george wilhelm friedrich hegel

    122.
  1. Kim ne derse desin tarih okuma ve tarih felsefesini istemeden de olsa yapısöküme uğratan, diyalektizmin kurucusu büyük filozoftur.

    idealize ettiği devlet; içinde bulunduğu dönemdeki avrupa'nın siyasi çalkantıları ve almanya'nın muğlak durumu, ve en önemlisi napolyon'un tüm dünyada yaratmış olduğu hayal kırıklığı sonucu ideolojilere olan inancının çökmesinin dışavurumudur her şeyden önce. "Zeitgeist" terimi ve tanımı hala çok etkileyicidir fikrimce.

    Hem Diyalektik olmasa neyi, nasıl yapısöküme uğratacaktık? Felsefenin kendisi bile hegel'e göre, hegel öncesi, hegel sonrası, en kötü hegel'e rağmendir.
    16 ...
  2. 4.
  3. Hegel tüm düşüncelerin ardında tarih felsefesinin olduğunu savunan bir düşünürdür.Ona göre tarih \'Tin\'in yani evrensel aklın açılımıdır.Tin tez-antitez-sentez çatışmalrından snra kendini tam anlamıyla gerçekleştirdiğinde tarihin sonu gelmiş yani insan aklı en olgun haline gelmiş demektir.Ona göre insanlık her tarihsel dönemde hakikate daha yakındır çünkü tin ilerleme kaydetmiş demektir yani bir öncekine göre daha ileri bir yerdedir insanlık.
    Hegele göre tarihin sonu Tanrının yeryüzündeki biçmi olarak kabul ettiği devlete işaret eder.Tarihin sonunda modern yani özgür-eşit bireylerin oluşturduğu bir devlet ortaya çıkar.Bu da devleti yapay değil tarihsel süreç sonucu oluşan bir varlık olarak gördüğünü gösterr.O\'nun devletinde bireysel yararla ortak yarar uzlaştırılması vardır yani hem birey hem toplum vardır devletinde.
    O\'na göre hiçbir düşünür kendi çağını aşamaz.Çünkü o çağın koşulları içinde düşünür çok şeyi.
    Hakikatin nesnel olduğunu ve eksikliği ifade eden dünya görüşüne eşit olmadığını syler.
    13 ...
  4. 10.
  5. "beni bir kişi anladı, o da yanlış anladı" lafını marx'a ithafen söylediği denilir. fakat bu yanlıştır çünkü daha o zaman marx gençliğini yaşamakta iken hegel ölmüştür. yani onu yanlış anlayan kişi marx değildir, başka biridir.
    9 ...
  6. 6.
  7. diyalektik kuramını ilk yaratan kişidir. klasik aristo mantığına karşılık diyalektik mantığı geliştirmiştir. fakat diyalektiğin içine zeitgeisti yani zamanın ruhunu sokmuştu. hegel' e göre insandan ayrı bir ruh vardır; bu zamanın ruhudur. tüm bilgeliği o verir ve alır. idealist bir açıya sahiptir bu yüzden. marx' a göre bu yüzden yanlıştır çünkü bu yüzden diyalektik bilimsel yönden boştur ve tutarsızdır, kendisi ile çelişmektedir. hegel e göre ise kendisini bir tek marx anlamıştır fakat o da yanlış anlamıştır. marx' a göre hegel'in diyalektiği başaşağı durmaktaydı ve marx onu ayakları üstüne oturtmuştu.
    9 ...
  8. 80.
  9. Bugün doğum günü olan filozof. iyi ki dünyaya gelmiş, tatlış geist.

    En çok haksızlık yaptığım filozoftur kendisi. Zaman zaman bu çıkışlarımdan ötürü pişman oluyorum. Evet, hala ontolojik anlamda aynı ihmalde olduğunu ve varlık hususunda geçmişinde olduğu gibi varsayımlarla konuştuğunu düşünüyorum ama bu tekil anlamda bir eleştiri. Hegel mukayese edilecek olursa pek değerli bir filozof olur. Zira ideaya ilişkin en tutarlı görüş ona aittir. "ideanın pratikle örtüşmesi" bu gerçekten harika.

    Diyalektik hususuna gelirsek, aristoteles'in söylediği gibi diyalektik -bence de- hakikate götürmez ama yine de karl marx'ın çok ötesindedir. Hegel diyalektiği marx diyalektiğini döver.

    Aslında uzun uzun açıklama yapacaktım ama bugün hiç yazasım yok. Sadece okuyorum.
    6 ...
  10. 96.
  11. mutlak tin tin tin diye başımızın etini yemiş bir filozof. nefret ediyorum senden. hiç ama hiç masum değilsin hegel, iki elim yakanda olacak!

    edit: gece gece nereden aklıma geldi bu h*gel.
    6 ...
  12. 116.
  13. “Düşünce ve düşünüm, sanatın üzerinde kanatlarını açarlar.”
    6 ...
  14. 79.
  15. Her ne kadar fichte ve kant'tan etkilenmiş olsa da "idea" düşüncesiyle gerçekten başka bir şey yapmıştır. Bundan daha önce bahsettim.

    Marx ve Kierkergaard ile arasının açık olmasının sebebi yalnızca nesnel idealist olması değildir. Hegel'in monark sevdası ve insanın özgürleşmesinin aslında vâzi (pozitif) bir şey olmadığı görüşü ve en başta bireyselliğin toplumsallığa zarar verdiği gerekçesiyle dışlanması başta Kierkergaard olmak üzere kendisinden sonra gelen birçok kişiyi kızdırmıştır.

    Yine de marxist ya da marx sevginiz varsa hegel ile onun arasındaki ihtilafı iyi öğrenmeniz gerek. Zira hegel'i eleştireyim derken marx'ı eleştirebilirsiniz -ki bu bugün oldukça yaygındır.
    6 ...
  16. 98.
  17. başlığı bu kadar uplanınca öldüğünü sandığım filozof kişisi. hadi inşallah, aa bir dakika.
    6 ...
  18. 1.
  19. stuttgart'ta 1770 yılında dünyaya gelmiş filozof. romantizm döneminin önemli filozoflarından. 18 yaşında tübingen'de teoloji öğrenimine başlar. Jena'da doçent, alman ulusal romantizminin merkezi sayılan Heidelberg'de profesör olur. 1818den itibaren de Berlinde profesörlük yapmaya başlar. Hegelcilik Almanyanın hemen hemen her üniversitesine yayılır. 1831'de koleradan ölür.

    Hegel romantiklerce ele alınan hemen hemen tüm düşünceleri birleştirmiş ve geliştirmiştir. ancak bazı felsefeleri ise aynı ölçüde eleştirmiştir.*
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük