atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

entry715 galeri26
    273.
  1. bir atatürkün aklına gelmiş hadisedir.
    hiçbir milletin aklına gelmemiştir,
    HERKES TÜRKÜN GÜCÜNÜ GÖRSÜN isteriz...

    Ατατούρκ πολύ έξυπνος.

    Աթաթուրքը շատ խելացի.

    لأتاتورك ذكية جدا.

    ათათურქის ძალიან ჭკვიანი.

    Ататюрка очень умный.

    凯末尔的非常聪明。

    アタチュルクの非常にスマート。

    अतातुर्क की बहुत चालाक।

    אתאטורק של חכם מאוד.

    ஆட்டாதுர்குக்கு தான் மிகவும் புத்திசாலி.
    5 ...
  2. 272.
  3. latin harflerine geçerek dünyaya entegre olmak, atatürk'ün değil, ikinci abdülhamid han'ın fikriydi.

    hatta abdülhamid han bu fikriyata paralel olarak latin harflerine geçiş için çalışmalar yapmış ve modern türkçe alfabesi bu şekilde ortaya çıkmıştır.

    lakin cennet mekan ulu hakan malesef bu devrimi önce 93 harbi, sonra yunan harbi ile 2 defa ertelemek zorunda kalmış ve nihayetinde 31 mart ayaklanması sayesinde malesef bu devrimi gerçekleştirememiştir.

    filhakika, latin harfleri kullanılarak türkçe yazılan en eski metin 2. abdülhamid han'dan çok daha öncesine aittir.
    buyrun;
    (bkz: latin alfabesi ile türkçe yazan osmanlı sultanı/#25989995)
    13 ...
  4. 271.
  5. Tek bir sebep vardır o da:
    Türk, Türkçe konuşandır.
    1 ...
  6. 270.
  7. 269.
  8. Tüm dünya latin harflerini kullandığı içindir. Herkesin ingilizce konuşması gibi yani. Iyi bişey bence iyi ki yapmış. Yoksa şu an arap harfleriyle fiziği kimyayı vs öğrenip bir de bunu latin harflerine çevirmemiz gerekirdi. Bi sağdan oku bi soldan insanın başı döner amk
    1 ...
  9. 268.
  10. Arap alfabesinde okuma oranı binde bir iken, latin alfabesine geçtikten çok kısa bir süre sonra okuma oranı yüzde 10 lara çıkmıştır, geçmişle bağlarımı kopardılar diyen cahil takımına bakmayın ne geçmişi topu topu 30-35 kitap yazılmış koca tarihte, kopsa kopsa 35 kitapla bağımız kopmuştur.
    2 ...
  11. 267.
  12. Gökten indiği sanılan bir kitabı rehber almak istemediği için.
    2 ...
  13. 266.
  14. karga burga arap harflerini anlamayan, öğrenemeyen türk halkının okuma yazma oranının 1900'lerin başında yok denecek kadar az olması sebebiyledir. bunun yerine öğrenmesi ve çizmesi daha kolay evrensel harfler kabul edilmiştir ve okuma yazma oranı % 90'lara çıkmıştır. bunu göz ardı eden bağnazlar, atatürk bizim kültürümüzü yok etti, osmanlıcayı yasakladı filan diye şikayet ederler. ulan arap harfleri midir senin kültürün, öyleyse buralarda hiç durma doğru arabistan'a...
    1 ...
  15. 265.
  16. arap ihanetine en iyi cevaptır.
    4 ...
  17. 264.
  18. 263.
  19. 2. abdülhamid dahi alfabeyi değiştirmek istedi çünkü arap alfabesi yapısı gereği yanlış anlamalara yol açabiliyor (osmanlıca bilenler ne dediğimi bilir ) öğrenmesi de zor oluyordu bunu bilmeyen mallar atatürk'ü eleştiriyor tam komedi .
    1 ...
  20. 262.
  21. Gelişmelere ayak uydurabilmek için tabiki. O yüzden şimdi kanji alfabesine geçmeliyiz. Böylece teknolojide ilerleriz.
    5 ...
  22. 261.
  23. milletin islamla olan en güçlü bağını koparmak içindir.
    1 ...
  24. 260.
  25. ne geregi var?arap mıyız ki?
    açıktan açıga ırkçıgılınıda belli eder atam.
    1 ...
  26. 260.
  27. BATIYA YÜZÜNÜ DOĞUYA KIÇINI DÖNMESi SONUCUDUR. ORTADOĞU MERAKLI ARAP TAŞAĞI SEVENLERE DERT OLMUŞTUR. 90 YILDIR KABULLENEMEDi GARiBANLAR ÜZÜLÜYORUM BUNLARIN HALiNE YA.
    3 ...
  28. 259.
  29. bilimin teknolojinin dili latin alfabesiydi. arapça isteyen arkadaşlar bol bol arap ülkesi var alalım sizi oraya. su adamın ne yaptığını amacını bi turlu anlamiyorsunuz ve anlamiyacaksiniz yazık..
    3 ...
  30. 258.
  31. Şimdi çin halkı nasıl dünyadan bihaber yaşıyorsa o zaman da biz öyleydik. Farklı alfabeler kullanan dilleri öğrenmek daha zordur. insanlar yabancı dil bilmiyordu gerçi tamamına yakını Osmanlıca da bilmiyordu ya neyse. Dolayısıyla kaynakları ana dilinde okuyabilen bir toplum değildik bir de aydınlarımız(!) adam gibi çeviri yapmadığı için cehalet içinde yüzüyorduk.
    1 ...
  32. 257.
  33. Hay mınakoyim bok var, bok vardı arap harflerinde. Şimdi biri çıkacak kuran harfleri diycek. Uğraşılmaz böyleleriyle de. Laf anlatamazsın bi kere. Umarsızca atatürk'ü eleştirip her türlü yeniliğine karşı çıkarlar.

