son günlerde ramiz dayı yüzünden dayılar daha revaçta. dayılar daha çok gidiyo ama elimizde istediğiniz kadar amca var ister misiniz ? sorusu getirir akla.
bir hitap şeklidir. sokakta rastlanan ve yaşı ilerlemiş erkeklere şevkatle yaklaşılacak ise amca kullanılır. artislik içeren cümleler kullanılacaksa dayı denilir. örn:
-amca gel otur ayakta kalma (otobüste)
-dayı bi sus amıa koyiim kafamızı ziktin sabahtan beri (yine otobüste)
amca bıyıklı ve karizmadır. içinde fırtınalar kopan ama duruşunu bozmayan - o 3 numaralı bakışı hep atan - çapkınlıktan da geri kalmayan - espritüel karaktere bürünmüş bir kadir inanırdır bi nevi. dayı babacandır sevecendir sıcakkanlıdır. bıyık bıraktıysa da bir ara beğenmeyip kesmiştir. cebinize harçlık koyar kontörünüzü alır arabasına atlatıp bi şehir turu attırır. yiğittir merttir. ve de onun yanında amca çapkınlık konusunda solda sıfır kalır.
(bkz: madem ki anket doldurduk affet)
turk aileleri genelde baba tarafıyla beraber yaşadıklarından (aynı apartmanda, aynı mahallede, kimi zaman aynı evde), amcayla cok sık gorusulur.bu yuzden yılların birikimiyle tahammül sınırı düşer. bir başka önemli faktor de babalarin işleri ortaktır cogu zaman. ve en buyuk yanlışlardan biri de aile içinde para konusunun donmesidir. ama işler ortak olunca para denen lanet şey açar insanların arasını. ama dayınla oyle değildir. dayılar uzaktır. amcaya nazaran daha az gorusulur. e para konusu bir tek mirasta geçer (o tamamen yıkar) o yuzdendir ki dayılar daha sıcak gelmektedir bizlere.
not: tespitte babamında büyük payı vardır. alkışlar ona gelsin*