kısaca gerekli olan sebeplerdir. atamız doğru yapmıştır.
zira arap harfleri öz harflerimiz değildir.
latin harfleri de öz harflerimiz değildir ama kolaylıktır.
misal arap harfleriyle örnek verelim!
kml(kemal de olur, kamilde olur, ekmel de olur) zira kuran okurken kullandığımız
hareke, esre ötre normal yazıda kullanılmaz.
ancak türkçe öyle değildir 8 tane ünlüsü vardır bu dilin
3 tane ünlüsü(yanılıyo olabilirim) olan bir alfabeyle yazılması mümkün değildir.
ayırca osmanlı zamanında kabul edin ki türkçe'nin ırzına geçilmiştir.
canım öztürkçe sözcükler yerine arapça ve farsça kelimeler kullanılmıştır.
O donem arapca konusuldugunu sananlar o dil turkceydi haberiniz olsun.
Ayni turkce latin harfleriyle yazilmaya basladi tek degisim bu.
Turk alfabesi kullanilmasi daha yerinde olurdu bence ama yapacak bir sey yok devrim coktan yapildi.
Ataturk islam dusmani oldugu icin bunu yapti diyen cahillerin cehalet seviyesi agzimi acik birakiyor.
Islamla yazi dilinin ne alakasi var?
Latin alfabesine gecilince dinden mi ciktin?
He bir de "alfabe"nin adi "elif-ba"dan gelir diyen olmus. Gulsem mi aglasam mi bilemedim.
Su an ilkokul cagindaki cocuklar bile biliyor alfabe yunancadan gelir.
"Alfa-beta"dan gelir.
Kirk kere soyledim anlamiyorsunuz.
Fikir sahibi olmadan zikir sahibi olmayin ey cemaat!
Resmi kaynaklarda okuma oranını artırmak ve modernleşme adına yapıldığı söylenir. Tabiki avrupalı ülkelerle iyi ilişkiler kurma ve dünyaca tanınma isteği de vardır.
Ben kendi açımdan düşünüyorum solaklar için iyi olmuş yoksa sol elle sağ sağ gitmeyi düşünemiyorum eheh.
Fakat olumsuz tarafları da yok değil bugün felsefi ve edebi bir çok kaynak için çeviriler yapılıyor ve kavramlar türkçede asıl anlamlarını bulamıyor. Bu sebeple üniversite eğitiminde bi takım eksiklikler oluşuyor kanımca.
mustafa kemal tamamen islam dinine olan nefretinden dolayı kaldırdı o alfabeyi.. halk arasında islam harfleri olarak anılıyordu o harfler. yazı tamamen tamamen türkçe. alfa-be[elif-be] arap harflerinden oluşuyordu.
yok batıya entegre olmamıza engeldi. [bunu çürütecek japonya örneği var.] arap alfabesi zordur.[ancak gülünür 28 harf yazı zaten türkçe] yok oydu şuydu hiç biri mantıklı değil. harf inkılabı tamamen amatör şekilde yapılmış ve bir milletin kültür hayatının ırzına geçmiştir afedersin.
oldu bitti kardeşim.
şimdi ne yapabiliriz ona bakmalı.. bence her türk genci bir iki yabancı dil bilmeli, eski türk yazısını anlamalı. ingilizce, arapça olabilir.. eski türk lisanını anlamalı ki. bir ilerleme sağlayalım.. güzel hayaller tabi.
edit: ingilizce öğrenmek farz zaten. batı dünyasını tanımak için vs. vs. bilmeli. arapça'da doğu medeniyeti anlamak için olabilir. eğer ben islam'a doğuya falan meraklı değilim diyorsan hinduca falanda ilgi çekebilir neden olmasın tabi.
batıya entegrasyon amaçlı değildir. binlerce yıllık antik alfabesiyle yunanistan bizden daha çabuk batılı oldu. neden hala biz batıya entegrasyon olamadık?! atatürk strateji hatası mı yaptı, yoksa ondan sonra gelenler aptallık mı yaptı?
alfabeye dönersek sadece geçmişe perde çekmek...