    Daha kolay okunmasıdır. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinin temelidir.
    5 ...
  34. 256.
  35. Heryerde her ülkede anlaşılabilirliği olsun diye. Adam ülke olarak bize gelişmeyi öğretmiş hala (bkz: miş miş miş de mış mış mış)
    3 ...
  36. 255.
  37. Heryerde her ülkede anlaşılabilirliği olsun diye. Adam ülke olarak bize gelişmeyi öğretmiş hala (bkz: miş miş miş de mış mış mış)
    4 ...
  38. 254.
  39. kim ne derse desin, latin alfabesi bizim her türlü alanda ilerlememiz için gerekli idi. latin alfabesini gelişmiş devletler kullanıyor, avrupanın %90 ı kullanıyor. atatürkün yaptığı laiklikten sonraki en iyi şey bence!
    11 ...
  40. 253.
  41. Latin alfabesine gecmesek, şapka devrimi, kilik kıyafet zimbirtisi yapılmasa nasıl insanlar dininden uzaklaştırılabilir di ki. 80 yıl sonra Allah A tanrı diyen uludağ sözlük yazarları nasıl olabilirdi.
    1 ...
  42. 252.
  43. arap olmadığımızdan mütevellittir.
    2 ...
  44. 251.
  45. Karşı çıkanlarla muhattap dahi olunmaması gereken sebeplerdir. Karşı çıkan adam açık seçik aptaldır. Atatürk'ün Arap karalamalarını kaldırmasından 100 yıl önce Osmanlı aydınları bunu tartışmaya başlamıştır. Yüzyıl boyunca tartışılan ve neticelendirilen konuyu 200 yıl sonraki cahil internet bebelerinin yeanlış bunlar yeav diye aptal aptal argümanlarla yanlışlamaya çalışması çok eğlencelidir. Ulan aklın ne kadar fikrin ne kadar. Ne Arap karalamalarını bilirsin ne de o dönemden yazılar okumuşsundur konuşuyorsun.

    Cahil insanla da muhattap olunmaz.
    1 ...
  46. 250.
  47. ahaha o kadar mantıksız ki herkes sebep uydurmaya çalışmış.

    ben bütün süreci nasıl olduğunu. ç, ğ, ş gibi harfleri hangi akademisyenin bulduğunu yazdım.
    okuyun:
    http://m.uludagsozluk.com/e/29317226/

    tc'yi kuranların istediği 4 maddeden biri latin alfabesine geçişti. ve verilen raporda alfabe detaylı şekilde anlatılıyordu.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük