düğünde takılan takılar kime ait sorunsalı

entry30 galeri2
    19.
  1. Bence kimseye ait değildir, özellikle de bu zamanda. Tüm o altınlar ve para destekleri, kurulan yeni ailenin ortak malıdır ve can suyudur. Zaten bu adetin genel gerekçesi ve amacı da budur. Ancak yıllar içerisinde bu konu, gömülü altın bulunca birbirine hainlik yapan defineciler gibi, tarafları birbirine düşüren bir aparata dönüşmüştür ve bu tam bir rezilliktir.

    Ayrıca evlenince, ayrı gayrı mal mülk durumu kalmaz. Evlenmek bir olmak demektir ve birbirinin her şeyi olmak demektir. Eşler arasında, bu senin şu benim gibi para pul muhabbetleri konuşmak dahi bence çok ayıp ve seviyesizcedir. iki tarafta, söylemeye gerek kalmaksızın, o an için her ne gerekiyorsa tüm elinden geleni; minik ve yeni tomurcuklanan sıcak yuvasının selameti için ortaya koyar. Bu kimin şu kimin konularının daha en başta dahi konuşulduğu evlilikler çok uzun sürmez, yol yakınken dönülmelidir.

    (bkz: tüm yeni evli çiftlere mutluluklar)
    1 ...
  2. 18.
  3. Ortak olması lazım veya kime ne takıldıysa onun olması lazım.
    1 ...
  4. 17.
  5. 16.
  6. 15.
  7. düğün salonu sahibine ve kredi çekilmiş bankaya aittir. durumun iyi değilse düğünü öyle kenardaki paradan yapamıyorsun çünkü öyle bir para olmuyor genelde. kredi çekeceksin mecbur. altınların yarısı bozdurulup kredinin yetmeyip borçlandığın diğer alacaklılara kalan yarısı da 3-4 aylık kredi ödemesine gider. kız tarafı ile erkek tarafı birbirlerine giriyorlar ya altınlar bizde kalacak diye o beni çok şaşırtıyor işte. borç altında başlayacak olan hayatı yaşayacak olanlar gelinle damat ama toplananlara çökmeye çalışanlar sözde "çocukları adına" aileler..
    1 ...
  8. 14.
  9. Takan kişiye aittir. Geri dönüşü de mevcut olduğu için takan kişi günü gelince geri alacaktır aynısını.
    0 ...
  10. 13.
  11. Hukuka göre kadınındır. islama göre doğrudan kadına takılanlar kadınındır, gerisi ortaktır.
    0 ...
  12. 12.
  13. Neticede kime ait olduğu değil işin sonunda ganimeti kimin ele geçireceğidir. Yasal ve hukuki prosedür belliyken çok detaylı bir şekilde islami kurallardan bahsetmenin de bir manası yok zira yaptırımı da yok. islama göre Bugünün şartlarında boşanma sonucunda ve baştan konuşulan 4 aylık nafakaya (10-12 bin tl) denk gelen mehrin alt sınırına tav olacak kadın binde birdir. Zaten son tahlilde mevcut Hukuk konuşur. Ayrıca hiç kimsenin işin dini ahlaki örfi yada adalet kısmını dikkate alıp hassasiyetle değerlendiği filan da yok. Uygulamada görünen o ki Sadece herkesin işine geldiğince hüküm verip uyguladığı ve legal illegal veya kanun gücüyle yaptığı gerçekler var ortada. Hem, mehir başta konuşulmadıysa ve şayet kadın bunu böyle istiyorsa bu adı konulmamış bir mehirdir ki bu şartları kabul ettiği taktirde erkek de bu yükümlülüğü kabul etmiş sayılır. Hem dinen hem hukuken borcu olmuş olur. O taktirde erkek o takılara el süremez. Ona göre erkeğin durumu baştan hesap etmesi, kendini hazırlaması gerekir. Hatta ev eşyası dahi bu hükümdedir ve kadına ait olmuş olur. Normalde erkek tarafının taktıkları erkeğe, kadın tarafının taktıkları kadına ait olması adalete en uygun olanıdır. Ama kadının akraba emsalleri de bunu böyle yaptıysa (boşanma halinde takıları ve eşyaları talep) bunu istemek hakkı. Kabulü ise erkeğe ait. Dinen Mehir baştan konuşulmadığı taktirde, kadının emsalleri (amca hala dayı teyze kızları) miktarınca talebi geçerli olur. En güzeli anlaşmak. Yada herşeyi baştan konuşup yazılı sözleşmeye dökmek. En garantisi bu. Çünkü şifahi (yazılı olmayan söz ve ağızla) söylemlerde taraflar sonuçta buna sadık kalır mı? Orası mevhum ve Muammadır. işte biz onu hiçbir zaman Bilemeyiz..
    0 ...
  14. 11.
  15. evlene çifte ait olur ne kız tarafı ne de erkek tarafı alır. kız vermek isterse orası ayrı tabi kendi bileceği iş.
    0 ...
  16. 10.
  17. Düğünde yapılan bütün masraflar, takılan para ve altınlar için hem gelin tarafı hem damat tarafının istişare yapıp doğru olan neyse ortak bir karara vararak onu yapması gerekir.

