döneminde devletin ( prusya yani almanya ) büyük şakşakçısıdır . dönemindeki devleti '' ulasılabilecek en üst nokta '' olarak tanımlamıstır . devleti bu derecede yalayan birisine güvenilmez, tam bir filozof sayılamaz . devleti sürekli övdüğü için bir profesör olarak büyük ayrıcalık kazanmıştır . fichte bile hegel' den büyük filozoftur . felsefenin rayından çıkıp toplumsal bir hal alması hegel gibileri tepeye oturttu . marx olmasa hegel fazla umursanmazdı .
Kant'tan etkilenmiş; fakat sonrasında kendi fikirlerini geliştirmeyi başarmış filozof. Diyalektik yönteminin öncüsü. tez, anti tez, sentez metaforu. Hegel'in düz yazılarına dalan ya marksist olmuş, ya varoluşçu olmuştur. Bazıları ise kaybolup gitmiştir. bu arada kısa bir anektod bır gayrimeşru olmak üzere 3 çocuğu olmuştur. Immanuel ve Karl isminde.
soğuk savaşın bitimi vesilesiyle son demlerde popüler olmuş olan tarihin sonu kavramını vakti zamanında napolyon'un zaferleri vesilesiyle fransız devrimi'nin iyice yayıldığını görünce ortaya atmıştır.
Fenomenoloji isimli kitabin sevgili yazari. Bu kitabi okuyup anlamaniz yillarinizi alabilir. Sanirim felsefecilerin diğer bilim, sanat ve disiplinler ile uğraşanlardan farki da da böyle azap çekici şeyler yapiyor olmasi. Arada isyan edip, bunu okuyacağims 50 tane târih kitabi okurum diyesi geliyor insanin.
Arkadaş dil kabizidir. Kant'a Nietzsche tarafindan yapilan "kavram kötürum"u suçlamasi bunun için de geçerlidir. Nietzsche kendisi için "Filizif cüppesi giymiş rahip" der.
Kendisi üzerine tez yazarak iyi mi kötü mü ettiğimi bilmediğim filozof. Felsefe tarihinde gerçekten dili zor olan belli filozoflar vardır, ama bu filozofların gene de bazı eserleri daha anlaşılabilirdir. Misal Spinoza'nın ethica'sının girişi biraz problemldir, demonstratio bölümü olduğu için de oldukça sıkıcıdır. Ama ekler ve devamındaki açıklamalar ile metin daha da anlaşılır hâle gelir. Platon'un Sophistes ve Parmenides gibi eserleri ânlaşılmaz olmakla birlikte genel itibari ile anlaşılırdır. Kant genelde zor anlaşılır bir adamdır. Kavramsal altyapısı çözüldüğünde daha da anlaşılabilir. Hegel ile ilgili olarak söyleyebileceğim anlaşılmasının hiç de kolay olmadığı. Onu anlayabilmek için önce felsefesini genel olarak bilmek lazım. Bu nedenle fenomenolojinin önsözü iyi analiz edilmeli, ama ne kadar analiz edilse de metne girmek çok zor. Felsefesindeki bir civatayı söktüğünüzde tüm her şey de ardından gelir. Belki başka filozoflardan bir cümlesini metinden çıkarıp atabilirsiniz ama Hegel'den bir cümle çıkarıp atmak oldukça zordur.
felsefede ilk kez, tarih ve yapının önemli olduğunu ileri sürdü. Hegel'e göre dünya demek mantık demekti. insanlar mantığın sınırlarını çözdükleri anda beşerin sınırlarını da çözmüş olacaklardı. Hegel'in kurduğu sisteme 'diyalektik mantık' denilir. Buna göre çiçek, meyvenin ortaya çıkmasına yol açar, ama meyvenin ortaya çıkması için de, çiçeğin ortadan kalkması gereklidir. Demek ki üremenin gerçeği, hem çiçek hem meyve olmaktır. Ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur.
düşünmeyi metafizikleştirecek kadar ileriye giden biridir kendisi. geist kavramını ve içeriğini iyice bakılırsa eğer bu açıkca görülecektir.
tanım : kendi pek doğru şeyler söylemiş olmasa bile bir asır sonraki filozoflara kritik imkanı sağlamıştır getirdiği düşünceler ile.
özellikle ondan sonra bir alman filozof anlamanın yolu hegeli anlamaktan geçmektedir bu yüzden.
ismi yanlış yazım kurbanı olan alman filozof, siyasi ilahiyat konusunda kendinden sonra gelen düşünürlere yol açan ve açtığı yolda bolca eleştrilere maruz kalan bilim insanı.