hacla girilen universiteye turbanla girilememesi

    7.
  1. karşılaştırma yaptığınız şeylerden birine dikkat etmenizi öneririm; türban.
    bu ne bir kolye, ne de bedeninizin üstünde taşıdığınız minik bir simgedir, nedir türban?
    *
    boynunda 'allah' yazısıyla giren kızlarımızı kapıdan almıyorlar mı?
    kim geri çevirildi söylesin bir üniversitenin kapısından boynunda, kolunda ya da bedeninin bir yerinde allah'ın ismini taşıdığı için?
    daha adil karşılaştırmalar isteyenler için;
    'rahibe kıyafetiyle üniversiteye girmeye çalışan kız-türbanla üniversiteye girmeye çalışan kız'
    'haçla girmeye çalışan kız - muskayla, cevşen vb. ile girmeye çalışan kız' .
    13 ...
  2. 1.
  3. 9.
  4. türban bir moda değildir. kapri giymeye, yırtmaçlı etek giymeye benzemez.

    kamu kurumlarında üzerinizde "dininizi belirtir bir simge" taşıyamazsınız. özellikle bu din çoğunluğun dini ise; çünkü bu o çoğunluğa mensub diğer insanlar üzerine baskı yaratır.

    yani örnek vermek gerekirse türkiye hristiyanların çoğunlukta olduğu laik bir ülke olsay idi rahip kıyafetiyle üniversiteye girilemeyecekti.

    olay kıyafet özgürlüğü değildir, "dini simgelerin temsili" dir. yasak olan kıyafet değil, "dini simgeler" dir.

    ha diyorsanız ki "türban bir modadır, giyim tarzıdır, kızlarımız bunu dinleri gereği değil, yakıştığı için giyiyorlar",
    o zaman kabul.
    7 ...
  5. 2.
  6. bizzatihi bu konuyu merak ettigim icin abd donusu haç alarak okulumda denedigim ve gozlemledigim olaydir. boynumda haç goren arkadaslarimin "lan, ne lan o" muhabbetinden baska da bir tepki gormedim. demek ki neymis, basortusunun ozel bir konumu varmis.
    4 ...
  7. 6.
  8. çifte standartla alakası olmayan durumdur. keza sende üniversiteye elinde kuran-ı kerim veya koynunda cevşenle girebilirsin. lakin türban ideolojik bir simgedir eğitim yuvasında ise hiç bir ideolojiye yer olmamalı hiç bir siyasi oluşum bulunmamalı eğitim alınmalı verilmeli ve gidilmelidir.*
    8 ...
  9. .
  10. 3.
  11. haç ve başörtü aynı kategoriye girmediğinden bu tür bir karşılaştırma yapılamaz. bu karşılaştırma başörtüsünü desteklemeyen grubu haklı çıkartmaktan başka bir işe yaramaz.
    4 ...
  12. 15.
  13. hacla girilen üniversiteye cevşenle de giriliyor, allah yazısıyla da giriliyor.
    karşılaştırma yaparken karşılaştırılanların aynı kategoride olması gerekir. Türbanla girmekle, hacla girmek arasında çok fark vardır. ikisi aynı şey değildir

    ilahiyat fakültelerine türbanla giremeyen biriyle, avrupada rahiplik okuluna rahiplik kıyafetiyle girebilen birinin karşılaştırılması farklı bir tartışma boyutudur. Sonuçta burda rahiplik kıyafetiyle de üniversiteye girilemez.

    Üniversitelere türbanla girilsin girilmesin tartışması bitti, hacla girilsin girilmesin eksik kaldı. Yersiz kıyaslama, yersiz polemik, manasız bir tartışmadır. Okulun kapısında insanların boyunlarına mı bakılsın?
    6 ...
  14. 17.
  15. cehaletin gitgide daha da koyulaştığını gösteren başlık.

    canım kardeşim; hristiyanlığı sembolize eden haç ise, müslümanlığı sembolize eden hilaldir. bunu gözlemlemek için tarihteki islami devlet bayraklarına bakmanızı salık veririm. hadi gene her islam devletinin bayrağında haç yok derseniz de, türban mı daha islamidir, hilal mi diye sorarım size.

    bildiğiniz gibi hristiyanların tüm hristiyan cemaatinin yardımlaşma kurumu olarak örgütlediği kuruluş kızılhaçtır ve bunun tüm islam cemaati bulunduran ülkelerdeki eşdeğer kurumuna kızılay adı verilir. örneğin alman kızılhaç'ı, ingiliz kızılhaç'ı, pakistan kızılay'ı, türk kızılay'ı vb.

    türban, örtünme aksesuarı olarak yeni icat edilmiş giysidir; ideoloji sembolüdür. adı bile fransızcadan gelir. hint ulusal giysisinde, erkeklerin de başına taktığı sarığa türban adı verilir. halbuki dini başörtüsü, hiçbir zaman bugünkü türban gibi alienvari bir şekilde kuşanılmamıştır. bununla ilgili eski kaynaklara, osmanlı ya da arap minyatürlerine başvurabilirsiniz. hatta ortaçağ'da pek rağbet gören binbir gece masalları gravürlerindeki müslüman arap kadınların da türbandan fersah fersah farklı başörtüleriyle, hatta başlarını tam olarak kapatmadıkları bir aksesuarla örtündüklerini görürüz. işin daha acaibi, bu binbir gece masalları'nın da seksüel fanteziler ve aşk öyküleri içeren bir edebi öykü dizisi olduğunu görmektir. tabii okumayan arkadaşların itiraz nidalarını duyar gibiyim. yok canım, çocuk masalları serisinde çıkan sinbad'ın gezilerinden bahsetmiyorum. orijinal baskıları sonradan bir çok yayınevi tarafından yapılmıştı. neyse konumuz bu değil.

    üniversitelere ucunda hilal bulunan bir kolyeyle, üstünde arapça allah yazan bir madalyonla, ya da ne bilerim, boynunda muskayla, sağındaki solundaki insanların dikkatini çekmeden dinini, tanrını, yanında ve yakınında hissedebileceğin bir alametle girebilirsin ama gerginlik yaratacak bir aksesuarla herkese, "evet, burdayım, o müslüman benim!" mesajı vereceğin bir araçla girmekse sadece din istismarıdır. kaldı ki islam, başın, saçların değil; göğüslerin, bağrın açılmadan örtünülmesini emreder. karşıtını iddia edenlere, kimden saçlar görünmeyecek şartını duyduklarını ya da okuduklarını sorarım ve okudukları yeri ve kendisinden duydukları kişiyi sorgulamalarını salık veririm.
    1 ...
  16. 5.
  17. ben papaz kıyafeti ve yahudi sakalıyla da üniversitelere girilmesini, isteyenlerin asker formasıyla, isteyenlerin de scream maskesiyle üniversitelere girmesini istiyorum. yaşasın özgürlük!
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük