dünya gezgini, bilim adamı ve yazar baird thomas spalding, 1857 yılında ingiltere'de doğdu; dört yaşında hindistan'a gitti. kalküta üniversitesi, maden mühendisliği fakültesi'nde okudu. ardından, california'da, berkeley ve stanford üniversiteleri'nde arkeoloji dalında lisansüstü çalışması yaptı. araştırmacı maden mühendisi ve araştırmacı bilim adamı olarak geniş çapta tanındı. bu alandaki dostları ve iş arkadaşları arasında, edison,ford,guggenheimer,steinmetz,burbank ve kaşif andersen gibi isimler yer alıyordu.
spalding, üç yüz yılı aşkın bir süredir hindistan'da yaşayan ingiliz asıllı bir aileden gelmektedir.
ticaretle uğraşan büyük-dedesi, hindistan'da bir rastlantı sonucu bulduğu dört altın kitapta kadim uygarlıkların varlığını öğrenmiş, ve onun bu amaçla kurduğu spalding vakfı tüm dünyada bu eski uygarlıkların kalıntılarını ve kayıtlarını bulmaya çalışmıştır.
bu vakıf için çalışan mühendisler, on dokuz yıllık bir çalışmadan sonra, gobi çölünde bu uygarlıklardan birinin ilk kalıntılarını buldular.
bugün eski uygarlıklar efsanesinin doğru olduğu kesin bir biçimde kanıtlanmıştır. bunların kalıntılarının, ayrıca, kuzey ve güney amerika kıtalarında, ve uzun zaman önce pasifik okyanusu'na gömülmüş olan bir kıtada bulunduğu bilinmektedir.
spalding, gobi çölü'ne ilk yolculuğunu 1879 yılında yaptı. sonra bu çalışmayı kırk yılı aşkın bir süre sürdürdü.
üstatlar'la karşılaşması da bu, bir grup bilim adamıyla birlikte yaptığı araştırma gezileri sırasında gerçekleşmiş, ve kendisinin söylediğine göre, bu araştırmalar konusunda üstatlar'ın büyük yardımlarını görmüşlerdir.
spalding, bilim ve madencilik yaşamının yanı sıra, yazdığı (uzakdoğulu)ölümsüz üstatların yaşam ve öğretisi dizisiyle de dünya çapında dikkat çekmiştir.
20. yüzyılın ilk yarısında ismi spiritüel çevrelerde bir efsane haline gelen baird t. spalding, insanlığın ve dünyanın kaderine yardımcı olan ve yol gösteren üstatlar'ın bulunduğu bilgisini batı dünyasına sunmakta önemli bir rol oynamıştır.
kaynak: akaşa yayınları/ölümsüz üstatların yaşam ve öğretisi.