insanı halden hale sokan kültür şoku yaşatandır. bowie dinleyip şarap içerken bi anda mustafa keserle rakı içer hale gelebilirsiniz çünkü dert sahibisinizdir.
derler ki;
allah önce dertleri cansız varlıklara vermiş. Dağlara denizlere vermiş.Dağlar denizler dile gelmiş allah ım bizi kurtar diye. Sonra insanlara vermiş ama insanlar gamsuz olduğu için unutum,dalga geçip hayatlarına bi şekilde devam etmiş.
Yaşar kemal'in romanlarında beddua anlamında kullanılan söz. Şöyle ki: birine kızdığınızda ona "dert" diye bağırırsınız. Karşı taraf da size "karnına" şeklinde cevap verir. Çukurova'da halk arasında yaygın bir söyleyiştir.
dert nedir? neden oluşur? gibi sorularla desteklenir.
beklenilen/beklenilmeyen ya da istenilen/itenilmeyen birşeyin belli imkanlar dahilinde oluşması/oluşamaması ve ona ulaşma/ulaşamama durumunda ortaya çıkan iç sıkıcı durum.
Dünyalık olarak bakınca insanı olgunlaştırandır. Ahiretlik olarak bakınca dert sahibine eğer ki derdi verene "neden ben" diye sormayıp asi davranmıyorsa inşallah günahlarına kefaret yada ahirette cennetteki makamının yükselmesine yol açıyordur dert. Ayrıca Allah en sevgilisine (s.a.s) bile o kadar zor anlar yaşatmış biz kimiz ki isyan edecez düşüncesi gelmesi gereklidir insana. Ve insan dert sahibi yada bir musibete uğradığında inna lillah ve inne ileyhi raciun yani Biz Allahtanız dönüşümüz yine O'na olacaktır der ve yoluna devam eder.