atatürk ün uçak fabrikası kurmamış olması

    9.
  1. atatürk ;bütün tayyarelerimizin ve motorlarının memleketimizde yapılması ve hava harp sanayiinin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi icap eder" sözüyle zaten ülkemizde kendi uçağımızı yapmamız ve onları üretecek fabrikaları gene kendimiz kurmamız gerektiğini belirtmiştir. 16 Şubat 1925'te atanın emriyle, sonradan türk hava kurumu ismini taşıyacak olan, türk tayyare cemiyeti kurulmuştur. 1938-1939 yılları arasında 150 planör inşa edilmiştir. kurum, uçaklarının üretim ve bakımı için çeşitli tesisler kurmuştur. 1935 yılında türkkuşu hizmete girmiştir. bunca emeklere rağmen nankörlük edip boş konuşanları gördükçe istikbal göklerde değil de g.tlerde denseydi de olurmuş diyor insan..
    32 ...
  2. 13.
  3. Atatürk öyle bir fabrika kurdu ki adı Türkiye Cumhuriyeti.. Şimdi o fabrikadan çıkan ekmekleri yiyorsunuz .
    23 ...
  4. 48.
  5. yalan nasıl da götlerinde karargah kurmuş.

    (bkz: kayseri tayyare fabrikası)---> (bkz: tomtaş) türkiye'nin ilk uçak fabrikasıdır.
    (bkz: tayyare ve motor türk anonim şirketi/#17263946)

    6 ekim 1926'da açılmıştır.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2032606/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2032608/+

    şurada da kayseri tayyare fabrikamızda üretilen ve 1934 yılında iran'a hibe edilen yerli ve milli bir tayyarenin belgelerini bulabilirsiniz.
    (bkz: atatürk döneminde iran a hibe edilen uçak/#40295945)

    atatürk devrinde kurulmuş, üretim yapmış, hatta dost ve müttefik ülkelere uçak hibe etmiş bir fabrika varken, adam kalkmış atatürk uçak fabrikası kurmamış diye başlık açmış ya.

    küfür etsen çaylak yaparlar.

    edit: tomtaş'ın diğer fabrikası da eskişehir uçak fabrikası'dır, o da 1930'da kurulmuştur.
    18 ...
  6. 10.
  7. 11.
  8. 6.
  9. 31.
  10. --spoiler--
    1925 yılının sonunda Kayseri'deki fabrikanın kurulması için gereken her türlü malzeme Almanya'dan getirilir. Fabrika Ekim 1926'da 50 Türk, 120 Alman çalışanıyla üretime geçer. Fabrikanın ilk etapta, yine Junkers şirketine lisanslı uçaklardan Junkers A20'lerden 250 adet üretmesi planlanır. Fakat daha hiç uçak üretilemeden taraflar arasında çeşitli konular üzerinden derinleşen anlaşmazlık sonucu 1928 yılında TOMTAŞ'ın kapatılmasına karar verilir. Milli Savunma Bakanlığı'na devredilen tesisler 1932 yılında Kayseri Tayyare Fabrikası adı ile tekrar faaliyete geçer ve yabancı patentli uçak üretiminde kullanılır.
    --spoiler--
    bu bulgular üzerine yazar aslında istikbal göklerdedir dememesi veya fabrika açmasıda önemli değil. aslında atatürk önemsiz bir şahsiyetmiş entrysini açacaktır.

    ben soruyorum sana göre ne kadar önemli varsa aç bak bakalım hangisi fabrika kurmuş?

    rte döneminde devletin satılan mülkü 800 yapılan sıfır. elimde var sıfır verem mi?
    6 ...
  11. 4.
  12. atatürk'ün, dönemin maddi olanakları ve öncelikleri yüzünden, uzay teknolojileri araştırmaları enstitüsu kurmamış olmasıyla eşbir durumdur.
    6 ...
  13. 35.
  14. Vakti zamanında kurulması için talimat verilmiş fabrika, için bilinçsizce uydurulmuş, 21.yy abd özentisi birey başlığıdır, kendisi.
    Herşeyi geçtim, Atatürk uçak fabrikası kurmayı düşünmedi bile diyelim, sen, Türkiye nin geleceği, Atatürk' ün ülkemizi emanet ettiği genç, sen kur fabrikayı, sen düşün bunu herşeyi geçtim, atatürk'e bok atmak daha kolay geldi değil mi sana?
    Adam sana ülke vermiş, bağımsızlık vermiş, onu koruyup kollayacağına hala mezarında kemiklerini sızlatıyorsun.!
    Geleceği görememesi olayına bir nebze katılıyorum,
    Senin gibi gençlerin olacağını bilse bu ülkeyi senin gibilere emanet etmezdi rahmetli
    (bkz: sinirliyim sözlük)
    (bkz: sözlüğün amına koymak)
    5 ...
  15. 5.
© 2025 uludağ sözlük