araba kullanırken yapılan hatalar

    6.
  1. 1.
  2. Sol ayağı frenin, sağ ayağı ise gazın üzerinde tutmak.

    otomatik araç kullanırken Sol ayak boşta olur, sağ ayakla gaza ve frene basarsın.

    manuelde ise, Sol ayak debriyaj için hazır olurken sağ ayakla yine fren ve gaza hükmedilir.

    bunu 5e giden çocuk bile biliyor artık ama hala aynı hata yapılıyor.
    bu hatayı en çok kadınlar yapar. sonra "ay fren yerine gaza bastım" derler.

    Birde yayaları iplemeyip sinyal vermemek. o sinyal sadece araçlara, nereye gideceğini belirtmek için değil. aynı zamanda yayalara da bildirmek lazım ki altınızda kalmasın.
    6 ...
  3. 9.
  4. Emniyet kemeri takmak bizde hatadır. Eniştem bu durumu şöyle savunur. Bir arkadaşı emniyet kemeri takmış. Kaza yapmış camdan fırlayıp ölecekken emniyet kemeri yüzünden içerde yanarak ölmüş. Eniştem yanarak ölmek istemiyor.
    4 ...
  5. 28.
  6. Bazı öküzlerin araba kullanması baştan başa hata.
    4 ...
  7. 11.
  8. Emniyet kemeri takmamak. Sanayide usta ile ayar yapıldıktan sonra test sürüşüne çıktık. Baktım kemeri takmadı, sordum çocuğun var mı diye, var dedi. E o zaman niye takmıyorsun dedim, cevap gelmedi, kemeri taktı.

    Koltuğu alt ve yatık pozisyonda kullanmak. Belki rahat geliyordur ama acil durumlarda sizin manevra kabiliyetinizi kısıtlar. ideal sürüş pozisyonunda koltuk 90 derece olmalı, arkanıza yaslandığınızda bilekleriniz direksiyonun üst kısmına zorlanmadan yetişmeli.

    Direksiyonu tek el tutmak. Ayrıca yaz geldi, sol kol dışarı sarkık, sağ eli ile araba kullanıyor insanlar. Sayın sürücüler; kaza geliyorum demez, her zaman hazırlıklı olmalısınız. Tek el sizin ani durumda manevra kabiliyetinizi kısıtlar. Kullandığım aracın direksiyonu orta sertlikte ve ben de öyle çok güçlü birisi değilim. Araç hızlanınca doğal olarak direksiyon sertleşiyor. Hiç beklemediğim bir anda sol taraftan önüme araba fırladı, ben de o sırada direksiyonu iki elimle dokuz çeyrek tutmam sayesinde kurtardım. Eğer tek el tutsaydım arabaya çarpmazdım belki ama direksiyon hakimiyetini kaybedip başka bir yere çarpardım.

    Yayalara ve yaşlılaea yol vermemek. Sayın sürücüler, yol verince namusunuz elden gitmiyor.

    Virajlarda fren yapmak. Arkadaşlar virajda fren yapılmaz. Frene basınca ağırlık merkezi ön tarafa kaymış gibi davranır ve arka tekerlerdeki yük azalınca yere basması azalacağı için yol ile arasındaki sürtünme kuvveti de azalır. Bu durumda arka taraf savrulur ve kontra vermezseniz spin atarsınız. Ayrıca araç savrulduğu zaman frene basmayın, gaza basın. Gaza basınca ön tekerlerdeki tork sayesinde ileri yönde ivme sizin arka taraftaki savrulmanızı yok etmenizi kolaylaştırır.

    Boş viteste ilerlemek. Enjeksiyonlu araçlarda cut-off sistemi mevcut. Siz vitesteyken ayağınızı gazdan çekerseniz rölanti devrine düşene kadar yakıtı keser. Yokuşlarda inerken ya da kırmızı ışıkta duracakken rölanti devrine düşene kadar viteste ilerleyin. Otobandaki rampalardan inerken de son viteste inmeyi tercih edin. Son vitesteki motor freni hafif yokuşlarda sizi sabit hızla inmenizi sağlar. Böylece fren kullanmayıp balatadam, cut-off sayesinde yakıttan tasarruf edersiniz.

    Arka sislerinizi yakmayın, kör etmekten başka işe yaramıyor.

    Dur kalk yaparken veya sıkışık trafikte öndeki araçla aranızda mesafe bırakın. Yakın gittiğinizde sürekli dur kalk yapacağınıza biraz mesafe bırakıp 2.viteste 20km/s gibi bir hızla ilerlerseniz yakıtta ciddi tasarruf edersiniz.

    Yol müsait olduğu sürece tüm şeritleri kullanın, virajları içten alın. Tekrar ediyorum, yol müsait olduğu sürece.

    Herkese iyi sürüşler.
    4 ...
  9. 7.
  10. direksiyon eğitiminde karşılaştım. daha önce böylesini görmemiştim. vites arttırırken fireni kökleyen abimize selamlar. emniyet kemerinin önemini anlamış oldum.
    3 ...
  11. 23.
  12. 22.
  13. kısa mesafe deyip , emniyet kemeri takmamak. yavaş gidiyorum deme. ışıkta dururken, arkadan aceminin biri küt diye çarpar; sadece burnunun kırıldığına, şükreder hale gelirsin.
    2 ...
  14. 19.
  15. Bir keresinde gene ehliyet sınavındayım. Başla dedi hoca bana tam kontağı çeviriyorum ama nasıl heyecan nasıl panik yaptım kendime anlatamam. Neyse çevirdik kontağı araba gidiyor. Hoca dedi ne yapıyorsun sen. Ben dedim araba sürüyom hocam. Öyle mi sürülür la bak bakayım el freni inik mi. Ben de dedim araba niye bağırıyor hocam diye çıkıştım ama bir ihtimal kalmamak için dedim ki hocam benim babam yokuşta bile el frenini indirmeden gidiyor peheey siz ne konuşuyorsunuz demez olaydım. Çık dışarı demesiyle sokakta buldum kendimi. Demek ki neymiş kesinlikle el freni kontrolü yapılacak. Artık hiç unutmuyorum...
    2 ...
  16. 18.
  17. bi kol var onu kullanmamak örnek vermek gerekirse sinyal kolu sık sık kullanmanıza gerek yok. mesela dönüşlerde, duraklamada, şerit değiştirirken bu ve benzeri olaylar da bu kolu kullanın. korkmayın para almıyorlar.

    sola dönüşlerde koyun gibi arka arkaya beklemeyin. sola dönüşlerde geniş alın, illa dar alacağım diyen varsa sağa dönsün.

    size arkadan geçirmelerini istemiyorsanız stoplarınızı ara ara kontrol edin ki arkadan geçirilince canınız acımasın.

    telefonla uğraşmayın çünkü ne kadar ben ustayım diye geçinseniz bile kaza yapma yada daha kötüsü yaptırma ihtimaliniz daha fazla. bırakın şu telefonu.

    bide son olarak park yerlerine düsturlu park edin ki kulağınız çınlamasın. 3 arabalık yere 1 araba park eden sığır lar gördü bu gözler.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük