dayı biraz daha sokak jargonudur. dolmuşçu dayıdır. kahvede yan masada ki adamlar dayıdır. yolda karanlıkta karşılaşılan adam dayıdır.
amca biraz daha ılıman, biraz daha bizdendir. hafiften saygı içerir. üst komşu amcadır. bakkal, manav amcadır. herhangi yaşlı biri amcadır. hatta biraz daha kibarı bey amcadır.
bu zamanda amca dayı gibi kişilerle genellikle düğün, cenaze, bayram gibi özel günlerde görüşülür. günümüzde sokakta gördüğünüz diğer insanlardan çok da farkları yoktur ne yazık ki.
anneler her zaman kendi sülalelerinin daha iyi insanlar olduğu hikayesiyle dayıları olan kişiyi çocuklarına daha yakın gibi göstermiş ve elti kıskançlıklarından dolayı da amcalarla aralarında soğuk duvarlar örmüşlerdir. bir kişi birilerinin dayısı ,birilerinin de amcası olduğunda değişken değildir. dayı hüviyetlerinin daha sıcak, amcalıklarının daha soğuk algılanması bencil annelerden kaynaklanmaktadır. dayı kişi bacısının evinde tabi ki daha rahat ,yengesinin evinde daha derli toplu olacaktır. bu onların daha soğuk olduğu anlamına gelmemektedir. bu bencil anneler hala ile teyze arasındaki mesafeyi de teyze yönünde yontanlardır.
dayılar duldur evlenmeden ilişkilerini yaşarlar. küflü bir yaşantısı vardır. bayramdan bayrama görüşülür. pek kahale alınmaz.
amcalar evlidir. karısı ikinci çocuğa hamiledir. mutlu bir yaşantısı vardır. tüm gün beraber olduğunuzdan aranız iyidir. baba yarısıdır.
dayılar erkek çocuk için genelde benzer özellik içerdiği için gizli kahraman olurken,amcalar ise sadece baba yarısıdır ve Emrah'ın filmlerin den sonra pek sevilmediler...
Ama amcaya göre daha samimi, daha güvenilir, daha eğlenceli olacağını bu halde bile hissedebiliyorum. Amcalarımla daha şöyle oturup bi maç muhabbeti bile yapabilmiş değilim.