askerler emrimizdeki hizmetçilerdir

entry1 galeri0
    ?.
  1. osman can'ın, yaptığı bir sunumda söylediği sözlerdir. bir yığın ithama maruz kalacağı ve kendisine hakaret edileceği aşikardır. ama biz yine de doğru bildiğimizi söyleyelim:

    öğretmenle veli yazılı olmayan sözleşme imzalarlar: öğretmen öğretecek, veli de devlete vergi vererek öğretmenin maaşını ödeyecektir.

    doktorla hasta sözleşme kurarlar: bii tedvi edecek diğer onu vergisiyle onun vergisini ödeyecektir.

    polisle vatandaş sözleşme imzalar: biri her an tehlikenin önlenmesi, ya da suç işlendikten sonra suçluyu yakalayacak diğerinde vergilereiye onun maaşını ödeyecektir.

    askerle vatandaş sözleşme imzalarlar: biri sürekli olarak savaşa hazır bir durumda olacak ve vatana kast etmeye çalışanları için caydırıcı bir unsur olacak, diğer de onu vergiyi ödemek suretiyle maaşını verecek.

    görüldüğü gibi kimse kimseye kef bağışlamıyor. herkes sözleşmenin gereklerini yerine getiriyor ve birbirinin hizmetçiliğini yapıyor. bir öğretmen okulda hizmetçiyken, aynı öğetmen öğrencinin esnaf babasından mal alırken hizmet edilen olur, bu sefer öğrenci veklisi hizmetçi olur.

    hayatın akılı içinde, doktor da, öğretmen de, esnaf da, polis de, asker de suç işler ve kanunların genelliği çerçevesinde hakkında işlem yapılır. bir esnaf asla suç işleyemez diye bir kaide yoktur. ya da bi genel kurmay başkanı asla hırsızlık yapamaz, ya da birine tecavüz edemez diye bir şey yoktur. insan her an suç işleyebilme potansiyeli yaşır, bu nedenle de ihlal ettiği söleşme gereğince yargılanır.

    gelgelelim, askerlerin bazı suçlardan münezzeh olduğu, ya dakanunda açıkça yazsa bile bazı eylemlerin suç oluşturmayacağı veya askerlik mesleğinin konumu gereği askerlerin bu tip muamemelelere tabi tutulmayacağı bazı kesimler tarafından ısrarla savunulur. tabii bu arada askerler onların aynı fikirde olmaları sadece tesadüftür. öyle ya! asker ne zaman onlara da değinecek bir eymel yapar bu zevat askerliğin ne kadar kutsal olduğunu bir anda unutuverir.

    işin özü şudur: mesleklerin hangisinin kutsal ve daha önemli olduğu subjektiftirve kişiden kişiye değişebilir. önemli olan tek şey yazılı ya da yazısız kurulan her sözleşmeye herkesin riayet etmesidir. bu anlamda bir müstahdem de bir askerde vergi mükellefi vatandaş nezdeinde eşittir.

    bütün devlet çalışanları birer hizmetçidir.

    http://www.ensonhaber.com...-hizmetci-2012-01-08.html
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük