anıtkabir

entry388 galeri194
    138.
  1. Bazı lamboz islamist teröristlerin yıkma hayalleri kurduğu yapıdır. Hele bir yıkmaya çalışsınlar da onların et ve kemiklerinden de kabenin birebir maketini yapalım.
    0 ...
  2. 137.
  3. Bozkurt heykelleriyle tasarlanan yolun son anda aslan heykelleriyle döşendiği ulu önderin mezarı.
    1 ...
  4. 136.
  5. 135.
  6. atatürk'ün naaşının bulunması dışında, ki onu da bizzat aha şurada yatıyor diyerek göremiyorsunuz, pek bir esprisi olmayan yer.
    havasız ve ışıksız müzesi ziyaret edilirken ''fotoğraf çekmek yasaktır'' sözlerinin sıklıkla duyulduğu görevlilere de sahiptir.

    ben ise en çok ismet inönü'nün kabrinden anıtkabir'E bakmasını sevdim.
    sadece baktım.
    1 ...
  7. 134.
  8. Görülen kabir, Atatürk ün gerçek kabri olmayıp, o kabrin 7 veya 8 metre altında Gizli Oda denilen yerde Atatürk ün gerçek kabri bulunmaktadır. Arabadan inildikten sonra ki, anıtkabire gidene kadar sağlı sollu olmak üzere 24 aslanın olduğu yolun adı aslanlı yoldur. Atatürk ün temsili kabrin tam hizasında, o büyük alanın bir ucunda ismet inönü nün kabri bulunmaktadır. Ben ilk defa gittim geçenlerde. Böyle dağın başında çok yüksek, herkesin göremediği yer sanardım. Meğersem sokakların arasında, yanlarında apartmanlar olan bir yer. Herkesin gidip görmesini önerdiğim yerdir.

    edit: Renkli kıyafet, şort ve etekle gidilmesi hoş görülmez.
    0 ...
  9. 133.
  10. Araba ile girmek istediginizde, arabadan inip kontrol noktasinda x ray cihazindan gecip tekrar arabaya binip devam ettiginiz yer. Arabayi arayan yok. ust duzey bi guvenlik gercekten.
    0 ...
  11. 132.
  12. Ulu önder Atatürk'ün naaşının bulunduğu yerdir. Ankara'da bulunmaktadır.
    2 ...
  13. 131.
  14. ankara'da oluşumun en güzel yanıdır. odamdan görünüyor ve ben her sabah ata'ma selam veriyorum, ne yazıkki üzülerek,bir çok şeyin şu an böyle olmaması gerektiğini bilerek...
    2 ...
  15. 130.
  16. Akdere 50.yıl parkından çok güzel bir manzarası olan anıt mezar.
    1 ...
  17. 131.
  18. APTALLARIN HALA MASON MABEDI DEDIGI YERDIR. LAN SALAK SENIN O MASON YERI DEDIGIN YAPILAR BINLERCE YILDIR BU ANADOLUDA EFES HARABELRINI BIRAZ BENZETEBILRISIN MESELA. ONDADA SUTUN VAR ATINADA AKROPOLIS VAR! NE CAHIL CUHELLA ADAMLAR VAR AQ! DUSUNMEYI BETIMLEMEYI BILE YAPAMIYOR. PILAVI BIRAKIN OGLUM ET YIYIN BIRAZ ET ,ISPANAK YIYIN, MEYVE YIYIN. ŞALGAM iÇiN ACILI ACILI.
    4 ...
  19. 130.
  20. bu ülkenin tek sahibinin yattığı yerdir.
    4 ...
  21. 129.
  22. birilerinin el uzatması halinde o elin solcular ve ulkuculerin belki de bir isgal haric birlikte hareket edecegi tek ayaklanmayla kırılacagı atamızın kabri.

    ek : zoruna gidenler var bir kere denesinler ulku ocaklarinin onunde ataturkun mezarini yikacaz desinler bakalım ne oluyor.
    1 ...
  23. 128.
  24. her fırsatta türk'lüğe vurgu yapmış gazi mustafa kemal'in bu vurgusuna yakışmayan bina.

    bazı projeleri gördüm arkadaşlarda buraya koymuşlar türk oldukları iddia edilen iki prof yunan tapınağı yaparken alman bir prof. buhara'daki camiye ve türbeye benzer bir proje sunmuş.

    açık açık tartışılmalıdır türk halkının bu en önemli liderlerinden birine bu anıt neden reva görülmüş?
    1 ...
  25. 133.
  26. Bir gün ama birgün kıymetinin daha çok anlaşılıp hatta mumların yakılacağı yerdir Anıtkabir. içinde dünyada az bulunur bir önder, yüce bir kutsal yatmaktadır.
    1 ...
  27. 132.
  28. 131.
  29. 1 milyon 89 bin 615 kişinin ziyaret ettiği atamızın edebi mekanı. evet.
    3 ...
  30. 130.
  31. 129.
  32. 9 yıl gibi uzun bir sürede yapılmıştır.
    1 ...
  33. 128.
  34. rengarenk boyanması gereken kabir. merdivenler gibi. gökkuşağı gibi olsun insanın içini karartmasın.
    2 ...
  35. 127.
  36. mail kutuma anıtkabirin bilinmeyen yönleri hakkında bir mail gönderilmiştir. ilgilenenler, okumak isteyenler için ;

    Türk milletinin kalbinin attığı yer olan Anıtkabir, bilinen siluetinin yanı sıra bilinmeyen bir çok gerçeği de yıllardır derinliklerinde saklıyor. Yapımı 9 yılda tamamlanan yaklaşık 150 bin ton ağırlığındaki Anıtkabir, heykellerinden süslemelerine, kulelerinden kabartmalarına kadar pek çok özel anlamlarla yüklü...

    Anıtkabir Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre, yapımına 9 Ekim 1944’de başlanan ve 1 Eylül 1953’de tamamlanan Anıtkabir’in yerini ilk olarak Aydın Milletvekili Mithat Aydın önerdi. Ata’nın kabrinin yapımıyla ilgili komisyon Etnoğrafya Müzesi, TBMM’nin arkasındaki tepe (Kabatepe), Ankara Kalesi, Altındağ ve Gazi Orman Çiftliği seçeneklerini eleyerek tam Çankaya’da karar kılacağı sırada, Aydın Milletvekili Mithat Aydın daha sonra “Anıttepe” olarak adlandırılacak olan Rasattepe’yi önerdi. Komisyon üyelerinin de burayı gördükten sonra Aydın’a hak vermeleri üzerine Anıtkabir’in Rasattepe’ye yapılması kararlaştırıldı. Türk milletine gömüleceği yer konusunda bir vasiyette bulunmayan Atatürk’ün yıllar önce bir gezi sırasında Rasattepe’yi gezerken ağzından dökülen “Bu tepe ne güzel bir anıt yeri...” sözleri de bugün için çok anlamlı...

    Anıtkabir için 1941’de açılan yarışmaya, ikinci Dünya Savaşı’nın en çetin günleri yaşanmasına rağmen Türkiye, Almanya, italya, Avusturya, isviçre, Fransa ve Çekoslovakya’dan toplam 49 proje katıldı. Ancak en çok beğenilen üç proje arasında Prof. Emin Onat ile Doç. Orhan Arda’nın “25” numaralı projesi kabul edildi.

    VATAN TOPRAĞINDA YATIYOR
    750 bin metrekarelik bir alan üzerinde aslanlı yol, tören meydanı, mozole ve on kuleden oluşan Anıtkabir, 907 metre yüksekte yer alıyor. Ata’nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor Türk milletinin kalbine gömdüğü Atatürk, Selçuklu-Osmanlı kümbet mimarisine göre yapılmış sekizgen şeklindeki mezar odasında “vatan toprağında” yatıyor.

    Ölümünden 15 yıl sonra Etnoğrafya Müzesi’ndeki geçici istirahatgahından Anıtkabir’e nakledilen Ata’nın naaşı, tahnit işlemi çözülerek, Suriye’deki Caber Kalesi, Kore’deki Türk şehitliği, Selanik’teki doğduğu evin bahçesi, KKTC ve illerden getirilen toprakların harmanlandığı “vatan toprağına” islami usullere göre kefenlenerek ve yüzü kıbleye bakacak şekilde defnedildi. Ata’nın kabrinin yer aldığı mezar odasına, Genelkurmay Başkanı’nın izniyle girilebiliyor.

    ASLANLARIN SIRRI
    Türk milleti için kutsal değerlerle kuşatılan Anıtkabir’deki her mimari unsur ayrı bir mana taşıyor. Ata’nın kabrine ulaşan 262 metrelik Aslanlı yolun sağ ve solunda bulunan 24 aslan, “24 Oğuz boyunu” temsil ediyor. Türk kültüründe güç sembolü olduğu için seçilen aslan figürlerinin çift olması milletin “birlik ve bütünlüğünü” vurgularken, aslanların kedi gibi yatar pozisyonda olması ise bu büyük gücün “barışseverliğini” sembolize ediyor. Ziyaretçilerin de kabrin manevi atmosferine ayak uydurmaya yönlendirildiği Aslanlı yolda, taşlar Ata’nın huzuruna çıkanların “başlarının öne eğik” olması için 5 santimlik çim boşluğu bırakılarak döşenmiş.

