bugün

günümüzde görücü usulü deilen evlilik türü şekli almıştır:
erkek ya da kız kendi arkadaşları tarafından değil de, aileleri tarafından tanıştılırlar. bu tanışma sürecinde 2-3 defa görüşürler. birbirlerini anlamaya çalışırlar. taraflar razı olur ise süreç başlar.

diğer evlilik türünde diyelim ki, kişiler birbirlerini iş yerlerinde tanıdılar. birkaç ay çıktılar ve evlendiler. bu çiftin aldığı riskin yukarıda tanımladım görücü usulü ile evlenmiş çiftin aldığı riskten ne farkı vardır?
hiç kimse bir başkası ile aynı evde yaşayıp, zaman geçirmediği sürece birbirini tanımış ve anlamış olamaz. çıkma denilen süreçte insanlar birbirini tanıdıklarını ve anladıklarını zannetmesinler. insanların bir evin içerisinde nasıl gelin ya da damat olacağını kendisi dahi bilemez.
örneğin, ben bir arkadaşımın adamlığın kefil olurum ama damatlığına olmam. çünkü bilemem.

hangi yolla evlenilmiş olur ise olsun bu bir piyangodur, şanstır, kısmettir. eminim herkesin çevresinde farklı yollarla evlenmiş kişiler vardır. ama hepsi de farklı bir hayat yaşarlar. karşılarına iyi insan da çıkmış olabilir kötü bir insan da.

gelinin damatı hiç görmedeği kimi yörelere ait töresel evlilikleri ise tasvip etmiyorum.

ancak kişilerin aileleri tarafından tanıştırılıp, karşılıklı razı olup da yaptıkları evlilikleri ise sağlıklı buluyorum. hele de iki aileyi de tanıyan bir ortak tanıdık, evlenecek kişilere ve ailelerine kefil ise çok daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. zira, kimse sadece bir kişiyle evlendiğini düşünmesin. o kişinin ailesi ve çevresi ile de evlenmiş olursunuz.
genellikle kırsal kesimlerde görülen birilerinin aracılığıyla tanıştırılan kişilerin uzun bir flört dönemi geçirmeden evlenmeleri durumudur. günümüzde bu yolla evlenmek pek iyi karşılanmasa ya da pek tercih edilmese de aile baskısı veya az da olsa kişilerin kendi istekleriyle kabul ettikleri bilinmektedir. her ne kadar şimdi uzun süreli ilişki yaşayan çiftler birbirlerini tanımak için uğraşsa da aslında eşler gerçek yüzlerini aynı ev içinde evli bir çift olarak yaşamlarına devam ettiklerinde anlamaktadırlar. o yüzden pek doğru bir yol gibi gözükmese de görücü usulü evlenenler eşlerini yanlış tanıma gibi bir durumla karşılaşmazlar. aynı evde yaşamaya başladıkları anda çözmeye başlarlar birbirlerini. yalan dolanlarla dolu bir flört dönemleri olmadıkları için şanslı bile sayılabilirler. ancak önceden hiçbir arkadaşlık deneyimi olmadan evlenmek ya da evlendirilmek zorunda kalıp mutsuz bir evliliği sürdürmek için acı çekenleri de es geçmemek lazım.
kişinin kendi tercihiyse saygı duyulmalı ama bu yolla zorla evlendirilmek isteniyorsa hayat karartmaktan başka bir şey değildir.
cinselliğin meşrulaştırılmadan önceki safhasında, ailelerin öne çıkması.
Görücü usülü ile evlenmekle televizyondaki evlilik programlarında evlenmenin arasında hiç bir fark yoktur.
büyük dayı, ortanca dayı ve hala çocuklarının yaptığı evliliktir. yani kuzenlerimden 3'ü de görücü usulü ile evlendi ve çok mutlular. bu sebeple sıcak baktığım evlilik türüdür. eğer namuslu, utanma duygusuna ve Allah korkusuna sahip bir hanım kız bulursa annem seve seve kabul ederim.

