ask beynimizi nasil etkiliyor

entry1 galeri0
    1.
  1. Ünlü Amerikalı seksolog Helen Fisher'a göre aşk birbirinden bağımsız 3 bölüme ayrılıyor, ve her birinde, beyinde farklı kimyasal reaksiyonlar oluşuyor.

    işte kademe kademe aşkın kimyası:

    ŞEHVET: 7 AY
    ilişki öncesinde beyinde karmaşık kimyasal olaylar gerçekleşiyor. Erkek ve kadında cinsellik hormonu testosteron tavan yapıyor. Tatmine ulaşıldığında testosteron hızla düşüyor; karşı cinse duyulan ilgi azalıyor. Şehvet duygusu ortalama 7 ay sürüyor.

    ROMANTiZM: 2 YIL
    Aşık olmanın mutluluğu bu aşamada derinden hissedilir ve beyinde adeta kimyasal bir fırtına kopar. Testosteronun yanı sıra bu kez mutluluk ve heyecan hormonları olan dopamin ve serotonin de salgılanır. Süreç içinde dopamin seviyesi azalır. Bittiği anda ise takıntı durumu yaşanır. Araştırmalara göre çiftlerin romantik dönemi 2 yıl sürüyor.

    SADAKAT: SÜRE YOK
    Aşkın uzun süreli halidir. Bu aşamada, oksitosin ve vasopressin adlı iki hormon salgılanır. Sadakatı sağlayan oksitosin ve vosopressin düzeyi cinsel ilişki sırasında yükselirken, cinsellik hormonu testosteron düşüşe geçer. Yani gerçek sadakat ilişkisinde cinsellik içgüdüleri azalır; birliktelik duygusu ağır basar. Sadakatin ne kadar süreceği çiftlerin sabrına bağlıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük