bebekler yeni doğduğunda basma refleksiyle doğarlar ve sanılanın üstüne sağlam basarlar. Ancak bir kaç ay geçince refleks yavaş yavaş kaybolur. Yine bir kaç ay sonra bu sefer refleks değil öğrenme yoluyla basmayı öğrenirler.
Yani: basmak ve yürümek tam olarak aynı şey değildir.
Başka ilkel reflekslerimiz de var, yakalama refleksi, emme refleksi, arama refleksi..
Nedeni henüz korteksin (yani bizi insan yapan beyin bölümünün) henüz inaktif olmasındandır. Korteks zamanla gelişerek bu ilkel refleksleri baskılar.
Peki bu ilkel refleksler neden var? bunu da en güzel evrim açıklar. Halihazırdaki insan kromozomunun yalnızca %2 si aktiftir. Kalan kısmı atalarımızdan gelen ki bu atalar ilk tek hücreliye kadar gider, çöplerdir. Işte bu çöpler bu ilk dönemlerde bir miktar aktif olduğu için bu refleksleri görürüz.
Doğada hiçbir canlı Yavusu yürümeyi beklemez. çünkü doğar doğmaz yürüyemezse yem olur. Bebeklerimizdeki otomatik yürüme refleksinin var olma nedeni budur. Acak bizim artık ihtiyacımız olmadığı için zamanla baskılanır.
Aynı şekilde arama refleksi bebeğin ağzının kenarına dokunulduğunda o tarafa dönmesi meme aramasıdır. Doğaya bakarsanız hiçbir canlı gidip memesini yavrusunun ağzına sokmaz. Yavru gelip kendi emer. Çünkü arayıp bulamaz ve beslenemezse ölür.
Bizim yavrularımızın artık bunlara da ihtiyacı yok.