makale, anı, gezi yazısı, söyleşi türlerinde eser vermiş olan yazar.
gazeteciliği yanında birinci dünya savaşı'ndan günümüze değin olayları anlatan anılarıyla da tanınmış bir yazardır. batılılaşma ve atatürk devrimleri konusunu başlıca siyasal ve ulusal bir dava olarak benimsemiştir.
necip fazil kisakurek' in vakti zamaninda makara gectigi yazar. efendin olay soyledir, falih rifki evrim teorisini savunan fikirler one surer. bir gun buyuk dogu'nun kapaginda bir yuzunde maymun, diger tarafinda falih rifki olan bir resim yayinlanir. cankaya yazari sinirlenir tabi. ustadi mahkemeye verir. hakim ozur dilemesine soyler necip fazila. ustadin cevabi ise daha da cileden cikartir cankaya yazarini: "tamam ozur dilerim ama maymundan".
1894'te istanbul'da doğan Atay, Darülfünun Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1911'de ilk yazıları, Servet-i Fünun dergisinin genç yazarlara ayrılan ek sayfalarında yayımlanan Falih Rıfkı'nın Tecelli(1911) dergisi ile Süleyman Bahri'nin yönettiği Kadın(1912) dergisinde Cenap Şahabettin ile Ahmet Haşim'in eserlerini hatırlatan şiirleri çıktı. Bu dönemdeki yazıları, Türkçülük ve Türkçecilik akımlarının etkisini taşıyordu. Yedeksubay olarak katıldığı I. Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Suriye'ye gitti ve Cemal Paşa'nın özel katipliğini yaptı. Suriye ve Filistin'deki savaş anılarını "Ateş ve Güneş" (1918) kitabında topladı. Cemal Paşa'nın Bahriye nazırı olması üzerine Kalemi Mahsusa müdür yardımcılığına getirildi (1917). Ali Naci (Karacan), Necmettin Sadık (Sadak) ve Kazım Şinasi (Dersan) ile birlikte kurduğu Akşam gazetesinde Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılar yazması nedeniyle Divan-ı Harp'te yargılandı, fakat 2. inönü Savaşı'nın kazanılması üzerine idamdan kurtularak Anadolu'ya geçti.
1923'ten itibaren Bolu ve Ankara milletvekilliği yaptı. izmir'in kurtuluşundan sonra tanıştığı Mustafa Kemal'in dostluğunu kazandı ve bu döneme ilişkin anılarını Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955), Çankaya (1961) ve Atatürk Ne idi? (1968) adlı kitaplarda topladı. Yeni Türk Alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeninde görev aldı. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın tutumuna şiddetle karşı çıktı. Ulus gazetesinin başyazarlığını yaptığı dönemde Ankara şehir planı jürisinde üyelik ve imar Komisyonunda başkanlık yaptı. CHP'nin yayın organı Hakimiyet-i Milliye (daha sonra Ulus) ve Milliyet gazetelerindeki köşe yazılarında Atatürk devrimlerini ve batılılaşmayı savundu. Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geçmesinden sonra Dünya Gazetesini kurarak (1952) muhalefete geçti; yeni iktidara karşı Atatürk devrimlerini savundu.
Falih Rıfkı Atay, gezi yazılarını ve anılarını topladığı kitaplarıyla Cumhuriyet döneminde bu türlerin ilk özgün örneklerini verdi. Zeytindağı (anı-1932, 1964), Faşist Roma, Kemalist Tiran, Kaybolmuş Makedonya (gezi-1930) ve Pazar Konuşmaları (fıkra-1966) başlıca yapıtlarıdır.
Atay, sağlam, çekici anlatımı ve duru Türkçesiyle basının en usta kalemlerinden biriydi. Siyasi konuları işleyen fıkra ve başyazılarıyla tanınan Atay gezi, anı, makale ve sohbet türlerinde birçok kitap yayımlamıştı; Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendi.
Falih Rıfkı Atay 20 Mart 1971’de istanbul’da öldü.