bir lider 13 yıl boyunca devleti kendi istediği gibi hiç seçime girmeden ve tüm atamaları bizzat yaparak yönetirse ona diktatör denir.
hala çıkıp yhaaa ama öyle değiiill diye yavşamayın. ayrıca diktatörlük illa kötü bir şey değildir.
ha birde salağın teki demiş ki ;atamız çokça çok partili rejime geçmek istedi. ulan yarrak kafa terakki perver ve serbest cumhuriyet fırkalarını babam mı kapattırdı. serbest cumhuriyet fırkasını kuranların hali nice oldu. kaçı idam kaçı sürgün edildi. silktir.
atatürk göstermelik demokrasi kurmuş :D ulan götümle güldüm götümleee ...
ulan hadi göstermelik demokrasi kurdu, reformları da mı göstermelik, kalkınma hızımız da mı, iktisat kongreleri de mi göstermelik??? kurulan sanayiler de mi göstermelik?
yaaa hadi kardeşim hadi gidin kuma orda oynayın, onun da mevsimi geççek az kaldı hadi ...
tek partili sistemle diktatörlük arasında pozitif bağıntının olmadığı gerçeğini bugün rte den görüyoruz. öyle ki; çok hatta çok çok partili bir sistem içinde olmamıza rağmen diktatör çıkabiliyor.
şöyle bir söylenti varya benim de fikrine katıldığım; adam diktatör olsaydı padişahlık devam eder, başa geçer, neyi istediyse onu yapardı. niye devrim işine girsin? neden reformlar yapsın?
cebini doldurmak varken, hele hele o zaman tüm toprakları zimmetine geçirip 4-5 tane kadınla harem kurmak varken ...
şimdikiler olsa o dönemde oovvvvv düşünmerk bile istemiyorum. adam bugünkü düzende saray yaptı içine sülalacek kuruldu aq ...
değildir. adam çokça çok partili sisteme geçmek istemiş ama muhaliflerin pislikleri yüzünden geçilememiştir. şimdi bu yüzden mustafa Kemal diktatördü demek cahilliktir.
velev ki diktatör olsun. o adam diktatör olduğu için bugün Atatürk'ü eleştirme özgürlüğüne sahipsin.
biraz mantık lütfen.
edit: buhran etkilerini, şeyh said isyanını, izmir suikastini ve kubilay olayını bilmeyenler gelmiş bana salak diyor bi de.
tarihle ilgili konuları kalıp cümlelerle formüle ederek kutuplaşmaya hizmet eder bir şekilde tartışmak yerine, herkesin o döneme ait doğruları daha doğrusu gerçekleri özgürce konuşup tartışabileceği bir sosyo kültürel ortamın tesis edilmesi amaçlanmalı bana göre ama bugünün siyasi konjonktüründe bu tip bir araştırma yapmak ne derece mümkün olabilir bu tartışmalıdır.
çanakkale savaşlarının ve techirin 100. yıl dönümünde bu dünyadan göçen tüm savaş kurbanlarını rahmetle ve hürmetle anıyorum.
Atatürk dikta vahdettin vatanseverdi demi. Asdı diyosunuzda kubilayın kellesini sokakta dolaşanlara ne yapacaktı. Nasıl bastırabilirdi bu isyanları. Yeni kurulan bir ulke ve din elden gidiyor bahanesiyle halkı kışkırtan yobaz kesim. Başka şansı var mıydı? .