Eskişehir osmangazi üniversitesi inşaat müh. bölümü zorunlu dersidir. inşaat mühendisliğindeki en önemli ders olduğunu düşünüyorum. Günümüz Türkiyesinde bütün binalar yapısal yüklerden ziyade deprem kuvvetlerinin etkisine göre çözülmektedir.
Eskişehir osmangazi üniversitesi inşaat müh. bölümü zorunlu dersidir. inşaat mühendisliğindeki en önemli ders olduğunu düşünüyorum. Günümüz Türkiyesinde bütün binalar yapısal yüklerden ziyade deprem kuvvetlerinin etkisine göre çözülmektedir.
Rahatlatmistir. Deprem nedir bilmezdim.biri az önce diğeri ise bir kaç hafta önce olmak üzere 2deprem yaşadım.ikisi de yatakta yakaladı.aklıma deprem değil 3harfliler geldi. Deprem olduğunu duyunca rahatladım valla ne yalan söyleyim. Ohh be.
olsun olsun daha çok deprem olsun. böylece projesini çizdiğimiz projelerin testini yapmış olalım bakalım yıkılıyorlar mı yıkılmıyorlar mı. çok heyecanlı oluyor.
Her daim hazırlıklı olunması gereken afet. Şakası yoktur.
Efenim nedir bu hazırlıklar diye soracak olursanız kısaca bir bilgilendirma yapalım.
Bina risk analizi: çevre ve şehircilik bakanlığına başvurarak binanızın depreme ne kadar dayanaklı olduğunu tespit ettirin.(ücretsizdir)
Büyük depremler istatiksel olarak geceleri olur ve ilk 72 saat hayati öneme sahiptir.
Herhangi bir acil durumda yapacaklarınızı önceden tatbik ve tespit edin.
1- Deprem risk fizibilitesi: yaşam alanınızda üzerinize düşebilecek eşyaları ve risk oluşturabilecek eşyaları tespit edin ve sabitleyin.(örn: tv ünitesi,gardrop vb)
2- acil durum çantası: yatağınızın yanına ya da kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde içerisinde pille çalışan manuel radyo (radyo dışarıda olup bitenden haberdar olmanız için), el feneri, düdük, tıbbi malzemeler, su, konserve gıda,acil durum-afet kimliği, birkaç gün idare edecek kıyafet bulunan bir çanta.
3- iletişim merkezi: olası büyük bir deprem bulunduğunuz yerdeki cep telefonu operatörleri yoğunluk sebebi ile çalışmayacak.yani arama yapabilseniz bile arama alamayabilirsiniz. Bu nedenle size en uzak konumdaki birini (örn:memleketinizdeki birini) önceden iletişim merkezi olarak belirleyin.
4- toplanma merkezi: olası bir büyük depremde aile üyelerinin-yakınlarınızın buluşacağı bir alan belirleyin. ( örn: evinize yakın bir park, açık alan vb.)
5- acil durum kimliği: özellikle 6 yaşından küçük çocuklar bu tür bir afette şoka girer ve herhangi birini akrabası ( annesi,babası,abisi vs.sanabilir) ve elini tutup uzaklaşabilir ya da kaçırılabilir. Deprem gibi afetlerde yetkililerce tespit edilen(polis,jandarma,afad üyeleri) küçük çocuklar gelişi güzel kimseye teslim edilmez.acil durum-afet kimliği ibraz etmeniz istenir.
bu kimlikleri ve daha detaylı bilgileri mahallenizde bulunan afet koordinasyon merkezlerinden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.