Eğer masrafı göz önünde bulundurup kısıtlayacaksanız hiç okumayın. ben mardinde yaşıyorum sosyal hayat sıfır. iki günde bir dışarda yemek yiyiyorum, yalnız yaşıyorum. şimdi hesaplayalım:
ev kirası ; 150 lira
elektrik + su ; 70 lira
yol parası ; - (ev okul arası mesafe 8metre)
kondom falan vs. ; 40 lira
öğrencisin iyi tarifeyi seçip 6ayda bir operatör değiştir, 20lira kontür yüklersen kulun köpeğin olur tüm operatörler.
net gider : 150+70+40+20=280
dışarda yemek : 15gün*10=150
150+280=430 krallar gibi yaşıyorum.
yer izmir buca
kira adam başı 200
elektirik su ınternet adam bası 150
aylık eve yapılan mutfak harcaması 100
sıgara 150
yol 75
okuldakı öğle yemegi 80
kırtasiye masrafları ayda 30 de
eglence alışveriş sınema olmega vodkaenerji derken 1000 tlyı geçeeeeer gideeeeer.
tartışılması gereksiz bir konudur, abesle iştigaldir ama gel gör ki ahkam kesmek damarlarımıza işlediği için ben de bir şeyler diyeceğim.
öncelikle bir insanın gideri yaşam tarzının getirdiği harcama kalemleri ile ölçülür. örneğin eve kız atabilen bir öğrencinin prezervatif masrafı varken 31 den kolu kas yapmış abazanın hacı şakir ve ekstra tuvalet kağıdı masrafı vardır. yani olay ne yaşam tarzı meselesi.
ikinci mesele ise kişilik meselesi. bazi insanlar yetiştirilme tarzının getirdiği alışkanlıklardan dolayı eli sıkı, tutumlu(tamam burda bir parantez açalım bu adamların durumu iyi olduğu halde kuruşun hesabını yapan, eli cebine gitmeyen pinti, var yemez, otlanmayı seven, masrafını başkasının üstüne yıkıp olanca yüzsüzlüğü ile hala daha yüzünüze bakmayı sürdürebilen ve bunu kendine yedirebilen versiyonu var ki ıslak meşe odunuyla dövülüp g.tüne madeni paraları teker teker sokmak gerek) bir de rahat, savurgan, yarını hesap etmeden harcama yapan insanlar var.
bu prensiplerde anlaştıktan sonra deney grubu olacak arkadaşımızı belirlemek kalıyor. türkiyede yapılan bütün hesaplamalarda açlık,yoksulluk,garibanlık,düşkünlük gibi düzeyler baz alındığı için biz de türkiyede bir öğrencinin hayatta kalabilmesi için gerekli tutarı hesaplamakla başlayıp farklı sosyoekonomik düzeyde yaşayan öğrencilerin harcamalarını irdeleyeceğiz. devam edecek...
üniversite öğrencilerini de gruplara ayırıyoruz elbette. bunlardan bir kaç tanesini örnek verebiliriz ;
* doğup büyüdüğü şehirde ailesiyle kalan üniversite öğrencisi:
bu öğrenci tipinin haftada 5 defa okula gittiği ve en fazla iki vesait kullandığı var sayılırsa, günlük 8 tl harcadığı varsayılırsa aylık masrafı 224 tl olur.
* gurbetçi ve burslu okuyan üniversite öğrencisi:
bu öğrenci tipini de 2'ye ayırıyoruz;
- burs kazanmış zeki ve zengin olan öğrenci:
bu öğrencilerin ne kadar harcadığı belli olmaz. okul masrafları yok denecek kadar azdır, yemeklerini okulda yemezler ve devlet yurdunda kalmazlar. aileleri her ay belli bir miktar banka hesaplarına para yatırır. aylık masrafı 500-600 arasıdır.
- burs kazanmış ve fakir olan öğrenci:
bu öğrenciler hakkında pek fazla şey söylemeye gerek yok. aylık masrafları evinde kalanlarla aynıdır. 224 tl.
