Osmanlıda okur yazar oranı %5 civarındaydı. Yani 100 kişiden 95 tanesi zaten cahildi. Atatürkün yaptığı devrimden sonra herkes kolayca söktü okuma yazmayı.
Laf beyni olana anlatılır ama yine de şansımı deneyeyim dedim...
bir önceki gece dünya da ilim bilim sahibi, muasır medeniyet seviyesinde tavan yapmış halk nasıl olurda bir gecede cahil kalır. o kadar bilgi birikimi puf diye havaya mı uçtu?
köy enstitüleri kapandığından beri süregelen durumu yalnızca bir güne indirmek yanlış olduğundan, bizim halkımız değildir. bizim halkımız uzun zamandır cahil.
latin alfabesi gelmeden hemen önce; okuma oranı istanbul dışındaki şehirlerde zaten yüzde üç, istanbul içinde yüzde sekiz olan halktır. osmanlıca'da sesli harf yoktur hem, konuşma dili türkçe olunca o alfabe yetmiyordu bunu da birçok padişah çözmeye çalışmış atatürk çözmüştür. okuma oranı da ondan sonra artmıştır, cehalet de ondan sonra azalmıştır.
çıkıp "bir gecede cahil kaldık!" diye zırvalayan olursa ağzına fatih sultan mehmet gelse kürekle vurur. takmayın.
gerizekalı olması muhtemelen olan insan söylemidir. bir insan bir gecede nasıl cahil kalabilir ki herhangi bir mantığı bile yok bunun. ezelden cahilsindir bir mevzu atarsın ortaya bu mevzuda sadece kılıftır cehaletini örtmek için..
dedesinin mezarında atomu parçalama, ışık hızını yakalama formülü bulacağını zannedenlerin varsayımı.
ayrıca kaç yaşındasınız lan? dedenizin mezar taşının okunamaması için 1920'lerde vefat etmiş olması lazım. bunun için de sizin 80-100 yaşlarında olmanız gerekiyor.