Latin alfabeesinin türkçeye zerre kadar uymadığı bir gerçek olduğuna göre olmayan sebeplerdir.Keyfe göre yapılmış olabilir. Yahut müslüman toplumumuzu asimile etme çabası da olabilir ama bunu söylemeyeceğim tabiki. Atamız yapar mı öyle şey, ne kadar ayıp.
Türk milletinin, türk dilini arapların alfabesiyle yazma saçmalığını kaldırmak içindir. Arabın alfabesi beni hiç ırgalamaz. Ha diyeceksiniz ki latin sanki türkün mü ulan ayı.
Ben de diyeceğim ki, evet değil. Ama dünyanın kullandığı ortak alfabe. Bugün ingilizceyi zorlanmadan anlamana yarıyor. Arabın alfabesini kullanıp ne yapacaktık ? Ayrıca göktürk alfabesi ile ilgili;
(bkz: #24612577)
savaştığımız ve yendiğimiz yedi düveli temsil eden batılı devletlerin latin alfabesini kullanmasıdır.
o zaman için medeniyet o taraftadır ve bizim de yüzümüzü o tarafa dönmemiz gereklidir.
atatürk de bunu yapmıştır.
şapka, takvim, yeni tatil günleri, yeni ölçüler ve yeni müzikler niye geldiyse yeni alfabe de o sebepledir. batılılaşma.
arap alfabesi kullanışlı ve anlamı daha kolay ifade eden bir alfabedir.
karışıktır evet ama esre, ötre, üstün gibi yazım kurallarını öğrenince anlam karışıklığı ortadan kalkar.
yazın kur'an kurslarına giden ilkokul öğrencilerinin 15-20 günde yazımına ve okunuşuna hakim olduğu düşünülürse zor olduğu için kaldırılmamıştır.
Arap alfabesini ne kadar uğraşsanızda türkçeye uyduramadığınız içindir. Arap alfabesinde aynı yazı Kel de olur, gel de olur, gül de olur bilemezsiniz. Şimdi osmanlı 600 yıl kullandı diyecek olan arkadaşlar, osmanlı genelde osmanlıca'nın yazımında kullandı ve bu dilin türkçenin duble mutasyon geçirmiş hali olduğunu biliyorsunuzdur.
Latin alfabesi kullanmasaydık, ingilizce, almanca gibi diller için bir daha alfabe öğrenecektik. Oturun kalkın dua edin.
Ama atama tek bir eleştirim var, neden sadece latin öğreniyoruz ? Ne olurdu latin alfabesini öğrenip resmi işler için kullansaydık ama göktürk alfabesini de okullarda öğrenseydik ?göktürk alfabesi resmi işlerde kullanılmasa da geleneksel olarak kullanılsaydı, iki alfabeli bir ülke olsaydık, hatta yazarlar bazı kitapları göktürk alfabesiyle yazsaydı da kitapçılara gidince ayırım olsaydı latin ve göktürk diye. işte bunu aşırı şekilde isterdim ama artık çok ve çok geç.
Osmanlı ve Arap düşmanlığıdır. Net.
Latin alfabesinin kabulü çok mantıklı bir adım. Batı basta olmak üzere tum dünyayla anlaşabilmek açısından olması gereken bir adımdır. Ama çıkıp da Arap alfabesi söyle zordu böyle kakaydi diye savunmayın amk sunu.
Dünyada tum ulkeler, en kargacik burgacik yazı scriptlerine sahip olan ülkeler bile latin alfabesini kabul etmiştir. Ama hic biri kendi alfabesinden vazgeçmemiştir.
Bugun Arap ülkelerinde Arap alfabesinin yanında latin alfabesi kullanilmakta. Japonya'da kana, hiragana, katagana gibi uc farklı yazım stili kullanılıyor ve adamlar bu üç yazım seklini de latin alfabesiyle yazarak dunyanın kendi dillerini okumasını sağlamıştır. Hindistan'da ki adamlar ingiliz sömürgesinden anası sikilmiş, ülkede hintce, tamilce, pencapca, telluguca basta birçok dil var, hepsinin ayrı bir yazı scripti var. Hepsini latince yazma kararı alınmış. Düşün ki bu ülkede dilin yarısını artık ingilizce oluşturuyor. Adamlar ingilizceyi bile kendi yazım stilleriyle yazıyor. Geleneksel Hintceyi ülkede hakim kılmak icin devlet büyük bir caba harcıyor.
