o mübarek cem evleri olan camiler insanları kaynaştırır birleştirir. yeri gelir kışla olur yeri gelir, kütüphane olur, yeri gelir okul olur. kadınların ve erkeklerin sığınma evleridir camii ler.
spartak moskova-fenerbahçe maçında bazı spartak moskovalı orospu çocuklarının istemiyoruz diye pankart açtıkları ibadethane, allah'ın evidir. islam dininin olmazsa olmasıdır.
Cem eden, toplayan manasina gelen; muslumanlarin gunluk ibadetlerini yaptiklari, bunun yaninda dunya ve ahirete yonelik onemli mevzularin konusuldugu, cemaat arasinda yardimlasma ve dayanismanin bulundugu somut anlamda fiziki yapi, soyut anlamda ilahi mabet.
gunumuzda fiziki yapi olmaktan ote gecmiyor camiler. universite ogrenciligim zamaninda dort yil boyunca mahalledeki camiye gidiyordum. birkac kisinin disinda yahu sen kimsin nesin, bir derdin var mi diyen olmadi. namaz biter bitmez bir gurultu, bir ayak sesi... korkmayin hacilar hocalar cami ustunuze yikilmaz, cikarsiniz disari...
tarihi bir camiyse söz konusu olan, gezmeyi çok severim. ama geri kalanıyla ilgili bir sorunum var. tam olarak hangi maddeden yapıldığını bilmiyorum ama şu yeni nesil camilerin sanki tepesine teneke geçirilmiş gibi duran, parlayan kubbelerinden nefret ediyorum. iğrenç duruyor.
müslüman olanların ibadet yeridir. ibadet yeri dediğin içine girince insana bir huzur verir. ben de müslüman olmama rağmen camiye girince huzurum kaçıyor çünkü içerisi kürt dolu ve vaiz dedemiz hep saçma sapan konuşuyor. ben müslüman değil miyim diye şüpheye düşüyorum.
müslümanların ibadet yeridir. dört meleğin isminden oluşur. tanrının evidir. insanların ortak mekanıdır. temiz üst baş ile gitmeye özen gösterilmelidir. uzun saçlı siyah giyimli bir rocker ya da tiki bir apaçi veya kıllı beyaz çoraplı pala abi gittiğinde cins cins bakılmamalıdır.
anadoludaki örnekleri birbirinin fotokopisi gibi. zevksiz bir mimarinin parıldamaktan öteye geçemeyen bir kubbe ile taçlandırılmış, çirkin halılarla bezenmiş binlerce örneği. estetikten uzak, biz yaptık oldu dercesine inşa edilen dini binalar. bana hep ayak kokusunu ve diz üstünde beklemeye çalışırken uyuşan dizleri çağrıştırır.
türkiye de çok kullanılan camiler özellikle cuma namazı vakitlerinde saygısız insanlarla dolar. kirli çorap giyenlerden, yer bulmak için namaz kılan insanın üstünden atlayanlara, aceleyle namaz kılıp hocadan önce hareketlenip senkronizasyonu bozanlara bi sürü saygısız inanan ben gibi haftadan haftaya camiye gidip namaz kılmaya çalışan itinalı kişiler için büyük sorun teşkil eder. biraz daha özen herkesin iyiliğine...
küçük kabe. parası olmayıp da mekke'ye gidemeyen müminlerin yüce allah'la buluştuğu yer. türkiye'deki sayısı yetersizdir. 70.000 cami çok az, namazı bir saniye bile kaçırmamak için en az 400.000 cami gerekmektedir. amin.
allah'ın evleridir. islam dininin kutsal mekanlarıdır. avrupa'da da sayıları hızla artmaktadır. avrupa birliği ülkelerindeki cami sayıları şu şekildedir:
fransa: 1500
ingiltere: 1500
almanya: 1000
hollanda: 500
belçika: 350
italya: 260
ispanya: 200