en az 600 lira. o da yurtta kalıyorsa. evdeyse bin lirayı bulabilir. tamamen arkadaş çevresi ve kalınan evle alakalı. evde düzen varsa çok para harcanmaz.
Aylık bin lirayı geçen hadiseleri duyunca şaşırtan ve yine sisteme ağız dolusu küfürler saydırmama neden olan masraflardır. o parayla 4 çocuklu bir aile geçiniyor amk ya neyin peşindesiniz siz.
O cafe benim bu cafe benim
Ufff şu kız çok güzel beee
Kanka biralar benden yieaaa
Akşam kılab a gidelim ya dağıtalım az amk.
Hiçbir ortamdan çıkma amk her çağırılan yere git eğlen eğlen gençsin amk tüket sürekli tüket aferim.
adam içtiği sigarayı parliament üstünden hesap ediyor hemde günlük iki paket. ya var mı böyle bişey. Yarak iç amına kodumun çıkardığı. Ayrıca memur maaşı yetmiyo cart curt demiş. Ulan asgari ücretli ne yapsın bu şartlarda.
1) devlet yurdunda kalırsınız. hatırladığım kadarıyla 100 lira civarı kira var ve yemek fişleriyle birlikte günlük 3 lirada yemek için gider 3x30=90 tl ekstra yemek masrafı olur toplam 200 lira kira ve yemek. onun dışında diğer masraflar içinse 200 lira gider toplam 400 e gider o iş.
2) eve çıkarsınız 3-4 arkadaş ve ortalama istanbul şartlarında kişi başı 180 den aşağı kira vermezsiniz. yemek ve ev giderleri 200, faturalar için 100 çıkar. kişisel masraf içinse yine ekstra 100 lira gider...derken o iş toplam 700 e kadar gider.
3) cemaatte kalırsınız. kira yok. yemekler en kalitelisinden(bedava). üstüne birde burs. yani aylık gelirin 300 lira falan.
şimdi öğrenci var öğrenci var. şakirt abilerde kalan öğrencinin masrafı max. 200 300 lira olur. ama kızlı erkekli evlerde kalanların masrafları ortalama 700 800 ü bulur.
evde 5 kişiyiz ayda 330 lira her birimizden alınıp ortak hesaba ekleniyor tüm harcamalar oradan ev okul arası on dakika yürüyor hergün sigara yok internet almadım kullanmıyorum çok fazla okulda iki günde bir tost çiğköfte filan ayda 36 lira yapıyor 20 de telefon masrafı 400 bile olmuyor not: ızmir bornovadayim.
ailemle yaşıyorum. kahvaltımı kesinlikle evde yaparım haftada 4 gün okula gidiyorum. toplamda 32 kez belediye otobüsüne biniyorum. her binişde 1lira 30 kuruşum gidiyor.
aylık toplam yol masrafım 41 lira 60 kuruş yapıyor. öğlen eve geldiğimde de evde yiyorum. evden okula okuldan eve başka hiç bi aktivitem yok. susajdığımda okulun orda yalak var gidip ordan içiyorum.
eğer okulda ortam olursa ki pek olmuyor(ya da oluyor benim haberim olmuyor) arkadaşlara eşlik etmek için bi çay içiyorum. ortalama ayda 3 kerede çay içsem o da 1 lira 50 kuruş yapıyor.
eğer ay ın sonuna kadar hiç ortam olmazsa bi çılgınlık yapıp okulda sütlü kahve içiyorum. o da 1 lira işte.
yani aylık masrafım 43 lira 10 kuruş ile 42 lira 60 kuruş arasında değişmekte. bazen 42 nin altına düştüğü oluyor ama daha hiç 43 lira 10 kuruşu geçmedi... babamın her ay "erkek adamsın cebinde bulunsun" diyerek verdiği 50 lira harçlığımdan ortalama her ay 8 lira artırabiliyorum.
değişkendir. derdi okumak olan öğrenci kyk'da kalır, sigarasını da alkolünü de içer. bir de ortalamasını yüksek tutup burs bağladıktan sonra aylık masrafını ailesine yansıtmadan okuyabilir. anne ve baba da mutlu mesut tıkırında hayatlarına devam ederler.