ülkemizdeki okul oranından yaklaşık beş kat daha fazla olan ibadet yeridir. türkiye nüfusunda her 350 kişiye bir camii düşüyor. hala namaz çıkışlarında para toplayan yobazlar camii yaptırmak için çalışıyorlar, okul yaptırmak için değil. yok yok okul yaptırmak için de çalışıyorlar. (bkz: imam hatip liseleri)
huzurlu sessizligin kutsal duvarlarla korundugu ibadethane. her sessizlik huzur vermez, ama caminin o kendine has sessizligi bir anlik pause tusuna basar kafada. 'dur, simdi dusunmeme zamani.'
cami'ye girildiğinde gerçekten allah'ın evine girildiği gibi dikkatli olunmalıdır. saygı ve korku en içten hissedilmelidir. namaz esnasında yapılmaması gereken davranışlar da karşımızda allahu teala varmış gibi davranmamız gerektiği için yapılmaması gerekmektedir. sonuçta babanın karşısında oturulduğu gibi oturulmaz.
insanların ayak kokusuyla kendilerinden geçip tanrı'ya ulaşmaya çaliştiklari yer.
özellikle mahalle arasindaki camiler ,sözüm ona bu temiz müminlerin sayesinde, ibadet edilemeyecek kadar itici bir hale gelmiştir.tamam orasi kutsal bir mekandir.ancak içinin temizligi, içindekilerin ,onu kullananlarin temizligiyle dogru orantılıdır.yani senin pis ayaginin degdigi yere benim alnimi koyup tiksinmeme karşilik caminin kutsalligini gösteremezsin bana.ki zaten böyle bir ortamda nasil tanrı'ya ulaşirsin onu anlayamiyorum
sayısı çok fazla olduğu tartışma götürmeyen mekanlardır.sıkıcıdır. imamın çoğu zaman saçma saçma vaazlar verip, zaten uyuyan yurdum insanına uyanmasın bir süre daha uyusun diye masallar anlattığı yerdir.insanlar evlerinde de namaz kılıp ibadet edebileceğine göre yıkılıp yerine spor salonları ya da okul yapılabilecek arsaların boşa harcandığı israf yerleridir.internet kafelerden farklı bir işlevi yoktur çünkü sürekli beyni uyuşturur.
Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, Allah'ın emirlerini yerine getirmek ve ibadetle birlikte din ve dünya için neler yapılmak gerektiğini düşünmek, yani görüşüp, danışmak için yapılmıştır. işte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz ve bağımsızlığımız için özellikle egemenliğimiz için neler düşündüğümüzü ortaya koyalım.
Atatürk'ün 7 şubat 1923'te balıkesir zağanos paşa camiindeki hutbesinden...
insan bünyesinde oluşan negatif akımları sildiği kabullenilmiş kutsal mekan. hala yoga ve benzeri meditasyonlara yığınla para veren akıllılara duyurulur.
türkiye de en çok konuşulan, fazlalığından şikayet edilen ibadet yerleridir. sebep hep aynıdır, evde de namaz kılınır, bu kadar cami fazla, okul sayısı hatta nükleer santral sayısı daha az. olur mu böyle bir şey.
türkiye'de ve eskiden osmanlı devleti'nin hükmü altındaki yerlerde, birden fazla minareli olanları sadece sultanlar tarafından yaptırılan, bu yüzden "selatin camii" olarak anılan ibadethaneler. şimdiyse mahalle aralarındaki özensiz, tarzsız camiler bile en az ikişer minareli.
kimisi için kubbeli zevksiz bir bina, kimisi için bir şaheser, kimisi için dinlenme mekanı, kimisi için huzur bulunan bir ibadethane. en çok tanıdığınız yerdir cami, en yakınınızdır, dosttur, yalnızlığı paylaşacağınız bir terk edilmişler diyarıdır. yaşlılardır müdavimi, gençler pek uğramaz, kutlu mekanlardır, ferahtırlar, çok büyük mimari yapıları da barındırır, çok üstünkörü müteahhit yapıları da, büyük bir kardeşlik mekanıdır, allah'ın evidir, kavganın, dünya hırsının girmemesi gereken, dostluk ve yarenlik mekanlarıdır.
hele istanbul, istanbul için olmazsa olmazdır cami, istanbul'u benim için istanbul yapandır, az şey midir sultanahmet, eyüpsultan, az şey midir süleymaniye, fatih, ya ismini bilmediğimiz küçük ibadethaneler, onları unuttuk mu sanki, yapıdan bağımsızdır, yapıyla bütünleşmiş, kendinizi emin ellerde hissetmenizi sağlayandır, güvendir, muhabbettir, sevgidir, bayram sabahındaki coşku, ahirete ilk adımını atan dostun arkasından dökülen yaştır, saftır, saf-ü saf cemaattir, birliktir, dirliktir, özdür, sözün özüdür, şüpheye yer bırakmayandır, şüphesiz yaşatmayandır, velhasıl-ı kelam, olmazsa olmaz, kıymeti azalmayandır, çağlar üstü, çağlar ötesidir cami, müslümanların en güzel evi, ortak mekanıdır, cennet mekanıdır, aşktır, sabah namazında süleymaniye, öğle namazında eyüp sultan, ikindide fatih, akşamleyin selimiye, yatsı sultanahmettir, mekke'dir, medine'dir, zaman ve mekan üstü, yaşam ve ölüm ötesi bir yerdir, tek yerdir..