ben ankarada okuyorum ve şehir biraz pahalı okula nispeten yakın muhitte oturuyorum ve 850 kira ve 160 tl aidat var. daha ucuz evler de var fakat 4 kişi kaldığımızdan yol paralarımız - ucuz evler okula uzak oluyor- yine hesabı denkliyor.
ev parası yuvarlak hesap 1000 lira desek adam başı 250 tl yapıyor. buna erzak ve faturalar eklenince yaklaşık olarak sadece eve vharcadığımız para adam başı 450 ye dayanmakta. yaklaşık 200 tl de sigaraya veriyoruz etti mi 650. e biraz sosyalleşelim derken de 100 harcasak* kaç yapar 750.
e yuh amına koyim şimdi hesapladım da yılda 9000 tl 4 yılda 36000 tl yapıyor. ki bu en iyimser, yani insan gibi yaşamak için gereken mebla.
Samsun için; atakumda bir öğrenci evini baz alalım.
ev-->doğalgazlı:450 tl(2+1)
elektrik--> 50 tl(gece yatmayı bilmez, bilgisayar kullanan öğrenciler)
su--> 25 tl
doğalgaz--> 200 tl(günün belirli saatlerinde yakılmaz ise)
internet--> 60 tl(tahütsüz ve ttnet olmayan 2mbit)
telefon--> 20 tl(telefon ne alaka demeyin, internet bağlatmak için mecbur bağlatılıyor)
mutfak masrafı--> 200 tl(tam olarak tek tek hsaplayamadığım için kabaca bir hesap çıkartıyorum)
toplam-->805 tl
2+1 evde 3 kişi kalıyor farz edelim;
kişi başı harcanması gereken ücret-->270 tl
okul yol masrafı--> 30 tl(atakumda oturuyorsanız ve dolmuş ile gidiyorsanız)(ayda 20 gün x 1.5 tl)
okulda yemek--> 40 tl(yemeği yemekhanede yiyorsanız)(ayda 20 gün x 2 tl)(tam fiyat bilemiyorum 2 yıl önce 1.8 tl idi)
kişi başı toplam ücret--> 340 tl
bu öğrenciler sigara içiyor diyelim;
günde bir paket içiliyor ve camel soft kullanılıyor.(camel softu seçmemdeki sebep kendimin camel soft kullanması ve winston'un fiyatını bilmemem)
6 tl x 30-->180 tl
yani sigara içen bu öğrencinin toplam cebinden çıkan para-->520 tl.
bu öğrencilerinin sosyal aktivitelerinin sıfır olduğunu ve takipe etmekte oldukları, dergi ve okumak istedikleri kitaların alınmadığını, kız arkadaşlarının olmadığını, illaki yorgun olduklarında, üşendiklerinde dışarıdan yemek söyleyeceklerini hesaba katmalıyız.
unutmamamız gereken bir durum var; bu 3 arkadaş kuruşu kuruşuna her şeyin fiyatını 3'e bölmüyorlar çünkü kimi zaman birinin bozuk parası olmaz diğeri alır, kimi zaman dışarıda olan kişi mutfak masrafının bir kısmını cebinden yapar. en önemlisi sen al ben sana parasını veririm önerisine dışarıdaki kişi siktiret hallederiz demesi. işte bu lafı diyen birisi sıçar abicim. ayrıca bir dakika ee ben bu hesaplamaya göre her ay kenara para bile koymam gerek. o zaman niye her ay, ay sonu gelmeden benim param bitiyor? siktir hesap yanlış arkadaşlar itibar etmeyin.
güzel sanatlar okuyorsa eğer korkutucu olan aylık masraftır. marker, cetvel, kalem, çanta, kağıt, foamboard, ıvırı zıvır derken adamın resmen canını okur. abartısız söylüyorum, haftada en az 50 lira kırtasiyeye harcar oldum ki önemli projelerde bu harcamalar aşırı düzeye ulaşabiliyor.
şehirdışında devlet üniversitesinde okuyan bir öğrencinin masrafı, bulunduğu şehirde vakıf üniversitesi okumasına denktir. bu yüzden zikeyim böyle eğitim sistemini. her şehirde iki üç üniversite olsun, öğrenciler de salak salak "ay üniversite ailenin yanında okunur mu ne o lise gibi" diye triplere girmesin. şurda ailenle geçireceğin kaç yılın var zaten godoş. okulu bitir erkeksen askere gidiceksin gelince iş arama telaşı sonra evlenelim çoluk çocuk derken ah anam vah babam, kızsan belki biraz daha iş arama çalışma vesaire üç beş yıl daha kalacaksın ailenle. liseden mezun olup da "lise gibi ıyy" tripleriyle başka şehre gitme hayali hem ailenin bütçesinin mına kor hem de ilerde onlarla geçirmediğin zamana pişman eder. bir de bu işin hastalığı ölümü varki "ah biraz daha yanında olabileydim" şeklindeki vicdan azabı adamın ciğerini yer. o yüzden herkes adam olsun, akıllı olsun beni dellendirmesin, yaram büyük lan. insan olun anadın mı. yetkililere sesleniyorum, adam olun dedik lan. benden bu kadar sözlükcüğüm.
ideali 750tl dir ortak. konya da rahat yetiyor. tabi sigara içmezsen 150tl sini çıkar.
babam herzaman derki öğrenciye fazla para verirsen, fazlasını harcayacak yer bulur.
400-500 tl arasında değişen masraftır. üniversiteli olmak sabah akşam barlarda sürtmek değil de kültür anlamında kendine bir şeyler katabilmekse eğer kitap-dergi, kurs fiyatlarınız bazen öğleyin yediğiniz iskenderin parasını katlar.
en ucuz nasıl olur bu hacı diyenler için;
kyk: aylık 100tl
yol öğrenci kartı ile:1tl olduğunu düşünürsek 20x1=20tlx2=40tl
okulda yemek:1.5x20=30tl
toplam=170tl
geriye kalan günlerde kyk nın vermiş olduğu kuponlarla geçinilebilir. aylık 150 tl lik yemek kuponu veriyor.
sonuç olarak ailesinden hiç para almayan biri 240tl kredi ile geçinebilir.
edit:kyk da 240 lira ile geçinmeyi aşıp birde arttıran adamlar tanıdım...
ben kendi evimde hiç bi masrafa girmediğim halde 500 lirayla ancak geçinebiliyorum. varın siz düşünün yurtta ya da evde kalanların halini. tahminimce 750 ideal rakam bi öğrenci için.
Kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Adam lüksü seviyordur gider restorantta yer. Diğer adam gider dürüm yer.
300'e de çıkar bu masraf 1000'e de çıkar.
eğer evine yakın bir yerde özel üniversite varsa, devlet üniversitesi yerine tercih edilebilir. şehir dışında öğrenci okutmak çok daha masraflıdır.
eksileyen arkadaşa selamlarımı yolluyorum. bir dizi gazel eşliğinde.