bu hukuk sistemi ingiliz gelenek hukukuna dayanır. kamu ve özel hukuk ayırımı yapılmaz. anglo-amerikan ülkelerinde , özellikle ingiltere'de uygulanır. roma hukuku'nda hukuk kuralları yasa koyucu tarafından ortaya konur. ingiliz örf-adetleri , genellikle kraliyet mahkemelerinin tespit ve tatbik ettiği tüm ülke capında uygulanan kurallardır.
yargı birliği sistemidir. ingiltere,abd,kanada avusturlya,güney afrika gibi ülkelerde uygulanır.
-devletin yargı organı ön plandadır.
-örf ve adet hukukun asil kaynaklarındandır.
-içtihatlar bağlayıcıdır.
-özel hukuk kamu hukuku ayrımı yoktur.
-idari yargı ve adli yargı ayrımı söz konusu değildir.
-yazılı olmayan kanunlar söz konusudur ancak yazılı kanunlar da vardır.
her hukuk sistemi gibi sorgusuz sualsiz önyargı ile yanlış olduğunu iddia ettiğim ve tüm önyargılarıma rağmen hala da bu iddiamın arkasında durduğum hukuk sistemidir. dünya üzerinde iyi bir hukuk sistemi yoktur, en iyi hukuk sistemi bile şeytan işidir. çünkü dünya üzerinde bir insanın veya 10-15 kişilik bir kuruldan oluşan insan topluluğunun kararlaştırıp çıkardığı siktiriboktan hukuk kuralları, milyonlara hitap etme hakkına sahip değildir. insan, başka insanı kısıtlama hakkına sahip değildir çünkü. o yetki ancak yüce allah a mahsustur. * ancak, o milyonlar hatta milyarlar böyle kısıtlayıcı kapitalist-emperyalist düzenin en büyük silahı olan tüm hukuk sistemlerine karşı boyunlarının kıldan ince olduğunu deyimlerinde, özlü sözlerinde bile kabul etmişlerdir; ilginçtir. birileri toplanacak bana kural koyacak ben itaat edeceğim öyle mi? hassiktirin ulan deyip hareket çekerim. olması gerekeni yapmış olurum, ama insanlar bir de beni kötü görürüler üstüne yarrağımın antenleri.
Anglosakson Hukuk Sistemi, adı üstünde adını Anglosaksonlardan alan ve başta Biritanya Adaları'ndaki Birleşik Kırallık olmak üzere Commonwealth ülkeleri'nde ve ingiliz ekolünden gelip de bağımsız olmuş ülkelerde uygulanan hukuk sistemidir. Anglosakson hukuk sistemi, Kıta Avrupası Hukuk Sistemi'nden ayıran farklar şunlardır:
1) Anglosakson Hukuk Sistemi; tedvin edilmemiştir yani yazılı bir şekilde derlenmemiştir çünkü Anglosakson Hukuk Sistemi, asli olarak örf ve adet kuralına dayanır. Kıta Avrupası Hukuk Sistemi'nde ise asli kararlar, mahkeme kararlarıdır.
2) Anglosakson Hukuk Sistemi, liberaldir yani bireyin özgürlüğünü esas alır. Kıta Avrupası Hukuk Sistemi de birey özgürlüğünü ele almakla birlikte devletin görevlerini belirtmesiyle Anglosakson Hukuk Sistemi'nden ayrılır. Ayrıca Anglosakson Hukuk Sistemi'nde kamu hukuku-özel hukuk ayrımı yoktur.
3) Anglosakson Hukuk Sistemi'nde mahkeme ayrılığı yoktur; mahkemeler, adli mahkemeler ve idari mahkemeler olmak üzere ikiye ayrılır. Kıta Avrupası Hukuk Sistemi'nde ise böyle bir şey geçerli değildir.