* başka şehirde paralı okulda burssuz okuyan öğrenci:
özendiğimdir. hiç bir sıkıntısı olmaz -maddi yönden-. bir banka hesabı aile tarafında ona bahşedilmiştir ve orada yüzler değil, binler konuşur. aylık geliri tahmin edemeyeceğim. aslında belli bir harcamaları olduğunu da sanmıyorum ya, neyse.
allah tüm öğrencilerin yardımcısı olsun dediğim durum. En az harcayanı 450 falan harcıyor gurbette okuyanların. Bu adamın ebeveyni asgari ücretle çalışıyorsa düşünün geriye aileye 300 lira kalıyor. Öğrenciyi yer içer sevişir sanan angutlarda 20 tl zammı çok görür.
ne? olduğuna bağlıdır. kürtse bomba* parası *, dinciyse nur yüzümün* yayın parası *, solcuysa afiş *, sağcıysa sopa*; harici bi' asgari ücret kadardır. he azıysa eğer mevzu bahisten götü dayamak ya da götü sıkmak denir buna da. fazlasıysa da siktiretmek gerekir.
belki de trakyalıdır sormak bile ayıp olur.**
hele ki özel yurtta kalıyorsanız kabaran masraftır. en az 700-800 lira yurda verirsiniz, tabi 3 büyük şehir için konuşuyorum. hadi sabah akşam yurtta karnınızı doyurduğunuzu düşünelim. öğlen yemeği için de en ucuzu olarak okulda karnınızı doyursanız 50 lira falan gider 2'şer liradan bir ayda. e not çektiriyorsunuz falan falan rahat 50 lira da oraya yüklersiniz. bazen arkadaşlarla yemek yersiniz, pes'e falan gidersiniz rahat 50 lira da oraya kitlersiniz. belki de 100. e kitap okuyorsanız madem, bir kitap da 20 liradan aşağı olmadığına göre 100 lira da oraya verirsiniz ayda 5 kitaptan. orijinal aldığınızı düşünüyorum tabii ki. kendinize hiç mi üstbaş almayacaksınız her ay 50 lira gider bir kere zaten, şapkasıydı, kaşkoluydu, eldiveniydi, bahar gelince yeni bir şeyler almalardı derken. e markete gidersiniz odanızın da ihtiyaçları var haliyle. her ay 50 lira da oraya verirsiniz rahat. 50 lira abartı mı diye düşündüm bence değil, her gün 2 lira harcasanız markette 60 lira yapar. * bu işin kantini de var tabi okulda falan. 50-100 de oraya gidiyor biliyorum. kız arkadaşınız varsa, halinizden anladığınızı düşünerek bazı hesaplara ortak olduğunu varsayıyorum ve sinemadır, alışveriştir, oraya buraya gitmelerdir 100-150 liradan aşağısı da kurtarmaz. en az 1200 liralık bir hesap çıkar karşınıza. devletin verdiği 260 tl götünüzü silmeye yetmez haliyle.
kız arkadaşı yoksa, akşam dışarı çıkmazsa, kafelere gitmiyorsa, müze, sinema, tiyatro işim olmaz diyorsa, kitapçıya uğramam, maça gitmem, sigara öksürük yapıyor, yeni giysi alıp da ne yapıcaz, eh bir de allah hastalık vermezse vesaire vesaire, devlet yurdunda kalırsa, ders notu dışında para ile hiçbir not almaz ise, öğlen yemeğini okulun yemekhanesinden, kahvaltı ve akşam yemeğini de devlet yurdunda yerse, devletin vereceği kredi yine de aylık öğrenci masrafını karşılamaz.
Valla abi istanbul'da bir öğrenci adam akıllı yaşamak istiyorsa hani; alkol,sigara,karı kız,arkadaş, cafe, bol bol yiyecek felan hani her istediğinde istediğini yiyecek kadar, maç paraları felan filan e bir de yolu ve kalacak yer parasını sayarsak 1500 en az. Evet acı ama gerçek eğer 3000 tl gibi bir para gelirse bu öğrenci gelirse kral olur. (bkz: hadi ya) (bkz: valla mı diyon panpa) (bkz: yemin et lan)
Acı ama gerçek dostlarım.. Ama bunları yapan bir öğrenci ne kadar öğrenci sayılır bilemem. Ben kendimi öğrenciye benzetemiyorum şahsen.