şekli bir elipsoid olarak hesaplanmasına rağmen, girintili ve çıkıntılı yapısı, kutuplardan basık ekvatordan şişkin hali ile de hesaplanamayan geoid şeklindedir.
Haritacılık alanında bilinen hesaplamalarda kullanılan en güçlü olay elipsoid olarak bilinmektedir. bu sebeple de artık şu düzdür, yok eğridir yok şudur budur olayını geçelim lütfen.
belirli bir yükseklikten aynı noktaya bakıldığın da özellikle deniz üzerinde bir geminin en üst noktasından görünmeye başlar. buna ufuk çizgisi denir. işte bu olay dünyanın geoid olmasından kaynaklıdır.
bilim ulan bilim. gözlem. rasat. nederseniz deyin. biraz insan olun araştırın. saçma argümanlarla, birinin söylediği aptalca fikri trollük yapacağım diye yazmayın. troll değil de salak oluyorsunuz, koyun oluyorsunuz, iğrenç beyinsizliklerinizi gidin başka yerde akıtın.
Yuvarlak hatlı herşeye hallenen kesim niyeti bozdu. Yakında toprakta oyuk gören yer küreyi mikecek. Demedi demeyin. Boşuna düzleştirmeye çalışmıyorlar.
Tamam siz haklısınız Dünya tepsi gibi dümdüz len.
Aslında saptanması son derece kolay bir testle yerine getirebilecek olgudur.
Öncelikle düz dünyacılara göre dünya düzdür ama bu düzlüğü daire şeklinde kabul de ediyorlar. Nitekim düz dünya haritasına bakarsanız aynı şeyi görürsünüz. Kenar denilen noktaları çepe çevre kutuptur. Yani antartica denilen şey düz dünya haritasına göre dünyanın çevresini çepe çevre sarar.
Geoid ya da küre sisteme göre kutupların ve kıtaların yerini hepimiz biliyoruz.
Yapılması gereken test şu... Japonya'nın uygun bir sahilinden doğuya düz bir çizgide ya da düz bir rotayla gidilirse küresel sisteme göre Amerikanın batı sahillerine, düz dünyaya göre kutuplara gidersiniz. Ancak bu testin adilane yapılması için modern gps ve uydu sistemlerinin tamamının devre dışı bırakılıp tamamen eski tipte rota çizimiyle gidilmeli. Çünkü günümüzün uydu ve gps sistemleri küresel sisteme bağlı olarak çalıştığından düz dünyacılar buna haliyle itiraz edecektir.