bir alman bilimadamının dünya yörüngesindeki kaymaları hesaba katarak burç takvimini tekrar belirlemesidir.
--spoiler--
antik çağdaki gökbilimciler, burç hesabı yaparken dünya yörüngesindeki kaymaları hesaba almadılar. alman bilim adamlarının hesabına göre 6.7 milyar insanın burcu değişti.
gökbilimciler, yüzyıllardır kullanılan burç sisteminin hatalı olabileceğini ve her gün gazetede okuduğunuz burcunuzun aslında size ait olmayabileceğini ortaya koydu.
bugün kullanılan burçlar kuşağı, yaklaşık 2200 yıl önce dünyadan bakıldığında dünyadan görünen güneşin 12 takımyıldızına göre yer aldığı konuma göre hesaplanıyordu. doğum gününde güneş hangi yıldız kümesiyle (boğa, aslan ve terazi gibi) aynı çizgide yer alıyorsa burç da buna göre belirleniyordu. ancak antik astrologlara göre güneş dünyanın çevresinde dönüyordu. yani teorileri daha baştan hatalıydı. dünyanın yörüngesinde her yıl meydana gelen değişiklikleri de hesaba katmaları o günkü bilgileriyle mümkün değildi. alman bilim adamlarına göre işte bu bilgi eksikliği, burç sisteminin baştan hatalı olduğu anlamına geliyor.
dusseldorf üniversitesine göre güneşin burçlar için sıfır noktası sayılan 21 marttaki ilkbahar noktası, yörüngedeki değişiklik nedeniyle her yıl hafif hafif batıya doğru kayıyor. bu da yeni bir burç haritasının varlığını ortaya çıkarıyor. yörüngedeki bu hareketle yüzyıllar içerisinde dünyanın dönüşünde 36 derecelik bir sapma gerçekleşti.
burçlar da 2200 yıl öncesine göre 10da bir oranında yani yaklaşık bir burç kaydı. bu hemen hemen herkesin burcunun kaydığı anlamına geliyor. yani 220 yıl önce 27 kasımda doğan biriyle 1960 yılında 27 kasımında doğan birinin burcu aynı değil. 29 kasım ve 17 aralık arasında doğanlar da sıralamaya sonradan giren 13üncü takımyıldız ophiuchus (yılan) burcuna giriyor.
koç gibi görkem timsali bir burçtan balık gibi alık bir burca yıllardır kendini koç sanan kişinin adaptasyon sağlayamamasına ve "adam dikkat çekmeye çalışıyor boşverin onu.." diyip çamur atmaya neden olacak değişim.