dayı bir tanedir ya candır o can. amca zaten babanın yarısımı ne sözlük, babamın tamamı varken yarısını napayım ki? amcam kusura bakma ama ben dayım diyorum. zaten oğlan dayıya çekermiş derler. dayı daha bir ortamcıdır, daha bir kafadır ama amca zaten babaya benzer pek açmaz.
edit: millet dağılın amcam burda galiba.
dayıya daha yakı davranırsın amcadan tıpkı aneye babadan daha yakın davrandığın gibi. babana ne kadar yakın/samimi olsan da hani mesafelisindir ya biraz, bu amcaya da sirayet eder.
dayılar daha çok sevilir nedense, mesela yanında rahatça sigara içebilirsiniz, hatta karşılıklı oturur kadeh tokuşturursunuz, amcalar soğuktur -genelleme yapılamaz- bunun sebebi küçüklüğünüzden bu yana yanınızda olmasıdır. çünkü amcalar genelde hep bizim evde oturuyordur. *
amcanın daha sert mizaca sahip olmasının nedeni yeni kurulan ailenin genellikle damadın ana babasına daha yakın olunmasına bağlanabilir. yani yeni doğan çocuk dedesi babaannesi ve amcası ile daha bi içli dışlı şekilde büyümektedir. dayısı anneannesi ve diğer dedesi ile daha nadiren görüşebilmektedir ve dolayısıyla bu görüşmeler kıymetlidir. dayı bu yüzden daha anlayışlı, daha cana yakın, daha kafa olduğu düşünülmektedir. amca ile sık sık görüşüldüğünden arada kızgınlıklar, kırgınlıklar, saygısızlıklar yaşanabilmektedir. amca da baba yarısı imajının bozulmaması adına daha sert mizaç takınır yeğenine karşı ve daha sert ve otoriter olmaya çalışır.
sözün özü;
dayı ile sevinirsin, eğlenirsin, gülersin, ortamlara akarsın.
amca ile yaşarsın, yaşamayı öğrenirsin, sevinçleri kederleri paylaşırsın ve belki de en önemlisi amcana güvenirsin, babanla birlikte daima arkandadır.
dayı daha anlayışlıdır, daha cana yakındır. gencin halinden anlar.
amcalar daha serttir. baba yarısı denir ama babadan beterdir çoğu zaman. despot ve höthöttür.