Ülkücülerin lideri olan kişilik kendi arkadaşlarına demiştirki;
--spoiler--
Son bağımsız türk devletide bu darbeyle sovyet işgalinden kurtuldu
--spoiler--
Sonra saklandığı depoda kendi arkadaşlarına;
--spoiler--
Aman diyeyim çok dikkatli olun.işkencede sağ-sol ayırt etmiyorlar.Başbuğ hapiste.Muhsin başkan firarda.Çok dikkatli olun.
sonra bir arkadaşı=biz bu devlet için kanımızı dökmedikmi?sonra işkence yapıyorlar.tüküreyim bu devletin içine
Sonra uyarı manasında öksürür ve sert bir bakış atar ve derki;Bu baskı geçici değil.herkes dikkatli olsun.
--spoiler--
Dünkü bölümünde ilhan Erdost'un öldürülmesi ve solcu lider Sinan'ın Amed Cezaevi'ne *yollanması olayları olmuştur.Dün akşam yayınlanan 3. bölümü Cem Karaca'nın bu son olsun şarkısının çalınmasıyla sona ermiştir.inşallah Çemberimde Gül Oya gibi,Hatırla Sevgili gibi 1-2 sezon sürüp sona ermez.
sonrasında; tam olarak beklentilerimi karşılayacak düzeye ulaşmasa da doğru yönde ilerleyen bir yapım. açıkçası emekleme dönemi yaşıyor ve birden ayağa kalkması ne kendisi için ne de izleyici için iyi olmaz. bu hızda ama ayrıntılı olarak ilerlemesi lazım dizinin. ayrıntı olarak nitelendirdiğim birkaç unsurun da eklenmesiyle tam ve güzel bir çözümleme yapabiliriz. söz konusu ayrıntılar,
- ülkücü kürşat: bu karakter duruşu ve düşünceleri bakımından hatırla sevgili'deki ülkücü yaşar'a benziyor. tabii ki yaşar'dan daha aktivist ve akıllı ama özellikle 3. bölümdeki tavrı ile oportünizme yol alacakmış gibi duruyor. umarım yanılırım ama tahminim odur ki bu arkadaş diyarbakır cezaevine gidince devrimci sinan ile aynı hücrede kalacak ve kendisini uzun uzadıya sorgulayacak. mamak günlerinde ise kendi camiasının uzun bir sorgulamasını yapacak içsel olarak ve nihayetinde bir yolun yolcusu olacak. sevdiği kızın babası erbakancı, bu bölümde görmüş olduk. kızın babasının olaylar hakkındaki düşüncelerine bakacak olursak kürşat'ın bu cenaha geçmesi zor. kendi camiasındaki durumu ise bahsettiği üzere 'muhsin başkan'ın saklanmasına, yakalanmasına bağlı olacakmış gibi. zira kendisinin konuştuğu avukat pek tilki gözüktü. sanırsam bunu o da farketti.
bu karakter ışığında ülkücü kesime yönelik çıkarım; kürşat'tan farklı bir ülkücü reisi eklenebilir kadroya ve hikayeye. 2.bölümde gösterilen fransa'daki ülkücüleri kastetmiyorum. zira onlar tahminimce 'asala' operasyonunda kullanılan ülkücüler olacak.
- devrimci sinan: 2.bölümde esas kıza dediği bir söz bu karakteri çözümlemede yardımcı olur; kürdüm. zaten 3.bölümde istanbul'dan diyarbakır'a gönderilmesi de süpriz olmadı bu noktada. yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus var; türkiye solunu, özellikle 80 darbesi dönemindeki solu sadece kürt kökenli bir devrimcinin gözünden anlatmak tehlikeli. çünkü diyarbakır cezaevinde olanları biliyoruz, oradan çıkan örgütü de. yani zannetmiyorum ki sinan dizinin ilerleyen bölümlerinde diyarbakır cezaevinden çıkıp pkk arasında olsun. eğer bu olursa çok ironik ve basit olur. diğer yol ise yine oportünizme çıkıyor çünkü. eğer sinan pkk sürecine dahil olmazsa bu kez de asimile olmuş bir kürt damgası yiyebilir.
bu karakter ışığında devrimci kesime yönelik çıkarım; sinan'dan farklı bir devrimcinin eklenmesi şart. ilk iki bölümde yanında olan arkadaşını kastetmiyorum. ilk bölümde komutan ile askeri savcı arasındaki diyalogta geçtiği üzere birçok örgüt var, solcu karakter bu örgütlerden birinden seçilebilir mesela, illa ki sinan'la alakalı olmasına gerek yok. çünkü ancak böyle bir karakter ile günümüzde türkiye'de geniş kesimlere o günler ve sol anlatılabilir. çünkü tahmin edersiniz ki halkımızın büyük kısmına göre kürt ve solcu olduğunu deklare eden kişilere pek iyi gözle bakılmaz.
