demokrasi

entry1039 galeri66
    810.
  1. çıkışı itibariye, 'halkın kendi kendini yönetmesi’ demektir. fikret başkaya'nın bir yazısından alıntılyacak olursak:

    Kadim Grekçeden kalma demokratia, Milattan Önce 500’lü yıllarda, bundan 2 bin 500 yıl kadar önce Yunan Site Devletlerindeki rejimi tanımlamak üzere kullanılıyordu. Her yurttaşın yönetme ve yönetilme yeteneğine sahip olduğu ilkesi geçerliydi. Bir oligarşi yaratma taşıdığı için seçimlere itibar edilmiyordu. Eğer demokrasi halkın yönetimi demekse orada oligarşiye, monarşiye, aristokrasiye, her türden dikta rejimine yer olmaması gerekir. Demokrasinin olduğu yerde ‘parazitlerin’ yaşama şansı yoktur.

    peki bugün böyle mi? Kitleler, ‘demokrasi’, ‘demokratikleşme’ söylemiyle, seçim oyunlarıyla oyalanmaya, aldatılmaya devam ediliyor... Aslında seçimlerde oy kullanmak, oligarşinin partileri arasında bir tercih yapmak demektir. Başka türlü söylersek, seçimler siyasi partilerin paylarını belirlemeye yarıyor. Netice itibariyle oylar siyasi partiler aracılığıyla oligarşiye, mülk sahibi sınıflara veriliyor. Oynanan bu demokrasi oyununa ‘temsilî demokrasi’ deniyor. Emperyalist ülkelerde geçerli olan da, bu türün ‘başarılı’ versiyonu sayılıyor.

    Seçen- seçilen arasında seçenden seçilene doğru bir ilişki yok ama gelsin ‘milli irade’, gitsin ‘milli irade’! Türkiye’de nüfusun ezici çoğunluğunu işçiler, küçük çiftçiler, işsizler, küçük esnaflar, tarım işçileri, topraksızlar oluşturuyor. TBMM’de kaç işçi, kaç işsiz, kaç küçük çiftçi, kaç esnaf, kaç işportacı var? Demek ki, nüfusun yaklaşık yüzde 80, belki yüzde 90’ını oluşturan bu insanlar, ‘milli irade’ dediklerine dahil değil... Meclis, kaşarlanmış profesyonel politikacıların, elitlerin (seçkinlerin densin) korunmuş av alanı gibi...

    Özetle diyebiliriz ki, temsilî demokrasi denilen aslında oligarşik ilkenin geçerli olduğu bir yönetim (egemenlik) tarzıdır ki, demokrasiyle uzaktan-yakından bir ilgisi yoktur. Dolayısıyla ‘demokratik seçimler’ söyleminin de hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.
    0 ...
  2. 809.
  3. söylenildiğinin aksine halkın kendi kendisini yönetmesi değildir. zira fiili olarak bu imkansızdır. her daim yönetenler hükümetler olacaktır. peki nedir o zaman demokrasi? bu biraz yanlış bir soru oldu, daha doğru olan soru bir demokrasiden ne bekleriz? bu sorunun cevabını atina demokrasisi yani bilinen en eski demokrasi şöyle vermiştir: tiranlıktan kaçış yolu. büyük halk kitlelerinin yanılmayacağı yönündeki inanç daha önce bir çok sefer yıkılmıştır zaten, tarih bize bunu göstermiştir. ancak herkesin politikayı eleştirmesini ve azınlık görüşleri de dikkate almayı bize sadece demokrasi sağlar. ''bir politika ortaya koymak bir kaç kişinin işidir, ancak onu yargılamak hepimizin görevidir''der atinalı perikles. ayrıca geçmişte normal karşılansa da günümüzde oldukça gayrı ahlaki görünen iktidar uğruna kan dökme ancak demokrasiyle engellenebilir.
    o halde bizler ne bekleyebiliriz demokrasiden?

    1-tiranlıktan kaçış
    2-herkesin ülke politikasını ve yönetenleri eleştirme hakkı
    3-hükümetlerin değişimin şiddete başvurulmadan gerçekleştirilmesi.
    0 ...
  4. 808.
  5. Her ne olursa olsun bu ülke için en iyi yönetim biçimidir. En kötüsü bile Darbeyle gelmiş en iyi yönetim biçiminden kat be kat daha sağlıklıdır. Ancak;

    Halkını egiteceksin ve demokrasinin sadece seçimden seçime oy kullanmak olmadığını aşılayacaksın. Bu ülkeye yakışan da budur!
    4 ...
  6. 807.
  7. Çok uzun zaman önce gömdük biz onu ülkecek ...
    1 ...
  8. 806.
  9. Türkiye de yoktur. Bizde seçilmiş otokrasi vardır.
    2 ...
  10. 805.
  11. malum kesim için amaç değil araçtır..
    kendi ağızlarından açıklamaları da mevcuttur..
    2 ...
  12. 804.
  13. Şu an yaşadığımız şey değildir.
    1 ...
  14. 803.
  15. 802.
  16. ABD'nin adı konmamış kitle imha silahı. Millet çıplak elle darbe önlemişken ''demokrasi baskı altında'' deniliyor.