    Kavga etmeye ne gerek var ki.
    Medeni insanlar gibi konuşmak ve anlaşmak en doğrusu.
    Takı ve para için kavga edeceklerse düğün yapmasınlar.
    kimse kimseyi zorla almıyor sonuçta.
    0 ...
  18. 20.
  19. Yargıtay hukuk dairesindeki kılıbık tüm erkekleri yakmıştır.
    1 ...
  20. 19.
  21. Bizde takılar altın ise eğer gelinin paraysa damadın olur *
    0 ...
  22. 18.
  23. Ortaktır.
    Evlilikte senin benim yoktur, olacaksa evlenmeyinizdir.
    3 ...
  24. 17.
  25. takılar gelinin olsun, boşanma durumunda nafakayı kadın alsın, mihir kadına verilsin. oldu canım, başka? sonra evlendikten iki gün sonra altınları alıp kayıplara karışan gelin haberleri izleriz.
    1 ...
  26. 16.
  27. Yargıtay “her seferinde ugraşmayalım ya gelinin diyelim geçelim biz buna” mantığıyla gelinin olduğuna karar vermiştir. Karar yanlıştır.
    2 ...
  28. 15.
  29. Düğün masraflarını kim karşılıyorsa onundur.

    "Şunu unutmayın, yasal olarak doğru olan bazı şeyler manevi olarak doğru değillerdir."
    Abraham Lincoln

    Düğünde takılan takılar, çoğunlukla damadın ailesinin önceden başkalarının düğünlerine taktığı biriken altınların geri dönüşüdür. Kimse kimseye bedava altın takmıyor!!
    Bu yüzden kesinlikle damadın ve ailesinindir.
    Ama malesef feministler buna da el atıp kendi himayelerine aldılar.
    Ellerindeki kendi yarattıkları yasal kozları kullanıyorlar.
    Ama şöyle bir durum da var. Kıza gönüllü olarak takıldığı için
    Ortak kullanımda olmalıdır. Öyle hepsini geline vermek veya hepsini gelinden esirgemek çok büyük mantıksızlık.
    0 ...
  30. 14.
  31. geline niye ait olsun sayın mklarım. ortaktır o takılar. hisseli şirket mi bu evlilik?
    0 ...
  32. 13.
  33. Uzman görüşü istenmiş geldim. Alkolik dini yönünü soracak olursanız evlenirken sizin ve ailenizin taktiği bilezikler gelinin mehri sayılır siz dahil kimse dokunamaz. Düğünde takılan altın , para , hediye ortaktir ailenin ihtiyaçlarına kullanılabilir ama kadında kalması daha uygun görünüyor. Zira nicki alkolik olan adama para emanet edilmez.
    5 ...
  34. 12.
  35. 11.
  36. Kime ne takıldıysa o onundur. Geline de damada da kırmızı bir kurdela geçirirler altınlar paralar ona takılır. Damadın tarafı damada gitsin istiyorsa ona cumhuriyet altını, para vs. takar. Hiç mi duymadınız takı töreninde "damadın halasından damada bir cumhuriyeeet!"
    0 ...
  37. 10.
  38. ya bu arada, daha evlenmeden mal paylaşımı yapıyorsanız evlenmeyin bence...alkolik bak bro uyarmadı deme bu domestik donuna kadar alır boşanırsanız...
    6 ...
  39. 9.
  40. Düğün mü o ne amk düğün müğün yapmıyorum işine gelirse.
    1 ...
  41. 8.
  42. 7.
  43. Düğünde takılan takılar yargıtay içtihadı ile sabit olarak "geline aittir" bunlar geline hediye edilmiş sayılırlar ve boşanma halinde mal paylaşımına konu edilemezler. Altınlar kadının rızası alınarak bozdurulup bir maksatla harcanmış olsa dahi boşanmalarda erkek tarafından bu bedel kadına ödenmek zorundadır. ( yargıtay 3. Hukuk dairesi. Karar no: 2015/17417)
    7 ...
  44. 6.
  45. türk medeni kanununa göre, "evlilik akdi süresince edinilen mallar ortaktır" takı töreni nikahtan sonra yapıldığına göre, evlilik akdi içerisinde edinilmiş sayılır ve eşit oranda ortaklığa tabidir.

    düğün yemekli olacaksa çağırın gelirim, yemekli olmayacaksa gelmem...
    takı tuka takmam, yer içer sıçarım...
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük