evren bir simülasyon mu sorunsalı

    22.
  1. var olmayan sorunsal.

    çünkü;
    oxford üniversitesi'nden teorik fizikçiler Zohar Ringel ve Dmitry Kovrizhi'nin liderliğindeki bir ekibin yaptığı bir araştırma sonucunda, öyle olmadığı anlaşılmış oldu. çalışma sonuçları Scientific Advances dergisinde yayımlandı.

    bu sonuca nereden varıldı? şuradan: bu ekip, bilgisayar bilimlerindeki bir teori ile kütle çekimsel anomaliler arasında bir ilişki kurmayı başardı.

    çıkan sonuç kısaca şöyle: Bilinen evrende, bu ölçekte (yani evren boyutunda) bir simülasyon için gerekli bilgi işlem gücünü sürdürebilecek yeterli parçacık yok. yani Birkaç yüz elektron hakkında bile bilgi depolamak isterseniz, evrende mevcut olandan daha fazla atom gerektiren bir bilgisayar belleğine sahip olmanız gerekir.

    çalışma sonuçları bilim camiasında evrenin simülasyon olmadığına dair yeterli kanıt olarak kabul görmüş gibi görünüyor.
    4 ...
  2. 18.
  3. ölünce göreceğiz hanyayı konyayı.
    3 ...
  4. 17.
  5. 1.
  6. bizden üst seviye bir yaşam formu düşünelim bu yaşam formu kendine bir oyun yapmak istiyor. bu oyunda karakterlerin sonsuz diğer karakterlere bağımlı milyarlarca olasılığı var her şey tamamen tesadüfe bağlı bir evren oluşturuluyor. yani bir bilgisayar oyunu gibi. bu oyunda karaketerlerin sorabilme sorgulaya bilme yetenekleri var ama aynı bilgisayar karakterleri gibi belirli çizgilerin dışına çıkamıyorlar aynı ''altair size çıkıp yaram buradan neden atlamıyorsun?'' diye sormuyor. bir programcı böyle bir oyun yaratıyor oyunun karakterleri biziz. bunu sadece böyle düşünmekte gerekmiyor tabi ki belki bir uzaylının fen bilgisi ödeviyiz?
    4 ...
  7. 4.
  8. Bu şekilde düşünürsek tanıdığımız bir şey görebiliriz. Bizler yapay zekaların bir gün bizi ele geçirebileceğini düşünüyoruz çünkü gittikçe gelişiyorlar. Bu durum gerçekse onları da biz ele geçirebiliriz çünkü gittikçe gelişiyoruz.
    2 ...
  9. 19.
  10. 7.
  11. tabi lan manyak mısın? dedirten sorunsal. evren bir simülasyonsa birisi içeriye bot spamlıyor bu bir gerçek. bu kadar tekdüze düşünen, davranan, hayat görüşüne sahip insanın başka bir açıklaması olamaz.

    yiyor ama çalışıyorculara selam olsun.
    1 ...
  12. 3.
  13. hah işte ufku geniş ve meraklı bir başlık dedirtmiştir. aslında matrix filminde morpheus un neo ya sorduğu " gerçek nedir? gerçeği nasıl tanımların?" sorusu ile insanın bilnmeyene yolculuğu başlar. çok ayrıntıya girmeyeceğim. ancak bütün inanç sistemleri çoğunlukla dünyanın ve hayatın aldatıcılığı üzerinde durmaktadır. ve temelde gerçek diye birşey yoktur.
    1 ...
  14. 2.
  15. (#27915544) ilgili entryde daha gerçekçi yaklaşılabilecek olan sorunsaldır.
    1 ...
  16. 8.
  17. Bir insanın beynini çıkarıp bir bilgisayara bağlandığını düşünün. O beyindeki tüm hatıralar silinip ona yeni hatıralar yeni bilgiler eklendiğini hayal edin. sonra o beyinin önüne bir yol çizin. bir yaşam verin. o beyin gerçekten var olduğunu ve gerçekten yaşadığını sanmaz mı? bir bilgisayara bağlandığının farkına nasıl varacak?

    amerika da cia'nin bununla ilgili bazı deneyler yapıldığı ve sonuca varıldığı iddia ediliyor. ama çok bilim kurgu gibi geliyor. eğer böyle olsa bile bunu asla bilemeyiz.

    belki evrenin genişleyen sınırının bir diğer ötesi yani bilinmezlik denen bölge bunların yaşam alanıdır. belki evren bir serverdır ve yeni oyuncular geldikçe evren genişliyordur.

    ama ben inanmıyorum ya. bu kadar da olamaz yani. bu tamamen bizim hayal gücümüzün bir ürünü.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük