kendisin öğrenci gibi göstermemek için ayrı özen gösteren dallamar için oldukça yüksek rakamlardır.
bunlar, lüks restoranlarda yemek yer, 15 kuruş olanı işini görecekken, 30 liraya heves eder. gençtir tabi ama abartmamak lazımdır. yeri geldiğinde biz öğrenciyiz diye, mekana, araca indirimli girer. ha, bir tane alayın bir yıl giyeyim diye düşünenine saygım sonsuz. benim mantığım da odur.
kız versiyonları tutar, tiki mağazalardan aldığı bokta iki giysiyle aylık harçlığının, bursunun yarısını harcar, sonra çıkıp "öğrenciyiz hocam, yap bir güzellik" ayağına yatar. vardır öyle ayarsızlar yok deme hiç. ayrıca kendilerine normal gelir bu davranışlar. aman efendim evde yemek bitmiş, çay bitmiş. jack daniels var salonda, o ne?
minimum:
sigara: 3,75
iki öğün yemek: 3,50
gidiş geliş yol: 1,50
ara toplam: 8,75
30 x 8,75= 262,5
kira: 150,00
ıcır zıvır: 50,00
genel tolam: 462,50
maksimum:
sigara: 4,80
üç öğün yemek: 5,25
gidiş geliş yol: 1,50
kafede pineklemek, çay kola vs içmek: 5,00
alkol: 20,00
ara toplam: 36,55 sen 40,00 de şuna.
30 x 40= 1,200,00
kira: 150,00
ıcır zıvır: 50,00
genel tolam: 1,400,00 lira. *
şehrin bi ucundaki yurttan kampüse gitmek çift vasıta, günde 3 ytl yol parası. 30 x 3 = 90 ytl.
yurtta yemek yapmaya izin verilmediğinden ya yurtta 5 ytl'ye tek öğün yemek yenilecek, yada karşıda sırf bizim için açıldığını düşündüğüm urfa sofrası adlı yerde 3 ytl'ye yemek yenecek. günde 2 öğün yemek yersek (birde cips felan atıştırma ama hesap dışı) 6 x 30 = 180.
yurttaki internet cafeye girmek ; her ay 50 kağıtta oraya atalım. toplamda 320 oldu.
geldik şimdi yurttun parasına, aylık 250'den hesap edelim. 320 + 250 = 570
(sadece temel harcamalar, suyu bile katmadım -ki su sondajla çekildiğinden el bile sürülmüyor, tuz derecesi bu kadar yüksek başka su görmedim)
babanın emekli bi öğretmen olduğu, annenin de kendi halinde bir ev hanımı olduğu düşünülürse, hatta biraz daha düşünürsek ablanında başka bi üniversitede hayatta kalmaya çalıştığı da hesap edilirse... vuuu, emekli maaşı 850-900 gibi bişeydi benim bildiğim. tek çare kredi evet evet. gitmez bu böyle.
edit : oha be, interneti temel harcama diye saymışım ama suyu katmamışım, yazıklar olsun bana.
bu öğrenci tıp öğrencisiyse 6 sene artı bir senede hazırlık okumuşsa dahada zor olacak bir durumdur. bu dönemde okutmak okumaktan daha zor hale gelmiştir. allah analarımıza babalarımıza sabır ihsan eylesin. *
(yemekte seçenekler olduğu için en ucuz olarak geçen fırsat menü baz alınmıştır)
-sabah kahvaltısı 4,5 ytl
-öğle yemeği 5.5 ytl
-akşam yemeği 5.5 ytl
yani sadece yemek yemeye ayda ; 465 ytl
haftada 2 gece de balkabağında çay içeriz dersen ;
bir bardak çay = 1 ytl, ayda 8 kez, 8 ytl
haftasonu gelir, kampüste kimse kalmaz, ister istemez dost eş akrabağ ile buluşmak için atarsınız kendinizi kadıköy'e, taksim'e ; shuttle = 7 ytl , ayda 4 kez = 28 ytl kampüse yürüyerek dönemzsiniz 28 de o oldu sana 56 ytl.
kadıköy'e , taksim'e gittik, armut gibi duramazsınız, simit sarayına gittiniz çay içtiniz ; 1,5 ytl x 4 = 6 ytl
mcdonalds'a gittiniz, gençsiniz, normal hamburger dişinizin kavuğunu doldurmuyor mu ? mega mac menu 11.25 ytl ayda 4 kez = 45 ytl
cuma akşamları arkadaşlarla dmf'de hot dog yiyeyim derseniz, 6 ytl x ayda 4 kez = 24 ytl
toplam 604 ytl. ışık üniversitesi için gayet sıradan bir öğrenci baz alınarak hazırlanmıştır. şile shuttle'ı 1.5 ytl olup,şilede porsiyon palamut 7 ytldir, leisure da karnınızı 10 ytl den aşağa doyuramadığınız gibi, sosyal merkez girişindeki köftecide 5li köfte + ayran 7'dir *
yurt ücretine de hiç değinmediğim gördüğünüz gibi, öğrenim ücreti değişir tabii burslusu var, ışık lisesinden geleni var bilmemne.
yurtta aynı odada kaldığım arkadaşım günde taş çatlaşın 3 ytl harcardı. diyeceksin "tarih kaç, sen bana onu söyle?". çok fazla gerilerde aramaya gerek yok 2-3 yıl evvelinden bahsediyorum. çocuk evden 100-150 ytl arası bir para alırken, uyanıklık yapıp bize bile haber vermeden okulun bursuna müracat ediyor. uyanık derken helal olsun çocuğa, gitmiş araştırmış, başvurmuş. ama insan bize de haber verir di mi? verir mi canım adamın şansını azaltacağız tabi.
bir bakıyoruz ki o da nesi, okuldan öğrencilere verilecek burs için açılan kontejyan sayısı 50 iken, başvuran sayısının 27 olmasından mütevellit, tüm başvuranlar gibi benim oda arkadaşım da bu 150 ytl'lik bursu almaya hak kazanıyor. hem de geri ödemesiz. oldu mu sana kasada 300 ytl. bir de yurttan aldığı beleş yemek kuponları yanına da kardır bu arkadaşın. dışarıda yemek yemez kesinlikle, kuponlarla doyurur karnını. sigarası içkisi yoktur. öyle arkadaşlarla bir mekana gidip çay-kahve içme gibi bir huyu da yoktur. okul-yurt yurt-okul şeklinde geçen bir ay sonra cebindeki 300 ytl den geriye kalan yaklaşık 200 ytl'yi gider banka yoluyla ailesine yollar. bazen de yollamayıp para biriktirir, biriken parayla cumhuriyet altını alırdı bu oda arkadaşım. bu yolla, yıl boyu toplamda 8-9 adet cumhuriyet altını sahibi olmuştur bu zat-ı muhterem kardeş. arada böyle sıyrıklarda çıkabiliyor anlayacağın.
allah herkese böyle evlat versin, bana benzetmesin.(maddi bakımdan)
erzurum'da kira 300tl,su 25,elektrik 40tl,doğalgaztl kışın 260tl,yazın(ki ben ona yaz demiyorum) 140tl ve aidatı da 20tl olan mebladır...bunun yanında yiyecek masrafı olup bu da taş çatlasa 150 milyona tekabül eder...yani kışın 795tl yazın ise 715tl dir...bunu da 3 e bölünce kişi başına düşen payı bulabiliriz...
5 tlden 3 öğün yemek = 15 x 30 = 450 tl
yurt ücreti: 500 tl
haftada 1 kere dışarı çıkıp eğlenmek: 20 x 4 = 80 tl
kişisel ihtiyaçlar (parfüm, traş olmak vs.): 70 tl
toplam: 1100 tl
finallerden geçmek: paha biçilemez.. geri kalan herşey için (bkz: peder aga)
yabancı dil dersi verilmesi halinde, aileye fazla zorluk çıkarmayacak masraftır. efendim rusça tercümanlık okuyan, 4 dili çatır çatır konuşan bir tanıdığım bu derslerden ayda 600 lira kadar para alıyor. baya yani bildiğin, 8-10 yaşında çocuklar geliyor. ingilizce, almanca, rusça, hatta türkçe lan. adam sistem oturtmuş tabi. şu gün şu çocuğa şu ders, vs. vs.
iyi iş vesselam. izinden gidiyorum.
gereksiz not: bu yöntem dil okuyanlar için geçerlidir tabi. yoksa vermiyorlar yani para mara, istediğin kadar bil.
Yaşanan kente göre masraf çok fazla değişiklik göstermektedir. Zira bulunduğunuz kentin burs olanakları ve belediyesinin sağladığı sosyal yardım öğrencinin giderlerini oldukça azaltır. istanbul'da öğrenciyseniz mantıklı olan öğrenciliği bırakıp bir cafede işe başlamaktır. Zira aylık gideriniz 800-900 tl civarı olacaktır. Örneğin Ankara gibi çok fazla burs bulabileceğiniz ve Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gittiğinizde yazdığınız dilekçe doğrultusunda iyi kötü nakit para veren bir yapılaşma mevcut ise ve şehrin merkezi noktalarına ulaşım yaya olarak da mümkün olduğu düşünülürse(istanbul'da bu mümkün değil) gideriniz çok az olacaktır. 3 kişilik öğrenci evinde yaşayan bir öğrencinin çok müsrif olmadığını düşünürsek harcadığı para (kira ve bütün giderler dahil) 475-525 TL arasıdır. Bizzat Ankara Üniversitesi öğrencisi tarafından tecrübe edilmiştir.
bir ay boyunca aldığı öğrenim kredisiyle geçinenler var. harbi harbi var fakat kendisi bir efsanedir. yurtta kalmaktadır. yurt kirası hariçtir tabii.
ondan gördüğüm kadarıyla bir ayda sadece öğrenim kredisiyle geçinme yolları;
hiçbişi alma. yurdun verdiği imkanları kullan. haftasonu yemek kuponları verilmeyeceği için alternatif yollar geliştir. mesela evden nevale yollattır. haşlanmış yumurta kantinde 30 kuruştur. ama arkadaşımız çiğ yumurtayı 25 kuruşa alır ve ketılda haşlar. bunun gibi önlemlerle bir ayda öğrenim kredinle geçinebilirsin.
muğladan örnek vermek gerekirse, muğlada ev kiraları çok pahalıdır. eve çıkarsan ayda 150-200 lira arası (kişi başı) kira verirsin. eğer ev kaloriferli değilse zaten çıkmamak gerekir. soba ve elektrik masrafı daha fazla olacaktır. ısınma için ayda kişi başı 100-200 lira arası bir elektrik parası ödenebilir. öğlen yemekleri kampüste öğrenci sarayında yenmelidir. bunun için haftalık yemek kartı 7.5 liraya alınacaktır. günde 4 çeşit yemek verirler. ve bu yemek sizi bütün gün idare edecektir. hafta içleri yemek masrafınızı bu şekilde kısabilirsiniz.
tavsiye edilen şey muğlada yurtta kalmaktır. yurt kirası 110 liradır. sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinde yurt size destek olarak para verecektir.
kısacası yurtta kalanların harcayacağı para ortalama 400 lira olacaktır(sigara dahil). eğer sigara içmiyorsanız 100 lira daha düşebilirsiniz. 300 liraya yurt kirası dahildir.
evde kalırsanız 500 lirayı ortalama olarak harcarsınız.
şehre ve öğrenciye göre değişir tabi ama mesela ankara'da tek başına bekar evinde yaşayan, her türlü faturası olan ( elektrik su doğal gaz internet), kötü alışkanlıklara sahip*, kadın için de para harcayan, eğlence hayatı olan, aylık yol parası olan biriyseniz yemeğinizi evde kendinizin yaptığını varsayarsak aylık masrafınız kontörünüz giyiminiz falan dahil 1000 tl'dir. yani tam olarak kendimden bildiğim için net rakamdır bu. daha fazlasına nasıl çıkıyorsunuz anlayamadım ama tabi ben oldukça büyük bir şehirde oldukça lüks bir yaşantıdan bahsettim. yoksa bunun yarısı miktarla da geçinmek mümkün. haa 500 tl az para mı? değil tabi memura işciye. ancak çok alt seviyede gelir düzeyine sahip olanlara da burs çıkıyor be abiler. devlet de veriyor 200 tl. yani en az bi 350-400 burs alabiliyorlar. okulda bedava yemek yeme şansları da oluyor. e yani benim bahsettiğim 500 tl normal bir yaşam içindi bunu biraz daha azaltarak biraz daha az masraf yapabiliriz. bir tek devletin verdiği 180 lirayla geçinenler var. ha nasıl ben de bilmiyorum ama yapılabiliyormuş demek ki.
istanbul anadolu yakasında kampüse yakın bir ev tutup 4 kişi kalınıyorsa ve sigara vb. alışkanlıklar yoksa ortalama düzey kültürel giderler de dahil aylık 500tl yeterli olabilmektedir.