felsefe düşünürlerinin, psikoloji, sosyoloji, bilimsel ve tıbbi bir çok konuyu içine alan bir düşünce-çalışma şekilleri vardır. düşünce ancak bir çok düşünce ile ortaya kesin sonuç çıkarır. boş uğraş olup olmadığı, düşünürlerin elde ettikleri neticeleri ve eserleri, inceleyerek anlaşılabilir.
felsefe diye, hayatın anlamı ve gereği üzerine düşünmek kastediliyorsa yanlış bir önermedir. ancak tarih boyunca, sokrates'ler, platonlar, kant'lar, hegel'ler'in yaptığı felsefeye boş denmesi doğrudur. gerçek birdir. hayatın amacı, sebebi, islam tarafından gayet güzelce izah edilmiştir. bunun haricinde amaç aramak gereksizdir.
-felsefe boş bir uğraş kamil biliyo musun?
+hadi ya? ne güzel peki, ondan alalım?
-sana ne lazım?
+abi ben şöyle iç dünyamı keşfetmek istiyorum, böyle bi düşsel ve psikolojik algımı kuvvetlendirmek istiyorum, bu yunan filozofların varya hani, platon var mesela; socrates'tan öğrendiklerini yazmış hani: devlet kavramını ortaya çıkarmış, üstüne yasalar'ı anlatmış, sonra lakhes ve cesaret diye bi eseri var, cesaret kavramına bi girmiş; "oha bu nasıl bi beyin lan!" diyosun. işte ne yapsak bunun yerine?
-?! kamil sen nerden biliyon bunları?
+okumuştum abi.
-salaklık yapma öküz. bu dediklerinin hepsini zaten yapan var, boşu boşuna okuma o gavur kitaplarını.
+kim yapmış abi?
-bak şimdi. aç stv'yi beşinci boyuttan başla izlemeye...
+eee
-orada, evreni çözeceksin.
+?????
-sonra aile mahkemesi adlı überilmî programı aç...
+yasaları en iyi öğreneceğin yer de orası...
-e abi cesaret işi n'olcak?
+onun için de haberleri izleyeceksin.
-neden abi?
+olm adamlar, anayasada suç olan her şeyi alenen uyguluyorlar orda, tarikat temsilciliği, tsk'ya iftira, yargıya müdahele, deniz fener'i darpanesi reklamı vs.
-hmmm.
+hmm ya... bunu yapmak göt ister, al sana cesaret... ha lakhes ve cesaret olmaz, feto ve cesaret olur onu bilemem...
-büyüksün abi, sağ ol...
+yola devam koçum, aferin...
günümüz dünyasında felsefe biliminin yok olmaya yüz tutmasından ve getirisi olarakta yeni nesilin ilgi alanı dışında kalmasından dolayı açılmıştır başlık. insanlığın gelişmesinde tartışılmaz katkıları bulunan bütün bilim insanları felsefeyle iç içe yaşamışlar bir çoğu da yaşadıkları dönemin hatırı sayılır filozofları olmuşlardır. gündeme ivedilikle oturması gereken bu boş düşünceler değil felsefe olmalıdır ki içine düşülen bunalım ve sosyo-ekonomik çıkmaz artık sona ersin.
felsefeyi bilmeyen birinin atıp tutmasıdır. felsefe bir yaşam biçimi demektir. ufak bir şey hakkında bile muhasebe yapabilmektir. bunu yapamayanlar genellikle işe yaramaz olduğunu söylerler, yanılırlar.
eski yunandan beri var olan felsefeyle ilgilenen kişilere baktığızda hepsinin bir tek özelliğini görürsünüz; yapacak uğraşları olmadığını. zaten felsefenin amacıda çözüm bulmak değil sadece soru sormaktır. ortaya bir soru atarlar ardındanda hadi babam sorunun cevabını bulmaya uğraşırlar. velakin hiçbir cevapta bulamazlar. yaklaşık üç bin yıldırda bu süreç hiç değişmeden hep böyle olmuştur. necip fazıl ın dediği gibi; felsefe bir ağacın etrafında yüzlerce kez tur attıktan sonra dünyayı dolaştım sanmaktır.