- burjuva özentisi gençlik: anlamadığım noktalardan bir tanesi de bu. ya birader tamam araba sevdası, yarış sevdası falan filan ama ben bu kadar da olacağını zannetmiyorum. dizide yanılmıyorsam her bölümde zengin piçlerinin yarış tutkusunu anlatan gece yarışı sahneleri vardı. sormak lazım; polis ve asker nerede arkadaşım? şimdi sen senarist ve yönetmen olarak zengin piçlerini böyle gösterirsen tabii ki kimse sevmez o piçleri. gören onların ya komutan ya da komiser çocuğu sanıyor, bu genişlik nereden geliyor.
bu özenti gençlik kesime yönelik çıkarım; eğer senarist-yapımcı ve yönetmen 80 darbesinin halkın tüm kesimini etkilediğini anlatmak istiyorsa bence bu yarış sahnelerine son vermeli. zira bu çocukların hayatlarını rahat ve s.kim d.şşağıma denk yaşayış tarzını gözümüze soka soka kimseyi inandıramazsınız 80 darbesinin gerçekten herkesi etkilediğini. çünkü görünen o ki bu gençleri etkilememiş. ayrıca bira da verin.
ilk üç bölüm için bu kadar eleştiri yeter diye düşünüyorum. hoş, bu yapımda yer alan bir kişi bu yazıyı okursa çok mutlu olurum zira bu dizi yakın zaman türkiye'si ve gelişmeleri anlatabilmek ve anlayabilmek için çok önemli bir şans. böyle bir şansı kötü kullanmaya kimsenin hakkı yok. olaya burjuva kesiminden veya sağ-sol cenahlardan ziyade az da olsa sıradan halkın gözüyle de bakmak lazım. misal, kenan evren'in konuşmaları, ben zannetmiyorum ki bu konuşmaları meydanlarda kendi kendine yapsın. korkmayın, bir kenan evren bulun ve konuşturun meydanda ve halkı gösterin, konuşma sırasında halkın tepkisini. veya evinde kocasını beklerken yemek yapan ve bir yandan da tv de kanan evren'i izleyen hamile bir ev kadını gösterin. bunları denemek lazım. çünkü sağ olsun sol olsun belirli ideolojiler ışığında olaya, darbeye bakarsak tabii ki kötüdür. ama mesele olaya sıradan halkın gözüyle de bakabilmektedir.
yapımcısı tomris giritlioğlu olan güzel bir dizidir..
hatırla sevgilinin devamı niteliğindedir..
12 eylülden 2002 yılına kadar geçen dönemi senaryo almışlardır..
edit:bu entrye eksi oy veren zihniyet kucak dolusu sevgiler sana.*
o dönemi yaşayan biri olarak, götünden sallamanın en güzel örneklerinden birini izlerken, harap oldum gülmekten. tabii o zamanlar böyle gülemiyorduk. eee, hani o anlar, yaşananlar. kimse elinde güllerle, karanfillerle dolaşmıyordu .
son derece taraflı ve sol damara bağlantılı bir yapım.
an itibariyle reklamda olan ve oynayan bölümle bayağ reyting alacağına inandığım fakat bugün reklamların abartıya kaçtığını düşündüğüm yıldızın dışarı çıktığı sinanın yakalandığı 3.bölümünü oynayan dizidir.
3. bölümde diyarbakır cezaevi'nin tabelasını gösteren 4. bölümde ise "yaşananları gösterecek mi?" sorusunu bir an için sordurtan dizi.. bazılarına göre iyi, bazılarına göre ise kötürdür..
bu akşamki bölümüyle yıkmış geçirmiştir, izlerken içimden kaç sefer "orospu çocukları" diye geçirdiğimi sayamadım... hele son sahnedeki cem karaca parçası olaya son noktayı koymuştur; bu son olsun bu son...
''son bağımsız türk devletini bolşevik işgalinden kurtaran şey bu darbedir'' diyen 'ülkücü' leri yerin dibine sokması gerekse de yapmayan dizidir. sağından soluna, liberalinden devletcisine kandırılmış bi neslin dramını gerçekci anlatıyo gibiler. rating e doyunca sapıtmazlar umarım.
yakın geçmişimizde yapılan siyasi hataların bedelini hala ödediğimiz şu günlerde izlemeye bile tahammülümüz olmayan sahneleri ya biz de yaşasaydık diye düşündüren dizi film.insanımızın içindeki kini nefreti anlamak için bu aynaya bakmalı.bi de o günlerde insana eziyet edenlerin allah cezasını kat kat veriyodur umarım.
kalbe göre değişiyor. sözlük içersinde yazılan entrylere bakılırsa bu dizi, komünist propaganda bile yapıyormuş, evet ''dizi'' komünist propaganda yapıyormuş. senaristlerinden birinin mümtaz'er türköne olduğunu düşünürsek bu ''propagandanın'' tadından yenmeyeceği kesin. 12 eylül komünistlere de, ülkücülere de vurdu edebiyatı ile romantizm bulamaçlı bu hede, ortalığın ne kadar boş olduğunu gösteriyor. ülkede 12 eylül üzerine ciddi bir filmin yapılamamış olması bu boşluğu zaten fazlasıyla yaratıyor.
neyse, sağcı arkadaşları sakinleştirelim, bu diziden (dizi diyoruz) bir propaganda cıkmaz, olsa olsa mümtaz'er türkönlerin tarih carpıtıcılığının, romantizm bulamaçlı güzellemeleri çıkar. dahası ve ötesi yok.
bu kalp seni unutur mu?yu duyduğumda barış hocanın odasına girmesem belki bana sadece şarkıyı anımsatacaktı. ama şimdi bu söz üstüne o kadar düşündürdü ki beni... şarkıyı değil şarkı gibi bir adamın portresinin altındaki bilgisyar çıktısında yazanı aklıma getiriyor...herkes senin gibi taş kafa atatürkçü olabilse be hocam. (bkz: barış doster)
melis birkan'ın ıssız adam filmindeki vuruşkan ada rolünden sıyrılmaya çabaladığı dizi.
tvden kenan evrenin sesi geldikçe günah kat sayımızı arttıran dizi ayrıca.
Serinin ilk dizisinin * karakterlerinden iEM'de *bir görevli *ve MHP'li Metin'i oynayan oyuncuları göstermiştir 2. bölümde.Kerim karakterini canlandırdığı söylenen Okan Yalabık'ı ise ilk 2 bölümde göremedim.