ortaokulda felan şen çocukları olarak gidip eğlendiğimiz yerdi. kendi paramızla pizza filan yiyerek ne mutlu olurduk.
geçenlerde bir şekilde yolum düştü ve durumu içimi acıttı.
oysa avm'lerin de cidden bir ruhu varmış meğer.
atakule maalesef inin cinin cirit attığı bir yer haline gelmiş. nikah salonu da olmasa tam bir ölü kent.
yaklaşık 125 metre uzunluğundadır. inanmayan cetvel ile ölçebilir. ankara-çankaya'da bulunan bir alışveriş merkezidir. panora,365 ve ankamall gibi kendisinden kat kat daha büyük alışveriş merkezleri olduğundan, gitseniz 25 kişi göremezsiniz.
yıllardır ankara'da okuduğum için adına sıkça duyduğum alışveriş merkezi kılıklı yer. lakin gidip görünce beklentilerimi hiç karşılamadı in cin top oynuyor. kule'nin tepesine çıkmak için kişibaşına alınan 7,5 tl ile dönüyor sanırsam. *
amma velakin hemen yanındaki botanik bahçesi denilen park kılıklı yer çok hoş. gölün yanında oturup muhabbet edilir, sigara içilir.
tepesindeki restorantın acayip kazık olduğu yer. bir çay 10 lira falndı galiba. sinema salonu da iğrençtir. bir antaresin bir anlkamallun sinema salonları yanında berbat kalmaktadır. aşağısında bir çay içme yeri vardır orda da çay üç liradır ama manzara süperdir. kazık bir yerdir yani. ama ankaranın da manzarası varmış diyebilceğiniz yegane yerlerden biridir. ve 12 haziran seçimlerinden sonra ışıklandırılmaya başlanmıştır tıpkı boğaz köprüsü gibi her renge girmektedir.
dükkan kiralarında ki zamlar yüzünden bir çok dükkanın kapandığı, yemek katında sadece burger king, pizza hut ve kfc gibi dünya markalarının kaldığı diğer yerli fast food'ların iflas bayrağını çektiği mekandır.
son gidildiğinde dreamland'in yerinde bile yeller esmekteydi. gözler doldu, ağlamak istendi ama ağlanamadı. umarım dreamland bir tadilat için kapanmıştır. diğer nedeni düşünmek bile istemiyorum.
etliğe doğru giderken gata yoluna sapmadan bir üst geçidin üzerindede buna benzer bir yapı vardı hemde yıllardır onun adıda devr-i alem kebaptı hiç unutmam. böyle yuvarlak garip bişey kısacası.
13 ekim 1989 terihinde ankara'nın başkent oluşunun 66. yıl dönimine denk gelen günde 8. cumhurbaşkanı sayın turgut özal tarafından açılışı yapılan türkiye'nin ve ankara'nın ilk alışveriş merkezi başkentte hizmet vermeye başlamıştır.
modern alışveriş merkezinin plan ve projesi mimar sayın ragıp buluç tarafından hazırlandı. kutlutaş inşaat firması ile tamamı türk mühendis ve işçileri tarfından inşaa edilen çarsi temelleri 1987 yılında dönemin başbakanı sayın turgut özal tarafından atıldı. ismi düzenlenen bi yarışma ile ankara halkı tarafından verilmiştir. mimari yapısı ve konumu itibariyle de önemli bir turizm merkezidir.
-en üst katında kubbe restaurant bulunur, burası bir kaplumbağa hızının 50 de biri hızla dönmekte ve siz yemek yerken bozkırı ayaklarınız altına sermektedir,
-bir alt katı terastır ve bu terasın bel hizasındaki duvarına güvenlik amacıyla cam kaplama ancak bir kişi intihar ettikten sonra yaptırılmıştır. burada açık havada yine bozkır izlenebilir, devlet binaları yabancılara tanıtılabilir. istanbul dan gelen arkadaşlarınıza bak şurası armada dememeniz tavsiye edilir, zira "eee bildiğin gökdelen niye gösterdinki şimdi sen bana bunu" tepkisiyle karşılaşabilirsiniz.
-bu terasın hemen alt tarafı cafe&bar tarzındadır. nispeten atakulede gidilebilecek en iyi yerdir. kahvenizi içerken göz alabildiğinde şehre bakabilirsiniz.
-buradan aşağıya kadar olan kısımda sanıldığının aksine kat değil komple asansördür.
-alt kat dört katlı bir alışveriş merkezidir. en üst katına sinema salonu eklemek 2000 yılından sonra, kitle kaybı dolayısıyla akıl edilmiş olup geri kalan üç katın ortanca iki katı mağazalar, en alt kat oyuncak ve küçük kumpircilerden oluşur.
-bahçe kısmı botanik parka bakan sevilla da oturulup iki çift laf edilecek yerlerden biridir, hemen yan tarafında yine botanik parka bakan bahçesiyle pizza hut bulunuyor.
eskiden aylik kiralari 5 bin dolar civarinda iken karum,akkopru migroslar, ve diger yerler acildiktan sonra bir ara herkes iflas etmisti.en son sinema yapildi ama yine de eski gunlerine donememistir atakule.yalniz ve kimsesiz gibidir.
ankaranın heryerinden görülmesi binanın uzunluğundan ziyade yüksek olan bir tepeye dikilmesinden kaynaklanır.aynı manzara o civardaki herhangi bir evin balkonundan da izlenebilir.tabi bina catılarına manzara deniliyorsa! (bkz: ankaranın estetik olmayan soğuk görüntüsü)
bu kule ankarada buluna bir kuledir. kuğulu bir parkın içinden geçerek ulaşılabilinir. burada düğün merasimleri de olabilir. alışveriş yerleri de vardır bu kulede. parisin eyfel kulesi gibi bişeydir bu kule. zamanında deniz feneri olarak inşa edilmiştir. ancak ankarada tusunami neticesinde suların çekilmesi sonucu sap gibi ortada kalıvermiştir. bu kule de iyi bir kuledir.
yukarı çıkıldığında, büyük bir oranda; yıldız, oran ve yukarı ayrancı tarafına bakan pencerelerden fotoğraf çekmek yasaktır.* en alt katında şimdi tansaş olan mekan eskiden dreamland adında temiz bir eğlence merkeziydi. yana taşıdılar,küçüldü. biz de çocuktuk o zamanlar.. (bkz: hey gidi günler hey)