derhal bir anti parantez açılması gereken husustur. sayın arkadaşlar keşif ne demektir allah aşkına bunu hiç düşündünüz mü? nasip olursa iki sene sonrasında sınıfımda tarih dersleri vermeye başlarsam kesinlikle bu gibi kavram yanlışlıklarına mahal vermemeyi düşünüyorum. batı tarihçiliğinin sömürgeciliğinin dikte ettiği bu kavramı ne de rahat kullanıyoruz yaa. şimdi nerden başlamalı ki. mesela colomb amerikaya vardığında kızıl derililerin varolduğunu tüm dünya biliyor , bir kere bu cepte. e peki sen milyonlarca insanın yaşadığı bir kıta coğrafyasını nasıl olur da" keşfettim" dersin. hiç akıl alır şey mi bu? milyonlarca kısmına gelecek olursak, evet, milyonlarca. ispanyol ve portekizlilerin 1503 ile 1600lerin başı arasındaki süreç içerisinde yerli halk olan azteklerden mayalardan inka uygarlığından ortalama 3 milyon insan katlettiğini biliyor musunuz? sırf bu yüzyıl içerisinde avrupaya taşınan 1 milyon küsür ton gümüş ve 200 bin ton altın taşındığını peki ?las casas isimli bir ispanyol tarihçisi yappılan katliama şahit olunca şu satırları yazar: ben ki gözleri ile görmüş biri olarak tüm bunlara (bu kıyımlara felakete katliama) şahit olmuşken inanamıyorum. peki benim yazdıklarımı gelecek nesiller okuyunca nasıl inanacaklar. hemen hemen bu tarz bir şey yazar. varın siz düşünün.
Colomb'un hindistana ticaret amaçlı gitmek için attığı çılgınca adımın amerika kıtasında ayak bulmasıyla tarihin altını üstüne getirmiş keşiftir. Garip olan da colombun hindistana hiç gitmemiş, hintlilerin ne dil konuştuğunu bilmeden nasıl ticarete geçicekleridir, kaş göz yapıp eyvallah çekmezler di heralde hindistana varsaydı.
kolomb, batı hint adaları denilen antil denizindeki adaları keşfetmiş, amerika ana karasına ayak basmamıştır. amacı, osmanlı devletinin kontrolünde olan baharat yoluna alternatif olacak hindistan'a giden yeni deniz yolu, ayrıca sömürgeleştirilecek yeni topraklar bulmak ve tabii zengin olmak olduğundan, keşfi gerçekten de tesadüfidir. keşfettiği adaları hindistan'a yakın adalar sanması ve yeni bir kıta keşfettiğini bilmeden ölmesi bunu gösterir.
Tamamen yanlış önermedir. 'Adrian Gilbert ve Maurice M. Cotterell' adlı yazar arkadaşların 'maya kehanetleri' adlı kitabında 'Votan' diye birinden bahsedilir ki, bende geçen gün bitirdiğim kitabın bu bölümünde çok şaşırmıştım.
20 yıl öncesinde çözülmeye başlayan maya yazıtlarında bu Votan adlı kişiden ve onun sözlerinden şöyle bahsedilir.
(Aklımda kaldığı kadarı ile)
'Yüce (ilahlaştırma ile ilgili bir terim kullanıyorlar) Votan bizlere denizin öbür tarafında başka bir yurt olduğunu ve bu yurtta başka insanların yaşadığını söyledi. Denizin öbür tarafına geçmek ve bu insanlarla konuşmak bizim için bir felaket olacaktır'.
Ayrıca bu yazıtların M.Ö 3.000 yılında yazılmış olması ayrı bir şok etkisi yaratmıştı bende. Bu yazıtlarda Votan'ın bir kaç yıl süren yolculuklara çıktığı ve denizin karşısına geçtiğinden bahsediliyor. Yazılı olarak bulunan toplam 6 yolculuğu var. Ayrıca Votan onlara karşı karadaki insanların, temas kurulduğu anda onların her şeyini alacağı da yazılı bu yazıtlarda.
Demek ki Votan, iki karanın da varlığını çok önceden biliyordu. Muhtemelen de Avrupa'dan gelmiş bir maceraperestti.
Ayrıca Piri Reis'in haritasını da düşününce, Amerika'nın çok önceden varlığının bazı insanlarca da bilindiği çok sürpriz değil.
Kısaca Amerika Kıta'sı çok önceden keşfedilmişti aslında. Sadece Keşfi Dünyaya duyuran isim akıllarda kaldı.
mebin bize dayattığı bilgilerden bir tanesidir. kardeşim aşağı yukarı 500 yıl öncesini nasıl bu kadar biliyoruz bir de allah allah yanlışlıkla keşfetmiş olsa ne yazar. keşfetmiş mi keşfetmiş.
öncelikle amerika kıtasının colomb'dan çok önce müslüman denizciler tarafından hatta türk korsanları tarafından çatır çatır bilinmekte, üs olarak kullanıldığı bilinmektedir. hatta karayipler'de "Turks and Caiocos Adası" diye bir ada vardır. Bu adanın adının Turks olmasını "ya adada bir kaktüs var fesli gibi ondan Turk adası diyoruz" gibi saçma bir gerekçe sunarlar. Halbuki adanın keşfedildiği dönemde ve adına Turks denildiği ilk zamanda, Türkler'ı bırak dünyanın hiçbir yerinde fes kullanılmamaktaydı. Ada Türk korsanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. Turks and Caicos Island'a kadar gidip Amerika kıtasını keşfedememiş olmaları imkansız. Bu yüzden Colomb'un keşfetmesi diye bir şey yok. siktirsinler.
Colomp yeni karaya ayak bastığında karşılaştığı yerlilerin "ne yaptın sen!" Dercesine bakışlarını görünce hatasını anlar ve şu sözü soyler;
- yanlışlıkla oldu özür dilerim.
Coğrafi keşiflerin Osmanlı Devletine etkileri açısından kolomb ya da başkası tarafından yeni gidilen bir yere kimin isminin verildiginin önemli olduğunu sanmıyorum.
Önemli olan Denizcilik konusunda gelişmelerin yaşanması ve bizim değişen bu gelişmelere adapte olup olmadığımız.
Osmanlı Devleti ticari açıdan avrupa Devletleri ile rekabet edemediği için ve ekonomi yönetiminin kötü olması sonucu duyun-u Umumiye noktasına kadar geldi.
Tek başına Akdeniz limanları konusunu cimbizlamak hatalı demeye çalışıyorum.
Bu arada spedy nickli yazarımız bir teşekkürü hak ediyor zira kolombiyanin adının kolombtan geldiğini hiç düşünmemiştim ufuk açıcı oldu
Colomb yanlışlıkla amerika'yı kesfetmiştir. Mürettebatında ki yağız bir delikanlının dediği gibi:"biz ispanya'ya gidecektik, yanlış sapağı dönünce,ağır fırtınanın da etkisiyle kaybolduk ve sonunda bir kara parçası bulduk. Colomb reis, burasI da neresi amına koyayım diye bize yardırıyor. Ben de sırf daha fazla laf yememek için reis burası amerika yaavv diye kendimden emin bir tavIrDA konuştum. O gün bu gündür orası amerika olarak kaldı."
Yanlışlıkla derken dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak isterken, yani ispanya-portekiz bölgesinden hep batıya giderek hindistana ulaşmaya çalışırken bulmuştır. Evet dünya yuvarlaktır ve hep batıya giderek hindistana ulaşabilir. Buraya kadar doğru. Ancak o zaman bilinmeyen önemli bir nokta var: arada amerika kıtasının olduğu gerçeği!
Sonuçta adam vardığı yerin hindistanda bir yer olduğunu sanmıştır ve bu düşünce ile ölmüştür. Onun bulduğu yerin yeni bir kıta olduğunu keşfeden ise ameriko vespuçidir ki amerika kıtasına ismini vermiştir.