ayrıca kendi bulduklarından bir fayda göremediğimide belirtteyim.
aşık olup evlenmek bu işin doğal sırasıdır. bu ise bu sırayı tersine çevirmek oluyor. ancak tersinin de işe yaradığı açık.*
islamiyete göre uygun olan evlenme şeklidir.
aslında bir çeşit mantık evliliği yapmaktır. başarılı olunduğu bir çok defa gözlemlenmiştir.
birbirleriyle doğru dürüst iki kelam etmemiş insanların birbirlerini bir evin içinde ömür boyu tanımaya çalışma çabasıdır. hoş, babam her zaman "annenle 25 yıldır evliyiz ama halen yeni yeni huylarını görüyorum." der. ama insan biraz olsun ön bilgi sahibi olmalı be kardeşim! karakterleri hakkında hiç bir şey bilmeyen iki insanın birbirini tanıma süreci kesinlikle sancılı olacaktır. hele koca bir de psikopat ruhlu çıkarsa yandı kadın kişisi. hangi yemeği sevip hangisini sevmediğini anlayana kadar ne sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalacaktır kim bilir... tabi karı kocasınızdır artık. atsan atılmaz satsan satılmaz. boşanmak mı? kadın o eve gelinlikle girdi kefenle çıkar. töreler beyle emrediyi.

not: en uzun süren evlilikler de görücü usulü olan evliliklerdir ayrıca. ilginç tabi.
severek evlenmek için bir çok kez denemek lazım. bu durum kız tarafı içinde erkek tarafı içinde başka insanlarla birlikte hayat yaşamaktır.

kız tarafı daha önce flört etttiği erkeklerle neler yapacağı önceden kestirilemez çünkü o insanla evlenme ihtimalini göz önünde bulundurarak haatını sürdürür. aynı olay erkek tarafı içinde geçerlidir.

şimdi çıkıp görücü üsülü cinsilliğe vurarak eleştirirseniz ot gelip ot gidersiniz bu dünyada.