    (bkz: )yusuf özhan
    1 ...
  17. 801.
  18. 800.
  19. 799.
  20. Türkiye'de olmayan şey.
    Halkını birbirine kırdıran, askerini polisle vurduran, darbe diye tiyotro oynatan ülke ve yoneticilerinin demokrasi demesi çok gülünçtur.
    3 ...
  21. 798.
  22. dün itibariyla "ya allah bismillah allahu akbar" diye bagiran seriatci isidvari selefilerin koruduklarini iddia ettikleri kavram.
    0 ...
  23. 797.
  24. 796.
  25. başta ak parti seçmeni olmak üzere tüm darbe karşıtları tarafından dün gece efsane bir direniş ile yeniden tesis edilmiştir.

    darbecilerin bir kısmı da yunanistan'a kaçtı.
    1 ...
  26. 795.
  27. herkesin dilinde amk. özellikle yobazların ağzından düşmüyor. iyi ekmeğini yediler bu terimin.
    2 ...
  28. 794.
  29. aslında amacına ulaşmakta ne kadar başarılı olduğu tartışılsa bile muhalefet bir kitle oluşturduğu kesin. o yüzden iyi bir şeydir. bazı ülkelerde iki büyük parti oluyor ve çoğu ülke o kadar da bölünüp demokratik çeşitlik sağlıyamıyor fakat muhalefet her daim bir sığınacak dal gibi seçmene kalıyor.

    diktatörlüğü önlediği bir gerçektir yani onu diyorum.
    0 ...
  30. 793.
  31. Demkorasi aptalların oyları ile yalancıların seçildiği, Zeki'lerin ise azınlıkta kaldığı bi sistemdir ve artık miadı dolmuştur.
    2 ...
  32. 792.
  33. Halkın sözde kendi kendisini idare etmesidir.

    Eski Yunanlılarda site adı verilen küçük devlet teşkilatlanmalarında bütün ahalinin reyine başvurulurmuş. Sonraki tatbikata baktığımızda ahalinin nüfusu çok olduğu için tek tek herkesin reyine müracaat etmek mümkün olmadığından halk kendisini temsil edecek vekil intihap ediyor denilmektedir. Ancak bu vekilliğe namzet olacak kişileri başkaları seçtiği gibi, her isteyen öyle kolayca namzet olup seçilememektedir.

    Vekil seçimi yapmak için öne sürülen sebep herkesin reyine tek tek müracaat etmenin mümkün olmaması idi madem, günümüzde bu yağday değişmeye başlamadı mı? Mesela internet ve cep telefonu ile kanun maddeleri halkın reyine açılabilir. O zaman kanunlardan anlamayan cahil insanlar da rey kullanabilir derseniz, şu anda mecliste olanların hepsi kanunlardan çok mu anlıyor? Muhtelif kanun teklifleri komisyonlarda görüşülüp vekillerin reyine sunuluyor. Vekillerin reyine sunulacağına halkın reyine de sunulabilir. Bu arada bu tekliflerden birinin kabul edilmesi veya edilmemesi maksadıyla propaganda yapan gruplar da olabilir, teklifler internet üzerinde tartışılabilir.
    0 ...
  34. 791.
  35. ''Demokrasinin esas prensibi, halkın hakimiyetidir. Ama milletin idarecilerini iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu temin edilemezse demokrasi, otokrasiye dönüşebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.''

    -Platon
    0 ...
  36. 790.
  37. Umuma haykırıyorum...

    Hergün televizyonda survivor, magazin programları seyreden, siyasi gündemden, dünyada olup bitenlerden bihaber insanlarla benim oyum bir mi?

    Eğitimsiz, bilinçsiz insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde demokrasi tam bir felaket.

    burada kimseyi küçümsemiyorum; yanlış anlamayın, Aysun Kayacılık yapmıyorum.

    Anlatmak istediğim şey eşitliğin her zaman adalet olmadığıdır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1105420/+

    neyse, entry'mi platon'un şu sözleri ile bitirmek istiyorum:

    ''Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.''
    0 ...
  38. 789.
  39. türkiye de teokrasiden tek farklı yanı oy kullanmak olan yönetim şekli. parti liderleri küçük krallardır burada.
    2 ...
  40. 788.
  41. yanlış bilinen şey. Pek çok yazar çıkmış "demokrasi her şeyden üstündür" diyorlar. "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" diyorlar.

    hayır, değil.

    peki demokrasi neyden üstün değil? Hemen söyleyeyim: Allah-u teala'nın bizlere hükmettiği emirlerasdasfsdf ahaha şaka lan şaka. Demokrasi, insan haklarından üstün değildir.

    mesela bir ülkede herkes çıkıp "çok kız var, yeni doğan bebekler kızsa öldürelim" diyorsa demokrasi buna eyvallah der. ancak insan haklarına aykırıdır, bu nedenle kabul edilemez.

    insan hakları gibi bildirgeler ve bireylerin, canlıların haklarını korumaya yönelik tüm yasalar bu nedenle demokrasiden bir tık daha üstündür.
    1 ...
  42. 787.
  43. emekli donanma komutanı nusret güner'in twitter'da güzel olarak tanımladığı kavramdır.

    "DEMOKRASi=Eğitimli Halk+Tarafsız Medya+Gerçek Muhalefet. Şu anda Türkiye'de Demokrasi olduğunu idda eden varsa, bilin ki yalan söylüyordur."
    3 ...
  44. 786.
  45. Halka kendinizi temsil edebilirsiniz diye tanıtılan ancak sadece zenginlerin aday olup seçilebildiği iki yüzlü bir sistemdir. Demokrasi denilen pislik yuvası içinde bolca hırsız, hortumcu ve terörist barındırır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük