atatürk dalkavuğu sözde kemalistlerin onun devleti kurma aşamasında yaptığı bazı hatalar nasıl gömdüğü zamanla gün yüzüne çıkıyor dolayısıyla eleştiriler elbette dahada çoğalacaktır sözde kemalistlerin de bundan rahatsız olmaları elbette tahmin edilebilir. ancak kale almamak lazım...
5816 sayılı atatürk ü koruma kanunu sınırlarını aşmamak kaydıyla onu eleştirmek hakkını kendimde buluyorum ve her türk vatandaşında bu bilincin olması gerektiğine inanıyorum. insanların hatalarını işlemek gereklidir, temele inmeli, dalkavukların gömdüğü hataları çıkarmak gereklidir gömüldüğü yerden.
yavaş yavaş uygulamaya konulan bir yaklaşım. atatürk'ün eleştirilmesi kabul edilemez olmalıdır. bu eleştiri sahipleri yakında rejimi değiştirmeye de kalkarlar. aslında tsk bir darbe yapsa iyi olur demokrasimiz açısından.
oncelikle onu elestirebilecek kadar yeterli donanima, yeterli bilgiye ve gercek bir goruse sahip olunmasi gerekir. bu duruma istinaden atalarimizin kirk firin ekmek sozunu seve seve hatirlatirim: (bkz: kirkbin firin ekmekyemeniz lazim)
onun uzerinde siyaset yaparak, gundemi kalabaliklastirmak ise bu donanima sahip olamayanlarin isidir. kisacasi agzi olan cenesi yorulana kadar konusur! bu insanlarin cogu masal dinlemeye bayiliyor zaten. bizlerde kulahimizi cikardik sizi dinliyoruz.
devrimlerin tam oturmadığı, eksiklikleri, halen problemini yaşadığımız laiklik ile alakalı bir çuval eleştiri dönüp dolaşmaktadır. bunları sadece bizim yağız delikanlılarımız, hanımefendilerimiz bilmemektedir. he! bir de atatürk üzerinden siyaset yapanlar işlerine gelmediği için dillendirmemektedirler.
keşke ferasetli kesimler eleştirebileceklerinin farkında olsa da ülke tüm istismar gruplarından çektiğini bir kenara bırakabilse.
karşı çıkanların yasalara yaslanarak hareket ettikleri durumdur. bu yasayı çıkaran da adnan menderes 'tir.
he bir de şöyle diyeyim; atatürk içki içmeseydi de hem sağlığından olmasaydı hem de sistematik olarak kurduğu devletin beyinlerini de doldursaydı. insanlar tam da kendisinin en olgun döneminde içi kof bir işleyişe sürüklendi. hem kendine hem bizlere yazık etti.
var mı problem. işte böyle eleştirilir.
tamamen iyilik için. bilgilendiğimiz siroz yüzünden ölünce "iki kadeh rakıya değer miydi?" demek geliyor içimden.
mesela liberaller butun dunyada saygi duyulan bir grup, insanlarin hak ve ozgurluklerini savunduklari icin. ama turkiye konjonkturunde ne varsa, liberaller liboşa donusup vahsi kapitalist oluyorlar.
bu da oyle bir sey. normalde elestiri guzel bir seydir. fakat bu adam, elestirmek denen seyi devlete ve ataturk un kimligine saldirmak icin kullaniyor. nereden tutsam saldirsam da, sonra da elestiriyorum deyip zeytinyagi olsam? bu kadar yavsakca bir hareket gormedim.
işi yapanın yandığı anlamına gelen bir icraattir. bu ülkede konuştun mu mazallah, kendini hapiste bile bulabilirsin. belli kişi, kuruluş ve rejimler hakkında kötü bir düşüncen varsa yandın demektir.. çünkü türkiye de konuşma, düşünme, inanma yani yaşama özgürlüğü yoktur.
*Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)
*Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)
*Halifeliğin kaldırılması (3 Mart 1924)
*Tekke ve zaviyelerin kapatılması
*Uluslar arası takvimin kabulü (26 Aralık 1925)
*Türk Medeni Kanununun kabulü (17 Şubat 1926)
*Uluslararası rakamların kabulü (24 Mayıs 1928)
*Yeni Türk alfabesinin kabulü (1 Kasım 1928)
*Yeni belediye kanununda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi (3 Nisan 1930)(ki şu an örnek aldığımız çoğu ab ülkesinden önce verilmiş bir haktır)
*Ağa,Efendi, Paşa gibi lakapların kaldırılması (24 Kasım 1934)
*kadınlara milletvekili seçilebilme ve seçme hakkının tanınması (15 aralık 1934)
yukarda tarihleriyle birlikte verilen yenilikleri yapmış insanı eleştirmektir. ayrıca gün boyunca internette fink atan işe yaramazların yapmaması gereken bir iştir.
eğer aynaya baktığında ulu önderin yaptıklarının 1000'de, hatta 100000'de birini yaptığını düşünenler varsa, bu insanlar tabiki eleştirebilir.
atatürk ü eleştirebilmek için en az onun kadar engin bir dünya görüşüne, siyasi bilgi ve birikime, sular seller gibi bir dünya tarihine, en az o nunki kadar keskin bir zeka ve askeri dehaya sahip olmak gerekir. ve hepsinden önemlisi, en az o nun kadar ulusunu sevmek ve onun için en az o nun kadar çalışkan olmak gerekir. bu meziyetlere sahip olunmadığı sürece "atatürk ü eleştiriyorum" adı altında yapılan olumsuz söylemler eleştiri değil, kusura bakmayın karalama olur. bu nedenle yapılmaması gereken bir eylemdir. o nu eleştirmeye çalışarak zaman harcayacağımıza, o nu daha iyi tanımak için çaba harcamakta, devrimlerini ve ilkelerini daha derinden kavramaya çalışmakta fayda vardır. çünkü buna gerçekten ihtiyacımız olduğu gün gibi ortadadır.
bazı aydın! kesimlerce özgürlüğün tanımıdır. atatürk şöyle böyle bıdı bıdı hak özgürlük düşüncesi vatan millet sakarya kültür din ve ahlak bilgisi sonra tekrar bıdı bıdı. o savunduğun özgürlüğü eline verene özgürce salla, özgürlüğün tanımı ve olmazsa olmazı.
atatürk'ün biyonik insan olmasından dolayı yapılamayacak eylemdir. hatta bazı çevrelerce teklif dahi edilemez. dogmalara her zaman saygım olmuştur. putperest cenaha, bütün hücreleriyle ateizme gönül vermiş güruha, takva yolunda ilerleme idesiyle yol çıkmış her türlü müslüman dosta, erdemli olmak için bedenini seksten dahi soğutabilen keşiş topluluğuna saygı duymuşumdur her zaman. lakin atatürk'ün bir din ortaya koyduğunu düşünmedim asla. zaten kendisinin de bu yönde bir iddiası olmadı bildiğim kadaıyla. ancak sürecin tam da merkezinden vücut bulan seküler mantalite nedense atatürk'ü putlaştırma arzusundan bir türlü vazgeçemiyor. hayır onu bırak, bu insanlar paşa'nın tuvalet dahi etmediğini düşünüyorlar galiba, ya da cinsel hayatının olmadığını. birkaç talihsiz yoruma tanık oldum bu başlık altında. ''densizliktir, saygısızlıktır'' gibisinden komik sözler sarfedilmiş. eleştirmenin neresi saygısızlık anlamış değilim. yalnız akılcılıktan nasibini alamamış insanların körü körüne bir insana bağlanmalarını anlıyorum. onların yıkamadığı tabusu mustafa kemal. o'nu eleştirmeyi dahi düşünemememizin mutlak sebebi, doğdumuz günden beri milyon kez ''atatürk'' ismini duymamız. nereye baksak atatürk, nerden baksak atatürk. 10 bin tane atatürk bulvarı olur mu bir ülkede ya!
ulu önder atatürk kurtuluş savasını kazanmış ülkeye bi çok faydası dokunmuş değerli bir insandır buna kimsenin lafı yok ama en nihayetinde insandır ve hataları eleşrilecek tarafları olacaktır.asıl önemli olan atatürk ü putlaştırmak, hayatlarında hiç hata yapmadığına inanılan peygamberler bile eleştirlip inanmayanlar tarafından haddini aşan sözler söylenebiliyorsa atatürk ü ilahlaştırmak neden.birde atatürk'ün sadece adını kullanan sözde atatürkcüler var atatürk bi kesime yada kuruma ait değildir yani solcu sucu bucu diye belli bi zümreye ait saymakta çok büyük bir hatadır.
atatürk'ten ziyade sözde atatürkçü olduğunu iddia eden ibrikçileri sinirlendiren eylem. atatürk te bir insandır. onun da eleştirilebilecek yönleri olabilir. önemli olan onu her yönüyle kabullenip sevmektir. alakalı olarak;
avrupa'nin dusunce ozgurlugu adi altinda yapilmasi gerektigini one surdugu sey.
ulan avrupa; senin hic "ataturk" gibi bir liderin oldu mu bugune kadar? hic yasadin mi o'nun gibi birinin liderliginde? yasamadin di mi? o zaman nerden bileceksin ki bu ulke icin "ataturk" kavraminin ne ifade ettigini. sen de haklisin.