Turkiyeyse batı götü yalamak icin kendi alfabesini çöpe atıp Latin alfabesini kabul ediyor.
Şimdi Arap alfabesi bizim degildi diye höyküren öküzler olacak elbet. Ulan latin aldabesi bizim mi mal.
Arkadasım alfabeyi alıp kendi diline uyarlarsin. Tıpkı latin alfabesinde yaptığın gibi. Bugun dünyada türkce dışında latin alfabesiyle yazılıp da yazıldığı gibi okunan başka bir dil yok(azeri türkmen türkcesi falan dışında)
Yani Türkler olarak kendimize uyarlamisiz. Bu birçok büyük ülkede de olan birşey. Mesela Hindistan'da geleneksel Hintcenin yazıldığı alfabe Hint alfabesi değildir. Alıp kendilerine göre uyarlamislardir. Birçok yeni karakter ve işaret eklemişler.
Japonlar çince nin kanjisini alıp islerine geldigi gibi değiştirip kullanmışlar. Rusça latin alfabesi yetmiyor diye kiril alfabesini almış. O da yetmeyince kendi götlerinden yeni karakterler uydurup eklemişler.
Osmanlıca Arapça veya farsça değil, Arapçayı ve Farsçayı sağlam bir sekilde icinde barındıran türkcedir.
Bu iki dilin de kullandığı alfabeyi alıp kendi keyfine göre degisiklikler yapmıştır. Arapça'da Farsça'da olmayan p ç gibi sesleri eklenmiştir mesela. Şimdi sen ırk düşmanlığı yapmak icin bu alfabeye Arap alfabesi diyorsun ama Arap alfabesi dediğinin de temeli sami dilidir ve kendine ait sadece sekiz karakteri vardır.
Bu alfabeyi dünyada o kadar çok ülke kullanıyor ki. En sağlam ornegi dil olarak Hintce ama alfabe olarak Arap alfabesi kullanılan urduca. Düşünsene bir Hint ile bir pakistanlı konuşmada birbirini anlıyor ama yazıda anlamıyor.
Uygurca taa Çin'de Arap alfabesi kullanıyor. Asya'da Avrupa'da Afrika'da dunyanın birçok ülkesinde Arap alfabesi kullanılıyor kardeşim. Ama hepsi alfabeden vazgeçeceğine dünyada en çok kullanılan latin alfabesini de almışlar.bu latinizasyon hareketi sadece Türkiye'de yapılan birşey değil yani.
Gel gelelim Türkiye'de yapılan saçmalığa. Eyvallah latin alfabesini kabul ettin. Eline koluna saglık. Ulan Osmanlıcanın kendi alfabesini hangi salak beyine hangi akla zekaya hizmet olarak çöpe atıyorsun. Hayır bu millet daha dün parasından sadece altı sıfır atarken bile yıllarca geçiş süreci yaşadı amk. Bak Almanya gibi marktan Euro'ya gecmek falan değil. Sadece 6 sıfır atarken bile mala bağladık amk. Ulan dil bu bu dil. Alfabe kabul ediyorsun. Ne demek Osmanlı alfabesini siktiret latin alfabesini kullan. Sanki amk alfabeyi kabul edip bir haftada tum anadoluyu latince okur-yazar ettin amk.
Ulan dünya gelişirken biz okuma öğreniyoruz 1928den beri.
Bin yıldır kullanılan alfabeyi bir günde siktir etmenin akılla mantıkla bağdaşır bir yani olamaz.
Kaldı ki dünyada latinizasyon yapan ülkelerde amac "baskaları bizim dilimizi okusun"dur.bizse onların dilini okumak icin kabul ettik bu alfabeyi.
Amk sen Arap-fars alfabesini atıp da sanki Arapçayı farsçayı dilinden temizledin öz türkce bıraktın sanki amk. Götünü yaladığın amerika ingiltere Fransa Almanya ve diğer bilimum batı ülkesinden diline sokmadık bok bırakmadın. 85 yıldır biz bu dil saçmalığıyla uğraşıyoruz. 85 yıldır TDK türkceyi güzelleştirmek icin uğraşmıyor. Aksine daha ne kadar daha sikeriz diye canla başla çalışıyor. Türkce olmayan ama türkce olsun diye uğraştıkları yapıları dayatıp duruyorlar.
Hayır latin alfabesini aldın da niye q ve w yu almadın. Çok açık ve net Arap düşmanlığı burada da karşımıza çıkıyor.
Çünkü bu iki ses de Arapça'ya özel iki sesi karşılıyordu.
Eğer türkceye saygı duyulsaydı bugun kapı değil qapı, kalem değil qalem diye yazardık mesela. Hayır öyle de aptal bir kurum ki, bes sene önce götünden uydurduğu kuralı bile siktiredip yenisini üretiyor. Sayesinde de bu salak millet 30 sene önceki gazeteyi okuduğunda kendi diline gülebiliyor.
Ama su bir gercek ki elin bokuna hep meraklı bir millet olduk biz. Cumhuriyet kurulduktan beri üretim sıfır tüketim tavan. Batının alfabesini aldın bilimin gelişti sanki amk.
Ne üretiyorsun doğru dürüst. Bu bok alfabeyle olmuyormuş demekki. Bu halk bir gecede cahil bırakılmış ve 85 yıldır yeni dilini öğreniyormuş demekki.
Sen birilerinin ürettiğini tüketirken, Çin,Japonya,Hindistan,israil,Rusya, Arabistan gibi ülkeler o kargacik burgacik yazılarıyla bilimi teknolojiyi elinde tutuyor. Demekki yazıyla gelişim olmuyormuş.
He bir de halen "hutbenin Arapça okutulmamasi i icin " diye saçmalayan, "hııı çünkü Arapça zordu bi kere tağam mığğ" diyen zır cahiller yok mu. Ulan hutbenin Arapça okutulmasının alfabeyle ne alakası var mal. Çevirirsin türkce mealini de okutursun. Ama sen ve senin gibi aptallar Osmanlı'da Arapça konuşulduğunu sanıyor amk. Alfabeyi dille bir tutacak kadar cahil olup bir de konuşabiliyorsun amk.
Batıya entegrasyon amaçlıdır. Ayrıca arapçada ki bazı kelimeler yanliş anlaşılmaktadır. Şeddelerin cikarilma sebebi budur. Velhasıl bir yüktü denilebilir.
GECIMISIMIZDEN GELEN ALISKANLIKLARIMIZDAN KURTARIP SILKELENMEMIZ ICIN YAPMISTIR, HALKIN BIR KISMI SILKELNIRKEN ARAP ALFABESINI KUTSAL ZANNEDEN DALLAMALAR YUZUNDEN ELESTIRILMSITIR, OSMANLI ARSIVI OKUMASI MERAKLI AMA OSMANLIYI SADECE FETIHLERINI BILEN DALLAMALAR BUNLAR.
arap alfabesi diye ağlayanlar araplar ve ortadoğunun halini görüyordur günümüzde. buradaki dinci yobazların alayı şekilci olduğu için böyle detaylara takılı kalıyorlar. arapların harflerine bu kadar hayransanız türk demeyin kendinize, arap olduğunuzu ilan edin. arap alfabesi kaldırıp yerine ne getirilmiş ? türkçe. arapca konuşmak isteyen arapca konuşsun, türkün dili türkçedir. arap hayranı arkadaşlar veya içlerinde araplık yatan ortadoğulu, kendini türk gibi hissetmeyen vatandaşlara verilecek tek tavsiye de dil kursuna yazıl. kendi habitatında arapca konuş. burada arap arapca propagandası yapma.
latin alfabesinin kökeninin islamiyet öncesi orta asya türk tamgalarına dayandığının ispat edildiğini bilmeyen kişi söylemi. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın,araştırın.
pek çok sebebi vardır bunun. yalnız maalesef ki bu konu hakkında yapılmış o kadar araştırma-çalışma var ve biz hala klasik iddiaları sayıklayıp duruyoruz. buna karşı çıkanlar da, bunu savunanlar da konuya çok hakim değiller. ben de değilim ama en azından her iki yönde de çok iddialı konuşmuyorum, konuşamıyorum. çünkü her iki tarafında aklından geçirdiği önemli şeyler var.