avrupanın yozlaşma nedenleri araştırılmalı ki o zaman ne kadar değerli bir durum olduğu anlaşılır.
kendi başına evlenemeyecek kadar paspal, duygularını ifade edemeyecek kadar silik ve hödük insanlar için görücü usulü çoğu zaman bir cankurtaran görevi yapar.
burada eleştirilecek olan görücü usulü değil onun görevine duygularını emanet eden kişi olmalıdır.
görücü usulü olmasa türkiyede kaç insan evlenebilir ki? sorusunu bazen sormakta fayda var gibi.
mayın tarlası gibidir ne olucağı belli olmaz sağsalim atlatmakta var basıp gümlemekte var.
özellikle ülkemizde günümüzde hala mevcut durumda yaygın olmasa evlenilecek ne yeterince kız ne de erkek bulunamaz evlilik kurumu çöker. çünkü
çıkma, flört derken daldan dala ondan buna zıplamayan kalmadığı gibi herşeyin mükemmelliyetini isteyen kız ve erkek taraflarıda aşkta nirvanaya ulaşıncaya kadar evlenmek istemeyecek
ve evlilikler azalacak. emin olun görücü usulü azaldıkça evlenme dolayısıyla türk genç nüfusu giderek düşer. herkes rahat bir ailede büyüyüp her istediğini yapabilen , babasının yanında
sevgilisine öpücükler konduran bir aile düzeninde yetişmiyor ya da sevgilisi ile birbirini çok yakından tanıyacak kadar arkadaş evlerinde sabahlayamıyor tatile sevgilisi ile çıkmayı hoş görmüyor.
elbette severek aşık olarak evlenmek çok önemli ancak bunun dışındaki evlilikleri küçümsemek ise aptallık ülkenin belki yüzde 70 i böyle ve aile yapısı batıdan kat be kat güçlü.
misal dedem ve ananem ;
deli gibi severlerdi birbirlerini ve ölümleri de peşi ardına oldu. flörtsüz evlenmişler lakin çok sevmişlerdi; ilk çocuklarını kucaklarına aldıkları zaman.
günümüzde tam manasıyla gerçekleşmeyen olaydır. şöyle ki; eskiden birbirini düğün günü gören çiftlerden bahsedilirdi ama artık bu sadece görücü usulü tanışmak olarak değişti günümüzde. artık çift görücü usulü tanışıp normal flört etmeye başlıyor oluyorsa oluyor olmuyorsa olmuyor. yani arkadaş ortamında da tanışmış olsan, aile vasıtasıyla da tanışmış olsan yine devamında flört oluyor.
uzun ve mutlu evliliklerin formuludur...
fakat; eskiden yapilan "gorucu usulu" evlilikleri tamamen babanin karariyla, kizin hiç fikri alinmadan yapilirdi. "dugun gunu gordum" diye anlatirlar anneanneler, babaanneler.. iste bu yuzden simdiki genclik "gorucu usulu" lafini duyar duymaz karsi cikiyor.. zannediyorlar ki hic tanimadan evleniliyor bu gorucu usuluyle..
gunumuzdeki gorucu usulu, birbirlerine uygun gorulen kiz ve erkegin, ailelerin onayiyla tanisip gorusmesiyle oluyor.. birbirlerine isindilarsa beraber bir yola cikarlar, isinmadilarsa herkes kendi yoluna gider.
ömrü uzun evliliklerdir.. gorucu usuluyle evlenecek olan bir kiz ya da erkek, karsi cinse karsi zaten mesafelidir. iç içe olmadigi için baskalariyla kiyaslama da yapmaz. ufacik birseyle mutlu olmayi bilirler.. birbirlerini olduklari gibi kabul ederler.. daha yumusak, daha ilimli, daha anlayisli, kolay ikna olabilen ciftler olurlar.. karsi cinse karsi tecrubesiz olduklari icin birlikte, birbirleriyle tecrube kazanirlar.. boyle olunca kabullenmek, alismak daha kolay ve eglenceli olur.
ask, evliligin sekli nasil olursa olsun biter. sevgi kalir geriye.. asik olarak evlenenlerin asklari da biter.. belki ask bittigi icin, cogu zaman ailelere karsi cikilarak yapilan evlilikler de bitiyor. ask bitince siddetli gecimsizlik ortaya cikiyor.. bu her zaman boyle olmaz, ama boyle oldugu cok goruldu..
ailelerin çocukları el birliği ile yatağa atma olayı.
Yıllardır önüne gelen her kızla ciddi anlamda çıkmış ancak bir türlü aradığını bulamamış olan bir erkeğin (bu ben oluyorum) en son tahlilde zorunlu olarak düşündüğü evlenme şeklidir. (bkz: ana beni eversene)
bir türlü algılayamadıgım ve dogru bulmadıgım ama bu yolla evliliğin daha uzun sürdürüldügü söylenen evlilik çeşididir.
aklını ekmekle bana bana yemektir.
ileride yapacağım evlilik galiba, ne kadar yobaz gerikafalı vs denilse de en mantıklı evlilik şekillerinden. Aşk, ilişki de bir yere kadar. Evlilik çok daha farklı, mühim olan konu iyi sevgiliyi değil iyi babayı bulmakta. ilişkide erkeğin rolü kadını mutlu etmek iken evlilikte bu sorumluluklar çok daha artarak içine bir başka bireyler de dahil oluyor. çocuklara iyi baba olabilecek bir erkek en büyük aşktan çok daha tercih edilesidir. Ailelerin tanıdığı, mesleği en az kız kadar iyi, karakterli, yuvasına sahip çıkacak bir adamla ailelerin gözetiminde tanışılıp mantık evliliği yapılabilir.
günümüzde görücü usulü evlilik öncelikle gençleri tanıştırmak amacıyla yapıldığından pek bi anlam ifade etmemektedir. halbusu eskiden kız istenmeye gidildiğinde ilk defa görülüp öyle evlenilirmiş. şimdi sorarım, yeni nesil görücü usulü evlilik ile gençlerin birbirini arkadaşları vasıtasıyla ayarttığı sözüm ona modern tanışma şekli arasında ne fark var ki amk?
günümüzde aile baskısını ortadan kalktığı evlenme yoludur. aile ortamında ve kontrolünde gençlerin görüşüp, anlaştığı türe dönüşmüştür. kendi başının çaresine bakamayanlar için kolaycılıktır.
yapmak istediğim evlilik. mantık evliliği bir nevi. tanıyarak sevmektir. uzun sürdüğüne inanırım, sonuçta aşk olmayınca beklentin yok. üzülme gibi şansında yok.
en temiz evlilik şeklidir. oohh aga mis. gidiyorsun kızı babasından istiyorsun onbeş güne evlilik sonrasında açık büfe kahvaltı ve sınırsız seks.
(bkz: daha uzun ömürlü oluyor diyorlar)
Bu devirde fazla tercih edilmiyor