    Depreme karşı dayanıklı kılmak için tıpkı bir geminin su altındaki kısmı gibi toprağın içine yerleştirilen Anıtkabir’de mozolenin iç duvar ve zemini en nadide mermerlerle kaplanırken, tavanları renkli ve altın varaklı italyan mozaikleriyle süslenmiş. Milli değerleri temsil eden isimler verilen ve Selçuklu çadır mimarisinin özelliklerini yansıtan bir mimariyle yapılan 10 kule Anıtkabir’in siluetine ayrı bir değer katıyor.

    BAYRAK DiREĞi ABD’DEN GELDi
    Anıtkabir’in diğer unsurlarında olduğu gibi bayrak direği de çok özel... Anıtkabir’in 33,5 metre uzunluğundaki bayrak direğini 1946 yılında Nazmi Cemal adlı bir Türk vatandaşı ABD’den gönderdi. 4 metresi kaidenin altında gömülü bulunan direğin 29,5 metresi görülebiliyor.

    MÜZEDEKi ESERLER
    Anıtkabir’deki Atatürk Müzesi de Ata’nın doldurulmuş köpeği Foks’tan tıraş takımlarına, bastonlarından aldığı çok özel hediyelere kadar özel hayatını yansıtan pek çok nadide parçaya evsahipliği yapıyor. Ata’nın anne ve babasının fotoğrafları, Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği eski yazı ve Latin harfleriyle basılmış iki nüfus cüzdanı, Göğsünde taşımayı en çok sevdiği madalyalardan biri olan 1917’de Sultan 5. Mehmet Reşat’ın verdiği altın imtiyaz madalyası, Sovyet Mareşali Voroshilov ve iran Şahı Pehlevi’nin hediye ettiği değerli taşlarla süslü kılıçlar ve ince bir zevkin ürünü olan saatleri dikkat çekici parçalar arasında...
    Atatürk’ün hem baston hem de tüfek olarak kullanılabilen özel silahı, manevi kızları Sabiha Gökçen ve Afet inan’a hediye ettiği çok özel tabancaların da sergilendiği müzede, manevi kızı Rukiye Erkin’e hediye ettiği, ancak bir mercek yardımıyla okunabilen metal mahfazası içinde mini bir Kuran dikkati çekiyor.

    ETiYOPYA KRALI’NIN iLGiNÇ ÇELENGi
    Milletvekili mazbataları ve 1927 yılında yaklaşık 5 günde okuduğu Nutuk’un orijinal metninin de yer aldığı müzede, Etiyopya Kralı Haile Selasiye’nin 1967 yılında Anıtkabir ziyaretinde mozoleye bıraktığı iki büyük gül dalıyla sembolize edilen gümüş çelenk de en ilginç parçalardan birisi...
    Anıtkabir’deki Atatürk Müzesi’nde ayrıca okumaya büyük önem veren Atatürk’ün özel kitaplığında bulunan Türk ve islam tarihi, dil, edebiyat, sosyal bilimler, bilim ve teknik konularındaki Türkçe, Osmanlıca, Fransızca, ingilizce, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça, Slav dillerindeki toplam 3 bin 118 kitap da sergileniyor.
    0 ...
  37. 126.
  38. yunan tapınaklarından farkı olmayan anıt kabirdir.

    proje duyurulduğunda projeye katılacak olan mimarlara şu açıklama yapılmıştır.

    "Büyük Türk Ulusunun kalbinde yaşayan büyük adamın eserlerini ebediyete mal edecek olan Anıtkabir, aşağıdaki esaslara göre hazırlanmalıdır:

    1.Anıtkabir, bir ziyaretgâh (ziyaret yeri) olacaktır. Bu ziyaretgâha, büyük bir giriş bölümünden girilecek; ziyaretgâh, binlerce Türk'ün, Ata'sı önünde eğilerek saygılarını sunmasına ve bağlılığını bildirerek geçmesine elverişli olacaktır. (bak burası çok mühim)

    2.Bu anıt, Büyük Ata'nın, asker Mustafa Kemal, devlet başkanı Gazi Mustafa Kemal, büyük politika ve bilim adamı, büyük düşünür ve nihayet yaratıcı büyük dehanın vasıflarının, güç ve yeteneklerinin bir timsali (sembolü) olacaktır ve onun kişiliği ile oranlı bulunacaktır. (işte tam da bu yüzden tapınak şeklinde yapılması öngörülmüş)

    3.Anıtkabir'in yakından görüldüğü kadar, uzaktan da görümesi gerekir. Bu bakımdan, ulu bir siluet sağlanmalıdır.

    4.Atatürk'ün adı ve kişiliği altında Türk ulusu sembolize edilmiştir. Türk ulusuna saygılarını göstermek isteyenler, Büyük Ata'nın katafalkı önünde eğilerek (secde ederek de diyebilirlermiş ilginç) bu isteklerini yerine getireceklerdir.
    5.Anıtkabir'in bir şeref bölümü bulunacaktır.
    6.Anıtkabir'de bir Atatürk Müzesi olacaktır.
    7.Anıtkabir'de bir Şeref Holü yapılacaktır. Atatürk'ün lahti buraya konulacağı için Şeref Holü, bu anıtın ruhu ve en önemli bölümü olacaktır. Şeref Holü, başta, büyük Ata'nın yarattığı Türk Ulusu olduğu hâlde, ulusumuza saygılarını sunacak yabancı devlet kurumlarının, Ata'nın lahtine yönelecekleri büyük bir salon olacaktır. Bu holde sağlanacak azamet (ululuk) ve güçlülük tesirleri, yarışmacılara bırakılmıştır. Bundan ötürü holün biçimi, boyutu ve yüksekliği için hiçbir ölçü verilmemiştir.
    8.Büyük Atatürk'ün lahdinin yeri, Şeref Holü'nün ruhunu teşkil etmektedir. Ancak, lahdin konulacağı yeri de yarışmacılar seçeceklerdir.
    9.Bunlardan başka, Anıtkabir'I ziyaret edecek büyüklerimizin ve yabancı devlet kurumlarının duygu ve düşüncelerini yazacakları bir altın kitap bulundurulacaktır.
    10.Atatürk'ün Müzesi, Ata'nın hayatının türlü devirlerine ait fotoğrafları ile kıyafetlerini ve elyazıları, imzaları, bazı eşyaları ile okudukları, inceledikleri kitapların sergelenmesine elverişli olacaktır...

    sonra adama tapıyorsunuz, tapınma ritüellerinin hepsini farkında olmadan da olsa gerçekleştiriyorsunuz deyince kızıyosun cicim.
    3 ...
  39. 125.
  40. gezi parkı ve akm den sonra başbakanın yarın çıkıp, biz kararımızı verdik, yıkıp daha iyisini yapacağız diyerek tartışmaya açacağını zannettiği en büyük Türk'ün anıt mezarıdır.
    1 ...
  41. 132.
  42. Atatürk’ün Ankara’nın güneyinde Rasattepe’deki bulunan anıt niteliğindeki mezarı. Kabir’in Rasattepe’nin üstüne yapıl­masının nedeni, buranın Kale’den sonra An­kara’nın en yüksek tepesi olmasıdır. Ayrıca, bu tepe şehrin i gelişme alanı içinde de bulunmaktadır: Atatürk, bir gezin­ti sırasında çıktığı Rasattepe’den Ankara’ya bakmış, şöyle demişti:

    «Ankara Kalesi buradan nekadar güzel görünüyor!»

    Rasattepe, Ankara istasyonu’nun güneyin­de, toprak düzeyinden 45 metre kadar yük­sekliktedir. Şehrin hemen her yerinden ra­hatça görülebilir. Bahçelievler’e bakan gü­ney yönü, dik bir yer halindedir. Tepenin öbür üç yönü ise, tatlı bir eğimle yavaş yavaş alçalır.

    Kaynak: http://www.yeniansikloped.../anitkabir/#ixzz2OPj0Jl79
    1 ...
  43. 131.
  44. gezmesi yorucu ama attığınız her adıma değer bir yerdir.

    sergilenen eşyalar olsun, resimler olsun, canlandırılan savaş sahneleri olsun, yapılırken kullanılan malzemeler olsun her şeyiyle insanı düşündüren, sorgulatan, kendine hayran bırakan bir yerdir.

    defalarca gidilse her yeni ziyarette yeni yeni şeylerin fark edileceği görülmesi gereken yerdir.

    her ayrıntı o kadar güzel düşünülmüştür ki, en azından birkaç tanesini bilen biriyle gezilmesi gereken yerdir.

    dün oraya gittiğimizde, bir orta yaşlı teyze fotoğraf çekenlere atar yapıyordu, siz mezarlıkta fotoğraf mı çekiyorsunuz, diye. orası sadece mezarlık değil, eğer sadece öyle olsaydı tüm okullardaki yıllarca görülen eğitimden daha öğretici olmazdı.

    saygılarla...
    3 ...
  45. 130.
  46. kolonları şakirtlerin kıllı popolarına girsin.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük