Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.
litosfer adını verdiğimiz tabaka üzerinde gerçekleşen levha tektoniği hareketlerinden kaynaklanan, ülkemizde sık sık gerçekleşen doğal afet.
yerkabuğu bir çeşit yapboz gibi birbirine kenetlenmiş tabakalardan meydana gelir. bunlar, magma adını verdiğimiz akışkan tabaka üzerinde hareketli haldedir. levha, plaka gibi isimlerle de anılan bu tabakalar bazı yerlerde birbirlerinden uzaklaşırken, bazı yerlerde de birbirleriyle çarpışırlar. tabi bu çarpışmalar yavaş gerçekleşir.
genel olarak 3 tür hareket yapan levhaların birbirine sürtünerek kaydığı bölgelerde depremler oluşur. ülkemiz genel olarak afrika, arap ve avrasya plakalarının farklı hareket yönleri arasında sıkıştığından sık sık sallanıyoruz.
Sallana sallana beşiğe döndük.
O kadar uzmanlaştık ki "hmmm bu 4.5 üstü kesin, aaa bu 5.2 dir diyecek kıvama geldik. Derinlik tesbiti yapıcak kadar da ileri uzman olucaz diye ödüm kopuyor, son bulur umarım artık.
10 dakika önce oldu yine manisada, bir an uzun sürecek sandım korktum aynadan sesler geldi. Zaten bu sessizlik beni korkutuyordu iyice korkmaya başladım.
tektonik hareketler nedeniyle oluşan, büyüklüğü ve şiddeti sürekli olarak birbirine karıştırılan doğa olayı.
karıştırmak istemeyenler için ipucu: şiddet kelimesini tamamen unutun! 4.2 derken, 5.8 derken, 3.7 derken söylemeye çalıştığımız şey her zaman depremin büyüklüğüdür. şiddet sadece yıkımın bir ölçüsüdür. yani büyüklük ayrılığın kendisi, şiddet ise arkasında bıraktığı ayrılık acısıdır. depremin arkasında bıraktığı etkidir. karıştırmak istemiyorsanız şiddet kelimesini hiç kullanmayın.
bir başka ipucu daha vereyim: büyüklük rakamlarla ifade edilir. 4.3 falan gibi... şiddet ise romen rakamlarıyla gösterilir. örneğin 7.0 büyüklüğünde bir depremin şiddeti x - xı civarında olabilir.