karma eğitimdir. bilinçsiz ailelerin kızlarının makyaj yapıp güzel görüneceğim diye uğraştıkları ,erkeklerinse en akıllarının dağınık olduğu kendilerini kontrol etmenin zor olduğu yaşları eğitim için en mühim zamanlara tekabül ediyor . bu da başarısızlığa yol açıyor kesinlikle . çocuklarımız sadece aldıkları ilme bilgiye odaklanmalılar o yaşta dersleri,gelecekleri, aileleri dışında düşünecekleri başka dertleri olmamalı .hataya bulanmamalılar .
valla bakıyorum, zilyon tane neden sayılmış. mantıklı ama mantıksız..
şu sistemi içinde olmayan bilemez. ya öğretmen iyi bilir ya da üniversiteye hazırlanan grup iyi bilir bu sistemi en çok. çünkü 12 yıllık zorunlu eğitimde görmüş, geçirmiştir az çok. son yılda da sistemin kazığına oturmaktadır..
yukarıdakilere ithafen; sistemin hatalarını biri kemalizme, biri islam'a indirgemiş.. yanlış.. bu sistemi bu kadar basit şeyler üzerinde tartışmanın mantığı sıfır.. kişilik bozukluğu mu desem ne desem?
herkesin dilinde vardır ya; ezbercilik. o ne mesela?
dünyanın neresine gidersen git, o adamlar sana hücreyi, fotosentezi, atom modellerini bilmemneyi anlatacak zaten. bunları ezberlemek, yerleştirmek zorundasın bir şekilde..
olay bu değil ki.
adam ygs/lys'ye girecek mesela. adamım da yazılım istiyor diyelim.
şimdi sen çıkıp yazılımcı adama biyoloji, kimya neden sorarsın? işte ezberci sistem budur. gereksiz bilgilerin dayatılması..
öğrenci çıkıp diyebilir; "yea bu fotosentez ne işime yarayacak, yea bu padişah ne işime yarayacak" diye.. demesin.
okuduğun bölüme göre yarayacak sana.. mesela adam karmaşık sayılar nerede işime yarayacak der, ama üniversitede öyle bir ders alırsın, o zaman anlarsın nerede işine yarar. bölümle alakalı mı? evet..
bir diğer, dendiği gibi; müfredat.
tam bir oyuncak desem, yalan olmaz herhalde. her sene değişiyor olmasını, sistemsiz olmasını geçtim, bunlar çocukları nerede vuracak, onu da iyi düşünmek lazım.
2016'da üniversite sınavına giren kazanamadı diyelim. olsun ya, kazanır inşallah ama.. bir yıl sonra gireceği 2017 ygs/lys'nin sisteminin, konularının değişmesi olası. hem de%60 olası. konular değişir de, sistem önemli. sen bu sisteme göre mi hazırlandın? yok.
hayır, 2016'da sınava girecek adam sıradan sisteme göre hazırlanıyor da, 2017'de girecek adam da farklı hazırlanmıyor ki? davutoğlu 2017 ygs/lys'yi değiştirmek için brifing alırken kimse uyarılmıyor.. onlar da sıradan sisteme çalışıyor, 2017 geldiğinde mars'a ayak basacaklar adeta.. bilmedikleri bir yer, görmedikleri, duymadıkları bir şey..
aslında eklesek başka şeyler, uzar da uzar bu yazı. çok da zaman harcamanın anlamı yok.
ahmetcim, tayyipcim, bak değiştirin şunu, adam gibi bir şey yapın..
bir ara 4+4+4'tü, bak ondan sonra 4+1+3+4 mü ne oldu, iyice saçmaladı. hayır sistem saçma da, adı daha bir saçma. ne diyeyim ki?
Eğitmeye değil ezbere dayalı bir sistemin olması. insanların sorgulamasına izin verilmemesi hadi izin verildi diyelim sorulara verilecek cevabın olmaması. Öğretmenlerimiz sakın üzerine alınmasın sistem bazında söylemek istiyorum eğitim verecek kişilerin gerekli eğitimi almamış olmaları.
Okullarda tek boyutlu insan yetiştirme programı, hayatı anlamayan, değişik disiplinleri kavramadan, vida gibi hep aynı noktada dönüp duran bireyler yaratıyor.
tepeden tırnağa zihniyet yanlışlığı.sistemi sürekli deneme tahtası gibi kullanırsanız ne öğretmen ne öğrenci hatta hiç kimse ne yaptığını bilemez.orda burdan araklama eğitim sistemi alacaklarına türkiyenin kültürel koşullarına uygun adam gibi bir eğitim sistemi ayarlamak lazım.yabancı ülkelerle her anlamda farklıyız.tutması olanaksız.bu kadar akademisyen varken işinde iyi olanlara hazırlatırsınız bir program.ve denersiniz.tabii çağdaş,akılcı ve ezberci olmayan bir anlayış olmalı.okullarda daha bakımlı olmalı.veliler ve öğrenciler pek çok konuda bilinçledirilmeli.iş olsun diye slayt dan bunu bunu yapacaksın değil.gerçekten yaparak yaşayarak öğrenme yoluyla olmalı.bunları halletiniz mi eksiklikler olsa bile yavaş yavaş taşlar yerine oturur.eğitim bir bütün.puzzle gibi.bir parçayı unuttunuz mu eksik kalır.
Eğitim ve öğretimden zerre anlamayan kişilerin yönetimin başına getirilmesidir.
Eğitim-öğretimi bir zincire benzetirsek, herkes halkalarla birbirine inanılmaz derecede gergince bağlıdır.
Ancak bu sistemi belirleyen yöneticiler zincirin cinsini yani eğitimin kalitesini belirler. Bizim ülkemizde bu zincir kıldan ince olduğu için çoktan koptu parçalandı...