öncelikle şunu söylemek lazım. arap alfabesini kaldırma ve latin alfabesine geçme fikri sırf atatürkün aklından çıkmış değildir. http://turkoloji.cu.edu.t...unyasi_latin_alfabesi.pdf bakın şuradaki ikinci sayfayı bile okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
türkçe arap alfabesi kullanılarak yazılabilecek, okunabilecek bir değildir pek. kaldı ki zaten biz, arap alfabesini olduğu gibi kullanmıyorduk. onda bir takım değişiklikler yapmıştık (pe harfini eklemek gibi). öte yandan arap alfabesinin kaldırılmasına tepki gösterenlerin çoğunun osmanlıca bilmemesi de tesadüf değildir. ben şimdiye kadar osmanlıca bilip de latin alfabesine geçmemeliydik diyen birine rastlamadım. latin alfabesi, türkçeyi yazmak ve okumak açısından arap alfabesine göre çok çok daha kullanışlı.
ama bu reform sanki sırf türkçeyi daha iyi okuyabilelim, yazabilelim diye yapılmışmış gibi sunmak da yanlış. mesela kiril alfabesi, ya da yeryüzündeki başka bir alfabe (veya kendimiz icat edeceğimiz bir alfabe) latin alfabesinden daha kullanışlı olamaz mıydı? belki. ancak atatürkün kafasında bir batılılaşma projesi vardı ve alfabe de bunlardan birisiydi.
elbette buna karşı çıkanlar olacaktır. çünkü atatürk batılılaşmak için bazı gelenekleri yıkmak zorunda kalmıştır. birisi de diyebilir ki, atatürk o gelenekleri yıkmasaydı, o gelenekler türk devletini yıkabilirdi. işte bu kısım tamamiyle normatif bir tartışma konusu. bunun içinden çıkmanın mümkünatı yok.
ancak baktığınız zaman tartışmanın su götürmeyen tarafı şudur: latin alfabesi türkler açısından arap alfabesine göre daha kullanışlıdır.
2014 yılında bile bunun önemini anlayamamış olan salak halkı arap dünyasından koparmak. zira halka bıraksan yüz yıl bile geçse aklının ucundan geçmez amk.
suriye'de iç savaş var, ırak'ta ışidciler terör estiriyor. iran'da daha yirmi yıl önce teröristler devlet kurdular. uzunca bir süre dokunamadı iran. o coğrafyadan bu kadar ucuz kurtulabildiysek bu biraz da arap dünyasından koptuğumuz için.
sebebi devrimlerin kesin ve sert olmasından dolayıdır. şunu değiştirelim ama şu eskisi gibi kalsın olayı devrimlerde işe yaramıyor malesef. halkın bir gecede cahil kaldı muhabbeti baymadı mı artık? bilmesek osmanlı'da okur yazar oranı tavan yapmış ama halk devrimi ile çağlar boyu karanlığa sürüklenmişiz sanacağız. kimi kaynaklara göre osmanlı'daki %10, kimine göre ise %30, okur yazar oranı ile halkın zaten olayın içinde olmadığı anlaşılabilir. işin komik yanı atatürk'e giydirmek için osmanlıcılık yapan arkadaşların harf devrimi çalışmalarının osmanlı zamanında başlamış olduğunu bilmemeleri.
Arastırılması gereken konudur. Unutulmamalıdır ki bu tur inkilaplar kısa zamanda geeceklestirilmistir. Eksik yanları olması dogaldır. Onemli olan sucluyu aramak degil eksigi kapatmaktır. Uzerimize vazife olan budur.