyi uyan bir alfabedir. Biraz Fransızca, ingilizce bilseydin, bilirdin... Durum böyle olduğuna göre neden kullanmayalım?

iğrenç arap alfabesinin dilimize uyumsuzluğu ise yukarıda gayet güzel izah edilmiş.

Gerçekler şunu bunu islam düşmanı, Müslüman düşmanı ilan ederek örtbas edilemez. Koktu o ayaklar artık...
Ulan rumeli dingili atAn gavur olan latinlermi? O zaman göktürk alfabesine dönseydiler. Senin derdin islam ve müslüman düşmanlığı. Bi siktir git.
Yalancı yobazların "dünyada alfabesini değiştiren başka millet yok" yalanını sıkmasına vesile olan boş mevzudur.

Len cahil, sovyet idaresine girmeden önce Azerbaycan'ın Latin alfabesine geçtiğini bilmiyorsan biz mi öğretelim? Ya iskandinav ülkeleri hala runik alfabesi ile mi yazıyor? Japonların hala tokugawa dönemindeki alfabe ile mi yazdığını sanıyorsun?

Kaldı ki dilimize hiç ama hiç uymayan arap alfabesi nereden bizim alfabemiz oluyormuş da "alfabesini" diye saçma sapan şeyler yazıyorsun?

Arabın dini de, alfabesi de, kendisi de lazım değil bize..

Akıl hastası yobaz kürt ise atamızı "dil fetişisti" diye suçlamış! Aynen öyle yobaz. Alayımız Türkçe fetişistiyiz.
olması gereken bir inkılaptır osmanlıca biliyorum okuyabiliyorum ama gerçekten çekilecek çile gibi değil. ayrıca arap alfabesi yerine dünyada en çok kullanılan alfabeye geçmemiz de oldukça akıllıca bir harekettir. ha illa başka alfabe isteyenler varsa efendim orada göktürk alfabesi var kocaman.
güzel tartışma ortamı beklenen başlığın yarım olması, başlık sahibinin yarım aklını mı simgeler yoksa buraya kadar okumaya kalkacağı bu cümledeki anlam trafiğini takip edemeyişiyle zaten bir beyni olmadığını mı ispatlar?
Dünya üzerinde alfabesini değiştiren başka millet yok.
“Harf inkılabı bir okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. Okuma yazma kolaylığı Enver Paşa’yı tahrik eden sebeptir. Ama, harf inkılabının bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. ister istemez Arap kültüründen koptuk. Arap kültürünün ve Arap dilinin tesiri hakkında, yeni nesiller bizim kadar fikir edinemezler. Bir misal olarak söylemek isterim: Benim çocukluğumda kültür sahibi adamlar, Türk dilinin kifayetsizliğinden, eksikliğinden meyus olarak bahsederlerdi ve bunun için cemiyet içinde hem Türk diye bir millet olarak Araptan ayrılığı kaldırmalıydık., hem de sağlam bir dile kavuşmak maksadıyla Arapça’yı kabul etmeliydik, derlerdi. Yani vaktiyle devleti kurarken ve Türk dilini yaparken Arap dilini kabul etmek doğru olacaktı, görüşünü hararetle savunurlardı.

Anadolu’da ilk Türk devletini kuranların hepsi Türk beyi olarak devlet başına geçmişler ve milli hususiyetlerini muhafaza etmişlerdir. Sonra Osmanlılar devrinde, edebiyat vesilesiyle dil ihtiyacı genişledikçe sanatı Arap dili üzerinde işlemek hevesi milli kültürü zayıflatmıştır. Bizim devrimizde Latin harflerine geçmek Türk dilini ve milli kültürünü kurtarmak için esaslı bir etken olmuştur. ”

ismet inönü hatıralar.
görsel

Gazi Paşa ve ismet Paşa ile aynı fotoğraf karesinde, tahtaya yeni kabul edilmiş alfabe ile yazı yazan kişi yüzbaşı Mehmet Nuri (YÜCEL), takipçimiz Sn.Necati YÜCEL'in babasının dedesidir. Takipçimiz Necati bey, kısa bir süre öncesine kadar askerdeydi, bu fotoğrafı yayınlamak için daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğundan bekletmiştik. Öğrendiğimize göre Yüzbaşı Mehmet Nuri bey, binbaşı olacakken maalesef görme yetisini kaybettiğinden emekliye ayrılmış. Kendisi saygı ve rahmetle yad ediyoruz.

https://www.facebook.com/...6/posts/3713286492049139/
dünyanın en büyük liderinin kısa sürede tc de gerçeklestirdiği.
atatürk'ün en iyi şekilde yaptığı inkilaptır. bugün ingilizce 1 kelimenin 10001 okunuşu var ama türkçe 1 kelimenin 1 okunuşu var.
görsel
Gelişme, teknoloji, ilim, bilim yani gelecek batıda diye Türkiye'yi batıya uyumlu hale getirmek istemiş adam.

Ama bazı geri kafalı arap yalayıcılarını memnun edememiş.

işin acı yanı aynı arap götü yalayıcıları elinden iPhone u, altından Amerika'nın, almanın arabasını eksik etmez. Gavurun bilgisayarınıda kullanır, internetinede girer, ilacınıda kullanır... Ama iş lafa gelince niye arap ın harfini bırakıp Latine geçtik.

Kalıbınızu zikiim sizin.
Hala hamasi konular.gerçi gerileme ve yıkılma sürecindeki bir ülke toplumu için sürpriz olmayan tartışmalar.
Harf inkılabından önce hem eli hem de dili yoran bir alfabe varken, inkılaptan sonra daha rahat konuşulan ve yazılan bir döneme adım atıp gelişme göstererek bugünlere geldik ...

insanlarımız ince çizgiyi anlamakta kıt oldukları için böyle nankörlük yapıyorlar. Zira Nankörlük kanımızda var, çünkü bu bir kadim gerçeğimizdir ...