atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

entry715 galeri26
    136.
  1. Arap alfabesinin bir boka yaramamasından kaynaklanır karışık harfleriyle hem yazması hemde okuması zordur.
    3 ...
  2. 135.
  3. Dilimize uygun olmayisindan kaynaklanmaktadir.

    su anki kullandigimiz alfabede 29 harf var iken arap alfabesinde daha az harf oldugundan dolayi turkceye uygun degildi. osmanlica da sesli harf yoktur bunu vav elif ye harflerini ekleyerek kullanirsiniz. su an bile bolumlerde gosterilen osmanlica dersleri ogrenilmekte zorluk cekilmektedir. bulmaca gibi bir dildir.

    o donem de amac okur yazarligi en ust seviyeye cikarabilmektir cunku okuma yazma bilenlerin orani %8dir yani nufusun %92si okuma yazma bilmiyordu.

    bu yeniligi ataturkten once tanzimat doneminde 2. abdülhamit'de gündeme getirmistir.

    gunumuzde ise mustafa kemale karsi taraf olan gruplar bu yenilesmeyi tamamen din ile iliskilendirerek karalama araci olarak kullanmaktadir.

    %92si zaten cahil olan bir halk harbiden de bir gece de alimler cahil oldu, valla cok gercekci yahu sizin mantiginizi seveyim.
    6 ...
  4. 134.
  5. ah ah atatürk gençligin bu denli cahilligini görse ne yapardı acaba? atatürk gavur alfabesini almış diyorsunuz acaba o gavurlar o alfabeyi nerden aldılar hiç düşündünüz mü? köktürk alfabesini bir inceleyiniz. bizim atalarımızın alfabesini dikkatli şekilde inceleyen herkes latin alfabesiyle olan benzerligi fark edecektir. atatürk harf inkılabıyla özümüze dönmeyi amaçlamıştır.
    3 ...
  6. 133.
  7. Biz Türküz , olay çok açık...

    Satır satır yazarım da sen yine de git arkadaşına sor.

    Bi arkadaşım dedi ki çok yanlışmış, o yüzden son derece yanlış.kafaya bak amk...
    4 ...
  8. 132.
  9. son derece saçmalıktır hatta uluslar arası iletişim ve dil bilimi mezunu olan ayrıca yüksek lisansını almanca ve ingilizce dil bilimi üzerine yapan konunun gerçekten uzmanı arkadaşım bunun tamamen saçmalık olduğunu alfabenin değişmesiyle inanılmaz büyüklükte bir kültürel erozyon yaşadığımızı söylemiştir. zira bir ingiliz açıp shakespeare'i okuyabilir bir rus tolstoy, gogol, Dostoyevsky yi okuyabiliyor ama ben sadece 80 yıllık bir edebiyatın mahsülü olan bir dili kullanıyorum.

    nerde benim fuzulim, ben karacaoğlan'ın dizelerini bile sözlük olmadan anlayamaz duruma geldim.
    3 ...
  10. 131.
  11. evladı osmanlar, osmanlı zamanında okuma-yazma oranı nedir bir araştırsınlar diyorum ve de mantığa davet ediyorum. arap bokları sizi.
    1 ...
  12. 130.
  13. arap kültüründen cikmak icin.. ama malesef başarili olmamiştir arap kültürü ülkeye yeniden eline almiştir.
    1 ...
  14. 129.
  15. 128.
  16. insanları dinden uzaklaştırmaktan başka bir nedeni yoktur. dindar halkı cahilleştirmek, kaosa sürüklemek. okuduğunu anlamamasını sağlamak.
    5 ...
  17. 127.
  18. “Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olması değildi. Uzun yıllar devlet, eğitim sorununa eğilmemiş, kütlesel eğitime önem vermemişti. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-islâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı.”
    Ben demiyorum atatürk'ün sağ kolu ismet inönü diyor.
    5 ...
  19. 126.
  20. 125.
  21. arap bağlarından kurtulmak. yerim osmanlısını amk kendi milletimiz varken götü boklu arapların gelenek göreneklerini, alfabesini, kültürünü niye alayım?
    6 ...
  22. 124.
  23. 1000 yıldır süregelen islam medeniyetini çizgisini atacaktık ve batı medeniyetine geçecektik..

    ve bu yönde yapılan çalışmaların en radikali de latin harflerini kullanmaya mecbur edilmemiz oldu.

    gel gör ki alfabesini ve medeni kanunu almakla batılı olunmuyor.

    en koyu ateist türk, avusturya'nın herhangi bir kilisesine gitsin ve papaza sorsun.. hala o papazın gözünde müslüman türkleriz.
    1 ...
  24. 123.
  25. Müslüman olanlar kuran okumasın diye...

    BöÖ...
    5 ...
  26. 122.
  27. "hadi kaldırması için bir takım sebepler bulmuş yada uydurmuştur. peki elin latinin alfabesini almak için ne sebep vardır? biri arap alfabasi öteki latin... bu işte türkçenin ve türk'ün ne kazancı oldu?" sorunsalını akıllara getiren sözde devrim özde yobazlaşma ve yobazlaştırma çabası gerekçeleri.
    1 ...
  28. 121.
  29. bu alfabeyi ve osmanlı türkçesi'ni yeni öğrenmeye başlayan biri olarak zilyon tane sebebi vardır diyebilirim. allah ondan binlerce kez razı olsun.

    eziyet arkadaş yemin ediyorum eziyet yahu. bu konuyu tartışmak bile saçma.

    ekleme: neden latin harfleri? diyen birisi cahildir. evet direkt olarak kestirip atıyorum böyle. latin harfleri ile yazmak ve okumak o kadar kolay bir şey ki. biz sürekli latin harfleri ile yazdığımız için fark edemiyoruz durumu. sanıyoruz ki aynı harfin arapça da bir karşılığı var onunla yazıyorsunuz. öyle değil işte.
    4 ...
  30. 121.
  31. tartışmayı bitiren ilber hoca yorumu:

    1 ...
  32. 120.
  33. arap alfabesinin türkçeye uygun olmayışıdır. şöyle ki günümüz arapçasında sesli harf diye bir şey yoktur. bunu ben bizzat suriyeli arkadaşta gördüm. ingilizce yazarken sesli harfleri hep yanlış yazıyordu çünkü bunların günümüz arapça harflerinde öyle bir şey yok. (günümüz kelimesini özellikle kullandım. kuran arapça harflerinde sesli harfleri belirten şeyler vardır ama günümüzde kullanılmaz). bir kere bu ciddi sıkıntı. ikincisi ise bu bir 2.mahmut ile başlayan batılılaşma olayının sonucudur. günümüz modernitesine daha hızlı ayak uydurma ve adapte olmak için yapılmıştır. çünkü arapça yazan biri latin harfleri öğrenmesi ve yazması daha uzun bir süreçtir. ama yinede türkler yabancı dil öğrenmede zorlanmaktadır. sebebi çok farklı ve zor grammer e sahip olmasıdır. üçüncü bi olay ise türkler gerek alfabesine gerek diline çok ciddi manada sahip çıkan millet değildir. yeri gelince çağın gerektiği neyse o değişikliği yapabilir. yani bir takım şahısların karalama kampanyasıyla da hatta atatürkle bile alakalı değildir.
    3 ...
  34. 119.
  35. tarihten, mirastan, kültürden koparma değildir. Bunlar olduğunu zanneden andavalların %90-95'inin osmanlı Türkçesi bilmediğine iddiaya girerim. sicim teorisini bilmeden doğru ya da yanlış olduğunu tartışmak ne kadar ahmakça ise osmanlı Türkçesi bilmeden harf inkılabını tartışmak da o kadar ahmakçadır. Ulan ne olduğunu olduğunu bilmediğin bir şeyi nasıl bu kadar ateşli savunabiliyorlar anlamıyorum. Bilmediklerine bu kadar eminim zira bilseler öyle saçma salak "bizi tarihimizden, Osmanlı kültüründen koparmak içindi reöröere" diye havlamazlar.

    Ayrıca osmanlı Türkçesi Arap değil Fars alfabesiyle yazılır. "öeh aynı lan işte" deme, Arap alfabesinde olmayan harfler Fars alfabesinde vardır, detayda da farklıdır.
    4 ...
  36. 118.
  37. arap harflerini kaldırdı diyor, bizi özümüzden kopardı diyen var, türkler' in özü arap mı ki koparsın?
    alakası yoktur özle mözle, alfabe değişmiştir dil değil, bu kadar özüne bağlı insanlara sahip olsaydıkta keşke gidip arap alfabesini kabul edeceklerine türk alfabesini geliştirseydiler, eski türk devletleri bile diline sahip çıkmıştır, ancak imparatorluklar o dili geliştirememiştir. sonra özümüzden koptuk diyen çıkıyor, doğru bizim özümüz arap alfabesi, bizde arabız.
    4 ...
  38. 117.
  39. rahmetli sultan abdülhamit han'ın hayalini gerçekleştirmiştir. siyasi islamcılar pek bilmez ama ne atatürk sosyal demokrat'tır, ne de abdülhamit han siyasi islamcı. ikiside türk milliyetçisidir.
    4 ...
  40. 116.
  41. türk aydını kadar kendi tarihini bilmeyen güruh görmedim.
    bir de lafları vardır bunların biliyor musun? harf devrimi yapmışız, yaptığımız için eski mirasımız gitmiş. allah allah.
    ilber ortaylı.
    5 ...
  42. 115.
  43. harf devrimi atatürk ile nihayete ermiştir. ilk olarak latin harflerine geçme isteği III selim zamnında (1789 lu yıllarda) ilk akla gelmiş dillendirilmiştir. artık osmanlı mimari ve teknoloji anlamında avrupa'nın gerisindedir ve ithal mimarlar, teknisyenler avrupadan gelmektedir. fakat ortada bir sorun vardır, gelen avrupalılar türkçeyi öğrenmelerine rağmen arap alfabesini sökemektedirler. bu yüzden padişahlara isteklerini latin harfleriyle ve türkçe olarak yazmaktadırlar. bu yazışmalar sayesinde türk mimarlar, avrupalıların tekniklerini kapmaktaydı. hal böyle olunca eğer harf devrimi gerçekleşirse, avrupada ki teknik ve felsefe metinlerinin türkçeye çevrilmesi daha kolay olacak, hem türkçe bilen avrupalıların arap alfabesini öğrenmek için çapa harcamasına gerek kalmayacaktı. fakat bu durum lafta kaldı.

    meşrütiyetle birlikte ise tekrar harf devrimi ortaya atıldı. arap alfabesi avrupada ki ceviri metinler için yeterli olmuyor işi zora sokuyordu. bazıları ermeni alfabesi, bazıları ise orhun ve uygur alfabesinin öğrenilmesinin dah akolay olacağı yönünde fikir beyan ediyordu. fakat bu görüşlerin yerine arap alfabesinde reforma gidilme fikri ortaya cıktı. latin alfabesinde ki sözcükleri ayrı yazalım dendi. bu istek arap dünyası tarafından tepki ile karşılandı. hal budur ki artık dünyaya hakim olan latin harfleriydi, osmanlı paşalarının tamamı çocuklarına latin harfleriyle mektuplar yazıyor, neredeyse mektup yazışmalarının tamamı latin harfleriyle yapılıyordu. II.abdulhamit ise osmanlıda'ki cehaletin en büyük nedeninin arap harfleri ile türkçe seslerinin uygun olmaması düşüncesindeydi ve bunu sıklıkla dile getiriyordu. 1910 yılına gelindiğinde her ne kadar şeyhülislam makamı latin harflerine dair bir inkilaba karşı çıksa da artık gazetelerin yarısı arap harfleriyle basılıyor, diğer yarısı da latin harfleriyle basılıyordu. bunlara ek olarak osmanlı ordusu o dönemim en önemli haberleşme aracı olan telgraf sisteminde lafin harfleri kullanıyordu. latin harfleri çoktan osmanlı toplumuna girmişti. hatta osmanlının son döneminde arapca harflerin latın harflerine uyarlanması için enver paşa bir harf inkılabı yapmış fakat osmanlı yıkılınca bu uygulama havada kalmıştır.

    zaten var olan, yaygınlaşan ve olması zorund aolan bir durumu 1 kasım 1928 tarihinde tbmm yasallaştırmış ve latin harflerine geçiş tamamlanmıştır.
    4 ...
  44. 114.
  45. adı üstünde "arap alfabesi" olduğu içindir. arap olmayanların, arap gibi hissetmeyenlerin gocunmayacağı durumdur. haysiyetsiz kaypak harfler dizisi yerine dil yapımıza uygun alfabe seçmiştir. nur, ışıklar içinde yatsın.

    gargara yapıyor gibi konuşan arap hayranı mallara dert olmuştur.
    7 ...
  46. 113.
  47. Osmanlı göktürk alfabesini kaldirinca tarihi silmiyor da Atatürk arabiki kaldirinca tarih mi siliniyor.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük