bugün

herhangi bir sebepten oluşmuş sınıflaşmalarda, şayet bir sınıfın diğer sınıfa ulaşması önünde bir engel var ise, düşük olan sınıf, yüksek olan sınıfın hayat standardını, koşullarını, yaşayışını görüyor, fakat ona ulaşmak için herhangi bir şansa sahip olamıyor ise, bu düşük sınıfın üstündeki engele cam tavan denir. politika felsefesinde kullanılan bir deyiştir.
başarıyı kendi tekeline almak isteyen maçoların duymaya katlanamadıkları ampirik verilere dayanan bilimsel teori... misal bir kadın mühendisle erkek mühendisin eşit koşullarda rekabet ettiğini ve terfi ettiğini düşünüyorsan ya malsın ya maçosun demektir...
kapalı alandayken düşen kar tanelerini sinemada film izliyormuş gibi izlemeye olanak sağlayan şey.
kadınların sosyal hayatta olmamasını doğanın gereği varsayan kesimin bundan 100 yıl önce kadının sosyal hayatta neredeyse hiç olmadığını unutarak savunabildiği "görünmez" engel.

"cam" olması engeli görünmez kılıyor, ama sonuçları itibarı ile cinsiyetler arasında bir eşitsizliğin varlığı gözlenebiliyor. cam tavan işte tam bunu anlatır.
(bkz: cam tavan sendromu)
gunumuz modern toplumlarinda halen varligini surduren vecinsiyet ayrimciligina isaret eden - ozellikle is yerlerindeki yonetici pozisyonlarina gelebilme konusunda- sosyolojik metafor. (bkz: glass ceiling)
özellikle kadınların çalışma hayatında maruz kaldıkları ayrımcılık sebebiyle, yükselmelerinin engellenmesini anlatmak için kullanılan bir benzetme.
sadece kadınlar için olmasa da çoğunlukla kadın çalışanlar için koyulan görünmez bir engel olarak nitelendirilebilir.
çalışanın olası potansiyelini görüp kendinden daha iyi bir konumda olmamasını isteyenler kullanır genelde.

edit: bir başka çekememezlik olayı için (bkz: kraliçe arı sendromu).
kışın güneşi seven biri olarak zaman zaman yapmayı düşündüğümdür fekat güneşin faydalı ışınlarının geçmesine engel oluyrmuş.
ha gene de güneşin sıcaklığı ile içi ısıtması anlamında düşünmüyor değilim.

tavandır.
Birleşmiş Milletler’e göre dünya çapındaki araştırmacıların yüzde 30'undan azı kadın.

Andrea Buring, Euronews: “iş dünyasındaki pek çok iyi eğitimli kadından yalnızca birkaçı cam tavandan geçmeyi başarıyor. Burada genç kadınlar, ilerlemek için doğru araçları kullanıyor”.

Fransa'nın Nice kentinde dijital çağda ‘Kadın Liderlik Kış Okulu’, genç yetenekli Avrupalı kadınları güçlendirmek için teknoloji şirketi Huawei tarafından organize edildi.

(bkz https://tr.euronews.com/n...ad-nlara-liderlik-egitimi
(resim:#1)