almanya'da ilkokul sonrası okullar üçe ayrılıyor. gymnasium, realschule ve hauptschule.
ilkokulda notları iyi olan öğrenciler gymnasiuma, orta derece notları olanlar realschuleye, notları kötü olanlar da hauptschuleye gidiyor.
gymnasium 5. sınıftan 12. sınıfa kadar gider.
realschule 5. sınıftan 10. sınıfa kadar gider.
hauptschule de 5. sınıftan 9. sınıfa kadar gider.
gymnasiumu bitirenler üniversiteye gidebiliyor.
realschuleyi bitirenler muhasebeci, emlakçı, polis, medya tasarım gibi meslekler yapabiliyor.
hauptschuleyi bitirenler de daha çok marangozluk gibi el sanatı meslekleri ve inşaat işçiliği gibi meslekler yapabiliyor.
realschule ve hauptschuleyi bitirenler meslek yapmak yerine okumak istiyorlarsa bir üst diploma için ek okula da gidebiliyorlar.
bir de mesela gymnasiuma gidiyorsanız ve üniversiteye gitmek değil meslek yapmak istiyorsanız, okulu 10. sınıftan sonra bırakabilirsiniz. gymnasium 10. sınıfı bitiren realschuleyi bitirmiş gibi sayılıyor.
Almanyada bu okula giden cocuklar diger okullara gidenler gibi Realschule,Hauptschule,Gesamtschule 9. sinifta Praktikum yapmazlar ve daha cok üniversite okumaya itilirler. Diger okullarin hepsinden daha zordur ve Almanyanin bazi yerlerinde daha cok bayern yabancilari almazlar bu okullara.
almanya'da üniversiteye girmenin tek ve acili yoludur. 13. sinifa kadar devam eder. 11. siniftan sonra leistungskurs denilen alan dersleri secilir. en az iki en cok üc ders secilen bu dersler daha sonraki iki yil boyunca gayet kasan bir bicimde görülür. 13. sinifin sonunda ikisi yazili digerleri secmeli olarak sözlü ya da sunum seklinde bes dersten sinava girilir. bu sinavlarin sonuclariyla 12. ve 13. sinifin ortalamasi alinir ve eger yeterli bir ortalamaniz varsa* hayirli ugurlu olsun artik sizde avrupa'nin heryerinde gecerli olan bir diplomaya sahip gymnasium mezunusunuz.
(bkz: gülü seven dikenine katlanir)
almanya'daki 4 tür lisenin en üst sınıfıdır. 5. sınıfta ingilizce, 7. sınıfta latince veya fransızca, 9. sınıfta isteğe göre başlamayanlar için yine latince veya fransızca, 11. sınıfta yine isteğe bağlı italyanca veya ispanyolca eğitimleri başlar. bundan dolayı okulun mezunlarının çoğu en az 3 dil bilirler. üniversiteye girmek için girilmesi gereken iki okul türünden yüksek olanıdır. (bkz: gesamtschule)
almanya'daki en iyi lise türüne verilen isimdir. bu liseden mazun olduğunuzda abitur sınavınını başarıyla geçtiğinizde universität'e gitmeye hak kazanırsınız.
sanılanın aksine bunun yunancası aynı değildir. yunanistan'da gymnasia diye geçer bu okullar. oradaki sistemdeki yeri farklı olabilir tabii.
helen ve roma dönemlerinde gençlerin eğitim, öğrenim, gördükleri, spor etkinliklerinde bulundukları yapılardır. ortada idman yapılan büyük bir avlunun (palestra) etrafında dizilmiş derslikler, soyunma ve yıkanma odalarından oluşmaktadır. romalılar döneminde gymnasiumlar hamamlarla birleştirilmiş, iç içe inşa edilmişleridr.