Arapça öğrenememesidir. Ne kadar zeki olduğu buradan belli. Erdoğan 3 dil biliyor. Arapçayı da aktarmış falan.
Atatürkü sevmemek için bir sebep dahadir.
çünkü biz arap değil türküz. yani bun da nasıl bir açıklama beklenebilirki. yüzlerce yıl baskıyla yeni bir ırk yaratılmaya çalışılmış ama olmamış. olmazda zaten.
aklınız almıyor mu bu birilerinin baskıyla, işkencesiyle, yok saymasıyla değişecek bir şey değil.
latin alfabesine geçiş süreci tanzimattan beri osmanlı da konuşulan ve tartışılan bir konuydu. bunun belli başlı sebepleri vardı. halkın okuma yazma konusunda eğitilmesi bunun en önemli sebebiydi. bu düşünce ve tartışmaları icraate geçirenler arnavutlar olduğunu biliyorum. (daha öncesini bilen varsa beni düzeltsin ) ayrıca enver paşa da özellikle kafkas harbide arap alfabesi ile yazımı biraz farklılaştırmış ve ayrı olarak latin alfabesi ile de raporları mevcuttur. harf devriminin atatürk tarafından yapılmasının bir sebebi ise sovyetlerin içinde ki türk cumhuriyetleri ile bağlantıyı sağlam tutmaktı. ancak sovyet yönetimi bir yıl sonra bütün türkistan da kiril alfabesine geçmiştir.
harf devrimine en sert tepki veren kişi ise ismet inönü olmuştur.
yani bu harf devrimi bir anlık iş değildir. uzun tartışmalar olmuştur. 100 yıl boyunca tartışılıyor ve ancak geçiliyor. başarılı da olunuyor.
Dinden ve tarihten soğutmak. Çağdaşlaşma, çağı yakalama diye bir kılıf uydurulmuştur. Ruslar Kiril alfabeleri ile çok mu yobazdır? Ya da japonlar o tuhaf harfleri ile çok mu gericidirler? ismet zaten yıllar sonra itiraf etmiştir tek amacımız laiklik adına dinden uzaklaştırmaktı diye. Bu neyin tartışması hala akıl ve mantığa sığmıyor.
tek nedeni türk tarihi üzerindeki yobaz arap etkisini yok etmek ve insanların, modern insanın gelişimine engel teşkil eden 1400 yıllık arap hikayelerini okumasını engellemektir, türk halkının yobaz geçmişiyle irtibatını kesip, yönünü batı çağdaşlığına çevirmesini sağlamaktır.
hatta ulu önder yobazlığı yok etmekte o derece kararlıdır ki, yobaz osmanlı devrine ait vagonlar dolusu evrağı ve belgeyi, yeni nesil bunları görüp zehirlenmesin diye hurda kağıt niyetine bulgaristan a yollamıştır.
kaldırma nedeni tartışılır ama kaldırmasının sonuçlarını şöyle listeleyebiliriz:
artı yönleri:
bilimsel alanda daha fazla ilerleme göstermiş avrupa devletleriyle entegrasyon sağlandı
yazıldığı gibi okunan bir alfabeye geçilmiş oldu
ayrı yazıldığı için öğrenmesi daha kolay harflere geçildi.
eksi yönleri:
geçmişi hakkında araştırma yapmak isteyen insanlar eski yazıyı bilmediklerinden direkt araştırma yapamayacak hale geldi.
birçok kitap okunamaz hale geldi
alfabe ile birlikte dil de avrupai bir hal aldığından edebi açıdan gerileme oldu.
şekilcilik. o da en nihayetinde fes pantolonla çağdaş olunabileceği düşünülen bir sistemden çıktı. yani her doğulu lider gibi gelişmenin gereklerini kaçırdı şekle takıldı.
cehalet ve sefillik ile türkler arasına çizgi çekme nedenidir. şu pis arapların nesini seviyorsunuz aq, sizin kadar cehalete, sefilliğe düşkün insan yok.
''Arapça yücedir.'' diye saçmalık çıkaran Arapçıları yıkmak içindir. islâm'da Arapça kutsal falan değildir. Kutsal olan tek şey Kur'an'dır. (bkz: foşik tece)
atatürk, kullanılmış bir defterde kullanılmış yerleri yırtıp kalan beyaz sayfaları kullanmamıştır. o defteri çöpe atıp, yepyeni bir defter alıp ilk sayfadan başlamıştır. fikir zenginliğinden kaynaklıdır.
bence atatütk' ün arap harflerini neden kaldırdığından daha çok osmanlının arap harflerini neden seçtiğini tartışmamız daha doğru bir durum. madem türk neden arap alfabesini kullanımş, madem türk soyu, türklerin alfabesini nasıl unutmuş? bunları konuşalım.
1927'de %11 olan okur yazarlık oranı 1935'de %20,4'e, 1950'de %33,6'ya, 1960'ta %39.5'e, 2008 yılında ise %85.71'e ulaştı.
yani ''harf inkılabı oldu, dedelerimizin mezar taşını bile okuyamadık'' dediklerine bakmayın, dedeleri mezardan kalksa kendi mezar taşlarını okuyamazdı (dedesi alim olanları bilemem tabi muhtemelen milyonda 1 gibi bir orandır o da)
bizi sırtımızdan vuran arap kardeşlerimize misilleme yapmak, dilin ağır olması vs.
Adam bir haftada bütün millete türkçeyi öğretti. Daha neyin tatavası bu?
okuma zorluğu olduğu için, yazılan sözcük başka bir şekilde okunabileceği için, yabancı dil öğrenmeyi kat kat kat ve kat zorlaştırdığı için, doğunun cahilliğinden,karmaşasından, sömürülüşünden kurtulup yeni bir devlet imajı vermek için, "zaten kullanılan latin harflerinin" kolaylığından yararlanmak için vs. vs. vs.